Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirja-arvostelu: Tähtiin kirjoitettu

Kirja-arvostelu: Tähtiin kirjoitettu

kansi

janne
Ke, 13.03.2019 – 00:12

Täytyy tuntea melko hyvin astrologiaa voidakseen kirjoittaa romaanin Tähtiin kirjoitettu, kuten Minnie Darke on sen tehnyt.

 

Toisaalta kirja samalla muistuttaa, ettei ainakaan yleisesti aurinkomerkeille kirjoitettuja horoskooppeja tule ottaa kuolemanvakavasti, vaikka olisi kuolemaisillaan, ellei sitten ole taipuvainen vähintään ironiseen huumoriin. Ihminen on aina itse vastuussa päätöksistään, vaikka ne joskus johtaisivatkin parempiin lopputuloksiin kuin toiste.

Viimeistään horoskooppien peukalointi todistaa, miten monin tavoin niitä voi lisäksi tulkita.
Irmeli Ruuska on Otavalle taiten suomentanut kirjan sen lainauksia ja runomuotoja myöten. Jotenkin jään kuitenkin kaipaamaan sitä, minkä käännöksessä menettää. Jo nimi Star-Crossed antaa mielikuvan tekstin ulottuvuuksista tavalla, joka on mahdoton suomentaa.
Toimittajan työ, tai tavoite siihen pääsemisestä antaa oman pikantin lisänsä päätarinaan, jota tulkintatarinat koristavat. Vaikka horoskooppimerkki ei tuttu olekaan, oikolukija kuulostaa kovin tutulta.

Kirja on osin tehtykin palasista, joten sen malttaa alkupuolella helpostikin jättää odottamaan seuraavaa sopivaa hetkeä. Tätä kirjoittaessani takana on kolmesataa sivua ja juoni alkaa kääntyä. Samalla kirjan ote selvästi tiivistyy. Vaatii päättäväisyyttä lopettaa katsomatta loppuratkaisua.

AK

 

 

 

Jaa artikkeli: