Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirja-arvostelu: Vaiettu kaipuu

Kirja-arvostelu: Vaiettu kaipuu

VS logo

janne
Su, 24.02.2019 – 20:49

Päivä Osakeyhtiön julkaisema, Kari O. Niemen kirjoittama Isä kaipaa lastaan on kooltaan kevyt, mutta sisällöltään painavaa asiaa.

Päivä Osakeyhtiön julkaisema, Kari O. Niemen kirjoittama Isä kaipaa lastaan on kooltaan kevyt, mutta sisällöltään painavaa asiaa. Kirjassa on uskonnollista sisältöä, mutta sen asia ulottuu yli näkemysrajojen. 

Isät ovat tunteneet ikävää jo kauan. Raamatusta tuodaan esille useita esimerkkejä. Kirjassa pohditaan isän ja lapsen suhdetta jopa Jeesuksen ja Jumalan välillä. 

Useat esimerkit ovat koskettavia, eikä niitä tule arjessa kovinkaan helposti pohdittua. Avioero, vankilaan joutuminen ja pakolaisuus kuuluvat niihin tilanteisiin, joissa isä voi tuntea ikävää lapsiaan kohtaan. Eikä vain ikävää, vaan myös esimerkiksi pelkoa siitä, ettei pystyisi auttamaan lapsiaan, jos heille käy jotakin. 

On hyvä, että kirja avaa asioita, joista ei juurikaan puhuta. Pääkohderyhmän pohtimiseen en näe siinä mielessä järkeä, ettei kirjan merkityksellinen lukeminen katso lukijan sukupuolta. Kirja auttaa ymmärtämään isien tunteita. Noin sadassa sivussa ei millään mahdu olemaan kaikenlaisia esimerkkejä ja erilaisia tapoja tunteiden käsittelyyn. 

Kirjan luettuani en muista, että siinä olisi puhuttu miehen kaipuuseen päästä isäksi. Lapsettomana on vähintäänkin vaikeaa päästä tunnetasolla siihen ymmärrykseen, että tajuaisi miltä tuntuisi, jos olisi isä ja näkisi lapsiaan esimerkiksi kerran tai pari vuodessa. Siinäkin tilanteessa on mielestäni onnekkaampi kuin sellainen, joka vuosikymmenestä toiseen kaipaa isäksi, eikä koskaan saa sitä mahdollisuutta.

Kirjan asioita on hyvä miettiä, olipa parisuhdetilanne mikä tahansa. Kenties jokunen avioerokin vältettäisiin, kun mietittäisiin enemmän, mitä ero tarkoittaisi kumppanusten, lasten, sekä vanhempien ja lasten välisten suhteiden hyvinvoinnin kannalta. 

JK

 

Jaa artikkeli: