Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirja-arvosteluja

Ikuisuuden hetkiä

Antti Immonen on Basam Booksille suomentanut Richard Jefferies’n syvällistä mietiskelyä. Sydämeni tarina – Ajatuksia luonnosta ja läsnäolosta avautuu alkuun vaikeasti. Sisältö on erilainen kuin nimestä kuvittelin.

En ymmärrä, miksi Maa kirjoitetaan suurella, useimmiten. En ymmärrä, että psyyke olisi sama kuin sielu, kun miellän sen tarkoittavan mieltä. Tuntuu ahneelta rukoilla tahi hakea itseen jotain suurempaa kuin alkulähde ja äärettömyys. Tuntuu oudolta puhua tunteista, kun löytää jotakin, joka on niitä selvästi vahvempaa. Tuntuu rajoittuneelta, että vain ihmisen muoto voisi olla täydellisen kaunis.

Kun jaksaa kahlata alun, pääsee sukeltamaan filosofiaakin syvemmälle todistuksiin, ettei kukaan ole todistanut, ettei sielua olisi. Vaikka niin olisikin, sieluun asti ajatelleet ovat saaneet elämässään jotakin paljon enemmän kuin aineeseen rajoittuneet: haltioitumisen aineettomuuden kaikkivoimaisuuteen.

Luonnollisuus löytyykin sieltä, mitä yliluonnolliseksi kutsutaan, kun luomisvoimaa alkaa hahmottaa.

Lopussa palataan kaipuuseen jotenkin toivottomalla tavalla. Sammuiko usko vai nousiko ihminen liian korkealle ja menetti otteen maahan ja itseensä kun yritti löytää ihan kaiken itsestään? Polttiko Ikaros siipensä ja luuli, ettei niitä ollutkaan?

Suosittelen avaran kriittistä otetta ja hiljaista hetkeä, jos kirjan aikoo lukea läpi. Kieli on paikoin hyvin runollista. Lukiessa voi ymmärtää jotakin tai hämmentyä lisää, vaikka olisi jotenkin alkanut saadakin tekstistä otetta. Minua hämmensi eniten varmuus, joka ei kuitenkaan jaksa kantaa edes läpi tekstin. Palaan kirjaan varmaan, kun saan muut löytämäni uutuudet luettua.

• AK

Liian kiltin kannustus

Isabella Törner kirjoittaa pääosin omista kokemuksistaan kirjassa Herkkyyden lahja – Kuinka lopettaa kaikkien miellyttäminen ja alkaa seurata unelmiaan. Teksti on hyvällä tavalla nöyrää, joten omakohtaisuus vain lisää luottamusta. Jaana-Mirjam Mustavuoren käännöksen ansiota lienee mukana siinä, että Basam Booksin julkaisema kirja on helppolukuinen. Apua on siitäkin, että suuri osa ajatuksista on ainakin osin tuttuja.

Helppoa ei ole kaikkea ottaa vastaan. Itselleni vaikein läksy oli tajuta tilanne, jossa olen pahoittanut toisen mielen vaativuudellani. Minä olisin voinut tajuta hänen tilannettaan enkä vaatia häneltä tilannetajua. Mieleen tuli myös tilanne, jossa koin velvollisuudeksi toimia, vaikka tehtävä tuntui kehossa pahalta.

Jos ei itse luokittele itseään herkäksi ja kiltiksi, voi kirjasta saada apua toisten ymmärtämiseen. Antoisin kirja on sillä tavoin herkälle, joka pyrkii elämässään miellyttämään toisia ja kaipaa paljon toisten hyväksyntää.

Tärkeä oppi on se, että kaikkia ei voi miellyttää, eikä sitä yrittäessään kannata pilata omaa elämäänsä. Kynnysmattona olosta voi päästä hyviä rutiineja hallitsevaksi ja rohkeaksi unelmien toteuttajaksi, joka kuuntelee omaa sydäntään, voi hyvin ja jaksaa olla iloksi muillekin.

Kannen höyhenet kertovat kannustavaa viestiä näkymättömän maailman auttajista, joiden esille tuomista kirjailija itse kertoi jännittäneensä, kunnes sai selvää vastakaikua kohtaamiltaan ihmisiltä.

Tähän kirjaan kannattaa palata, jos kaikki ei ensimmäisellä lukukerralla rutinoidu käyttöön, vaikka sisäistäisi viestin ja tekisi harjoitukset. Jo Miia Ojalan luomalta ulkonäöltään viehättävä kirja jää hyllyyn, vaikka hylly on nykyisin pieni.

• AK

Makeita lukuhetkiä

Vuokko Hurmeen ja Anni Nykäsen Karkkikirja on värikäs teos WSOY:ltä. Asia ei ole vain makeaa. Kissathan eivät sitä edes maista. Maailman väestöstä pieni osuus ei ylipäätään haista tai maista. Heille tuskin kirja antaa houkuttelevia vinkkejä.

Äidin syömien ruokien maut kulkeutuvat lapsiveteen. Tämähän selittääkin sen, miten äidin syömä ruoka vaikuttaa kehittyvän pienokaisen mieltymyksiin. Sokeriaskartelussa en kyllä käyttäisi liimaa. Syötävällä kiinnikkeellä sokeri-iglun tai muun rakennuksen voi tehdä vaikka piparkakkutalon yhteyteen.

Kirjassa on monenlaisia tiedonmurusia historian varrelta aina esihistoriasta nykyisiin asioihin asti. Tyyli sopii parhaiten lapsille, mutta monet tiedot kiinnostavat varmasti vanhempiakin.

• JK

Jaa artikkeli: