Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirja-arvosteluja

Kirja-arvosteluja

VS logo

janne
Su, 24.02.2019 – 21:03

Elektroniikan ystäville

Gaudeamuksen julkaisema Värähtelevä maailma – langattoman viestinnän lyhyt historia on päälle kolmisataasivuinen opus. Herää kysymys, että jos tämä Petri Launiaisen kirja on lyhyt historia, millainen mammutti olisi pitkä historia aiheesta. 
Pituus vaikuttaa siihen, että kokonaan kirjan lukiakseen täytyy todella olla aiheesta monipuolisesti kiinnostunut. Sieltä täältä lukeminen on hyväksi ihan jo yleissivistyksen kannalta. Kirjassa tulevat esiin esimerkiksi radio, televisio ja matkapuhelimet. 

Taloudellisesti ajatellen vaatisi melkoisen tutkimustyön, että selvittäisi, mikä on tähän mennessä ollut radioaaltojen taloudellinen hyöty. Kun ajatellaan, ettei ilman niitä olisi moniakaan myöhempiä keksintöjä, puhutaan joka tapauksessa miljardeista.  
Radioaallot ovat niin olennainen osa nykypäivää, että olisi vaikea kuvitella, millaista elämä olisi ilman. Olipa kyseessä sodan tai rauhan aika, ne ovat keksimisensä jälkeen vaikuttaneet merkittävästi joko suoraan tai välillisesti historian kulkuun. Oma, monipuolisesti aihetta käsittelevä kirja onkin siis tarpeellinen.

JK

 

kansi 1

 

Silmukoita kuin sadusta
 

Niina Laitisen satumaiset silmukat on julkaistu Moreenin nimen alla. Kirjassa on satumaisesti kerrottu jokaisesta ohjeesta. ”Kuplivaa onnea ja iloa, sydän tulvillaan hellyyttä ja rakkautta”. Kirja onkin oiva lahja romanttiselle käsityötaitajalle. Erityisen ilahduttavalta näyttävät esimerkiksi riikinkukkokuvioidut sukat. Sukkien nimi on ylpeys & ennakkoluulo. Erimittaiset sukat ja muut silmukkatyöt vievät useimmiten luontoon, mutta jopa kaupunki heijastuu yhdestä mallista. 

JK

 

silmukoita

 

 

Kansalliskirjaston naisia
 

Marjut Hjeltin toimittama Naisia kansalliskirjastossa – aarteita kirjaston kätköistä esittelee yli 300 suomalaista naista 1700-luvulta 1900-luvulle. Into Kustannuksen julkaisema kirja on monipuolinen. ”Spoolooda ställätty soffan pääl, ja tullin klasi rikottu vallan snuusiks.” Tämä murrelainaus osoittaa, ettei kirjaa lukiessa pärjää ihan pelkällä kirjakielen ymmärtämisellä.  

Kalevalaa käsittelee Hilma Luoman runoelman ote, joka päättyy sanoihin: ”Ne linnaksi Suomelan saisi, Jossa Väinöt hallita vois, Ja palatsin timantteina, Siellä impyet puhtoiset ois.” 

Kirja tuo monenlaisia näkökulmia esiin naisten elämästä. Ester Hjelt kirjoitti sulhaselleen Werner Cajanukselle 1903 kauniista Italian miehistä esimerkiksi näin: ”En voi sille mitään, että minun täytyy pysähtyä ja katsoa heitä, milloin vain näen sellaisia ja näin tapahtuu kyllä usein.”

Velikullassa vuodelta 1903 tuotu pilapiirroskeskustelu tuntuu istuvan nykyaikaankin:
”Rouva: Minä myönnän sen. Luonnollisesti on minullakin vikani.
Herra: Niin, luonnollisesti. 
Rouva: Vai niin! Saanko luvan kysyä mitkä?”

Ajankuvasta kertoo esimerkiksi Fazerin mainos vuodelta 1950. Tuskinpa nykyaikana mikään makeistehdas käyttäisi kieltä seuraavalla tavalla: ”…ylistetty olkoon Fazer…Fazer akhbar, tuhannesti kiitetty…”

Kirjaa on helppo halutessaan lukea sieltä täältä tai edetä vaikka pätkissä kalenterin mukaisesti. Kirja tuo esiin naisten historiaa, jota harmillisen vähän opetetaan. 

Anni Swanin sadut ja Helene Schjerfbeckin maalaukset esimerkiksi ovat jääneet elämään koskettavuutensa vuoksi. Ajatus siitä, että naisten ajatukset ovat jääneet miesten varjoon, pitää osittain paikkansa. Yksioikoisesti ajatellen kuitenkin unohtuu esimerkiksi se, että sankarihaudat ovat täynnä miehiä, joiden ajatukset ovat vaipuneet unholaan. Toisin kuin esimerkiksi monen naiskirjailijan.

Tie ymmärrykseen käy pohdinnan kautta. Ilman ymmärrystä on vaikea kuvitella tervettä kunnioitusta. Vastakkainasettelun sijaan kannustan olemaan kiitollinen siitä, millaiseksi on syntynyt. Eri vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa, joista saa olla iloinen. Ja kirjan luettuaan voi olla iloinen esimerkiksi siitä, että naisten ajatuksia, taidetta, sävellyksiä ja muuta on tallella.  

JK

 

Naisia

 

 

Ystävyydestä
 

Merja Asikaisen Ystävyydellä Sirpa on Otavan julkaisema kirja, jossa on Sirpa Selänteen ajatuksia ystävyydestä, kuten: ”Olemme täällä maailmassa toisiamme varten.” 

Kirja antaa näkemyksen Sirpasta elämää kokeneena, pohtivana vaimona, äitinä ja ystävänä. Väri- ja kuvamaailmasta huokuu perinteikkyys ja naisellisuus. 

Sirpa ja Teemu Selänne ovat toisilleen parhaat vastakkaista sukupuolta olevat ystävät. Muut vastakkaista sukupuolta olevat ystävät ovat yhteisiä. Kenties se kuuluu niihin syihin, että kesällä he ovat olleet yhdessä 30 vuotta ja perheessä on neljä lasta. Siten kirja käy osaltaan myös parisuhdeoppaasta. 

Kirja käsittelee ystävyyttä monipuolisesti. Paikoitellen olisi tarpeen, että Merjan sanojen jälkeen olisi hänen nimensä mainittuna. Niihin ei liity lainausmerkkiä, joten ne erottaa, mutta äkkiseltään voivat ajatukset mennä sekaisin. 

Vaikka ystävänpäivä menikin, voi kirjan antaa hyvin vaikka syntymäpäivälahjaksi ystävälle. Kuvien myötä tunnelma on kesäinen, joten mökkiviemiseksikin kirja käy hyvin.  

JK
 

Sirpa

 

 

Jaa artikkeli: