Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirjasto käyttöön

Kesäkuun toisena maanantaina tihutti vettä Valkealan kirjaston avautuessa väliaikaisissa tiloissa. Entisen pankin katos tarjosikin mukavan paikan odotella kirjastoon pääsemistä.
Kirjojen ystävät jakautuivat eri puolille etsimään mieleistä luettavaa tai palauttamaan lainoja, joita ei keväällä voinut tuoda takaisin. Sateesta huolimatta kävijöitä oli heti toistakymmentä. Osa heistä on tällä, osa viime vuosituhannella syntyneitä. Koirakin saapui kävijöitä ilahduttamaan, ottaen rennon asennon katoksen suojissa.
Virallisia avajaisia ei voitu pitää. Puolustusvoimien helikopteri sattui lentämään lähistöltä yli avaamista odotellessa. Ja oma juhlallisuutensa oli siinäkin, että tiloissa odotti aineisto siististi hyllyssä. Osuuspankin konttorissa aikanaan asioineille kirjaston väistötilat tarjoavat näkymän tilankäytön muutoksista. Jotakin hämärästi tuttua tiloissa on, mutta kuitenkin paljon on muuttunut. Pienimmät kirjastokävijät eivät olleet vielä syntyneetkään, kun pankkikonttori suljettiin 2014.
Lähikirjastovastaava Elissa Soikkeli kertoi kirjoja menneen eri kirjastoihin. Paljon jouduttiin kuitenkin karsimaan ja poistamaan. Suurin osa aineistosta saatiin siirrettyä huhtikuun loppuun mennessä. Toukokuussa oli vielä vähäistä muuttoa. Vanhassa kirjastossa käsiteltiin viimeiset tehtävät asiat toukokuun lopulla. Väistötiloissa tehtiin viimeiset korjaukset kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Aivan viime metreillä vaihdettiin oven lukko ja laitettiin opasteita.
Kirjaston avaimet luovutettiin purku-urakoitsijoille. Heidän aikataulustaan riippuu, miten purkaminen etenee. Vanha kirjasto puretaan, mutta yläkoulu vielä jää. Yläkoulun sijoittaminen väistötiloihin olisi kallista, joten yläkoulu jatkaa nykyisessä paikassa, kunnes monitoimitalo on valmis.

Lehdet olivat siisteissä pinoissa.
Tunnistatko kaikki hahmot?
Väliaikaisessa kirjastossa on sujuva kiertää.

Luettavaa etsien

Ensimmäisinä kirjaston avaamista olivat odottelemassa Maarit Saresvirta-Honkanen ja tyttärensä Maaria Honkanen. Perheessä on myös isä, kaksi aikuista poikaa ja kissa. Maarit on kiinnostunut elämänkerroista sekä historia- ja käsityökirjoista. Hän pitää eritoten neulomisesta. Historiassa kiinnostaa etenkin kotiseutu. Hän tutkii sitä myös Voikkaan perinnepiirissä.
Maarit Saresvirta-Honkanen on käynyt kirjastoissa lainaamassa esimerkiksi Kuusankoski-Seuran kotiseutujulkaisuja ja Vellikuppi-kirjoja.
-Erityisesti olen tutkinut Voikkaan alueen historiaa. Voikkaan perinnepiiri on julkaisemassa ensimmäisen kirjansa Voikkaan historiasta. Valkealan historia 1-osan kirjoittaja Risto Hamari on tutkinut Voikkaan luontoa. Kirjaan on tulossa hänen kirjoituksensa tästä aiheesta, Maarit mainitsee.
Kuusankoski-seuran Vellikuppi-kotiseutujulkaisujen aiheiden Maarit kertoi olevan monipuolisia. Niiden myötä tulee tutuksi paikkakunnan merkkihenkilöitä. Paikallinen posti ja sisällissodan aika ovat muun muassa kirjojen aiheina. Kaupan alkuajoista Valkealassa kerrottiin Vellikupissa 2017.
Saunalla on pitkät ja vahvan lämpimät juuret Suomessa. Ei ihmekään siis, että yleiset ja tehtaan saunat ovat käsittelyssä kirjasarjassa. Puutarhoissa ja tehtaanpuistoissa on myös runsaasti jutunjuurta.
Teollisuuden vaikutuksia seudulle käsitellään kirjoissa esimerkiksi teksteissä, jotka käsittelevät tehtaan työntekijöilleen rakennuttamia asuinalueita.
Kun Voikkaan kirjasto lakkautettiin useita vuosia sitten, hankki Maarit perheeseen Valkealan historia I ja II-teokset.
Maaria Honkaselle mieluisia ovat esimerkiksi Timo Parvelan Ella ja kaverit- sarja ja kissakirjat. Toinen perheen pojista työskentelee kirjastossa ja antaa lukuvinkkejä. Yli kahdellekymmenelle kielelle käännettyjä Soturikissoja on Maaria lukenut. Maarit on monena iltana lukenut soturikissoista Maarialle. Ääneen lukeminen on mukava tapa viettää yhteistä aikaa 12-vuotiaan kanssa. Iltaisin on hyvä rauhoittua yhdessä kirjan ääreen. DVD:itä on lainattu monet kerrat. Frozenit Maaria on katsonut ja Barbie-animaatioita. Aiemmin lehdessä mainittu Aladdin-näytelmäelokuva katsottiin porukalla kotona. Se oli hyvin mieluisa katsomiskokemus.
Lauri Honkanen, toinen Maarian isoveljistä, kertoi omista lukutottumuksistaan. Niissä on selvästi nuorille ja aikuisille tarkoitettuja teoksia mukana. Hän lukee paljon ulkomaista kaunokirjallisuutta. Laurin eniten kuluttamat genret ovat fantasia ja sci-fi, esimerkiksi A Song of Ice and Fire -sarja ja Star Wars Legends -kirjat. Hän lukee myös hieman dekkareita.
-Sarjakuvista luen amerikkalaisia ja pohjoismaisia uudempia sarjoja kuten Fables ja Nemi, eurooppalaisia klassikkosarjoja kuten Tintin seikkailut sekä monipuolisesti mangaa, esimerkiksi Gunnm ja Beastars. Luen myös ajoittain hieman tietokirjallisuutta mielenkiintoni herättäneistä aihepiireistä, kuten lumileopardit tai saksalaiset panssarivaunut toisessa maailmansodassa, Lauri mainitsee.
JK

Maarit Saresvirta-Honkanen ja Maaria Honkanen löysivät pian lainattavaa.
Helikopteri lensi yltä ennen kirjaston avaamista.
Ensimmäinen kirjastokoira pääsi ottamaan katoksen alla rennosti.

Artikkelikuva: Lastenelokuvat ja -kirjat ovat samassa huoneessa.

Jaa artikkeli: