Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirkkonäkymiä menneeseen

Suomen sukututkimusseuran Historiakirjojen tiedoista selviää monenlaista Valkealan seurakunnan historiasta. Historian tutkimuksessa voi olla joitakin virheitä. Tietokantaa päivitetään.

Kasakat ryöstivät pikkuvihan aikana Valkealan kirkon arvoesineitä. Kirkko paloi 1795 ja 1920. Pappilassa 1925 syttynyt tuli saatiin sammumaan alkuunsa.

Suomen Sukututkimusseuran tiedoissa riittää selailtavaa. Sieltä selviää esimerkiksi, että Kinansari -kylästä kastettiin 1706 Knuth, isänään Jacob Mattsson. Walkealassa kastettiin kaksoset Kirstin ja Sophia, isänään Thomas Hendersson.

Spögubbe on suntio, unilukkari. Joten kun Walkealasta olleen Evan isän kohdalla oli Spögubb. Erich Simonss, täytyi kyseessä olla unilukkari. Spö (artikkelilla ett) on suomeksi vapa, tanko tai vitsa. Eli leikkisästi voisi puhua myös tankoukosta tai vitsaäijästä.

Nykyään unilukkari saattaisi tarkoittaa pikemmin nukkuvaa lukkaria. Siuntion kirkossa on nimittäin useat kerrat järjestetty Lepää kirkossa -tapahtumia. Niissä oli läsnäoloharjoituksia, keskustelua ja hiljaisen musiikin siivittämää lepäämistä. Nukahtaminenkaan ei haitannut.

Erityisesti ylimääräiset papit näyttävät seurakunnan työntekijöistä olevan heikolla tiedolla. Isaak Indrenius toimi sijaiskirkkoherrana 1752-59. Armovuodensaarnaajia oli monta, esimerkiksi Mauritz Elenius 1872-73. Konstantin Schroeder toimi kirkkoherran apulaisena 1834, Klas Edvard Hornborg 1847-54. Anders Haniel Ruuth toimi kappalaisen apulaisena 1888-89.

JK

Artikkelikuva: Kellotornin varjo luo alemmas melkein kaksoismuotonsa.

Risti kertoo: -Tällä paikalla oli Procopaeus-suvun hautakammio.
Ikkunan edessä on useita kehiä.
Lyhty tuo yksityiskohtaisuutta kirkon seinään.
Katon tikkaissa on useampi kymmentä askelmaa.
Kirkon kellotornin ristin kiinnitys on juuri viimeistelty.
Jaa artikkeli: