Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kirkon kulmilta

Valkealan Sanomissa alkoi uusi palsta, Kirkon kulmilta

Kun kohtaa ihmisen, jota ei ole tavannut pitkään aikaan, on tapana kysyä: ”mitä sinulle kuuluu”?
Itse pyrin aina tervehtimään tavalla tai toisella sekä ennestään tuttuja että tuntemattomia, joita Valkealan raiteilla, maastoissa tai kylillä kohtaan.

Joskus vastaantulija ei reagoi mitenkään, toisinaan saan vastaukseksi hymyn tai hämmentyneen sekaisen ilmeen. Rohkeimmat kysyvät: ”Kuka sinä olet; olemmeko kenties tavanneet jossain?”

Arvelen, että aika monelle Valkealan seurakunnan alueella asuvalle seurakunta saattaa olla kuin tuo satunnainen vastaantulija, jonka kohtaamisesta ei oikein tiedä, mitä ajatella tai miten olla.

Kouvolan kaupungin alueella asuvilta kysyttiin, mitä he ajattelevat seurakunnasta, mitä tunteita ja odotuksia seurakunta herättää, missä seurakunta kohdataan, mistä seurakunta tunnetaan?

Hieman yllättävä tulos oli, että selkeä ykkönen kohtaamispaikoista oli hautausmaa. Niinpä jalkauduimme pyhäinpäivänä höyryävän glögimukin kera sekä Hukalaan että Kirkkomaalle kohtaamaan haudoille kynttilöitä sytyttämään tulleita ihmisiä. Ilman puheita, ilman virsiä, kuunnellen ja läsnä eläen. Kohtaamisista jäi hyvä mieli, ne olivat merkityksellisiä.

Tunteet, joita kouvolalaiset liittivät kirkkoon ovat tyytyväisyys, myötätunto, kiinnostus, ilo ja mielihyvä. Kuten oikeassa elämässä aina, myös pettymyksen tunteita mahtui mukaan, mutta ei kuitenkaan vallitsevana. Tukea kirkolta toivottiin elämän kriiseissä ja huolenpidossa.

Pyysin jokin aika sitten Valkealan sanomien päätoimittajan Laura Parkon kanssani kahvikupposen ääreen seurakuntakeskukseemme. Kerroin miten ilahtunut olen Sanomien uudesta ilmeestä. Yhdessä jaoimme mitä meille kuuluu ja pohdimme, voisimmeko käynnistää hetken tauolla olleen yhteistyön uudelleen ja kenties uusin kokeiluin. Syntyi ajatus artikkelisarjasta kirkon kulmilla.

Uutta olisi se, että haastaisimme teitä lukijoita lähettämään toimitukseen ilmiöitä tai ajatuksia, jotka teitä askarruttavat, mutta joiden pohtimiseen ette ole löytäneet luontevaa paikkaa tai tilaisuutta. Voisimme pohtia ja avata kysymyksiä yhdessä.

Seuraavassa numerossa toivottavasti voin jo käsitellä ensimmäistä sinulta lukija lähetettyä aihetta ja luoda siihen näkökulmia kirkon kulmilta havainnoiden.

On ollut ilahduttavaa havaita, miten positiivisesti kouvolalaiset ajattelevat lähiyhteisöstään, kotiseurakunnasta. Nyt jään uteliaana odottamaan mitä saamme yhdessä kasaan.

Valoa ja iloa adventin aikaan

  • Arto Helle, kirkkoherra, Valkealan seurakunta
Jaa artikkeli: