Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Klassikon uusi versio

Jane Austen on yksi suurimmista romanttisen kirjallisuuden nimistä. 1775-1817 eläneen kirjailijan teoksista etenkin Ylpeys ja ennakkoluulo, Emma ja Järki ja tunteet ovat hyvin tunnettuja.
Jane Austen ei itse koskaan avioitunut. Isosisko Cassandra hävitti useimmat Janen kirjeet tämän kuoltua, joten yksityiselämästä ei ole varmaa tietoa. Hänen uskotaan suostuneen Harris Bigg-Witherin kosintaan, mutta muuttaneen mielensä pian. Kirjailijanurasta tiedetään Henry-veljen myötä. Jane nimittäin julkaisi kirjansa nimettömänä.

Anya Taylor-Joy joutuu Emmana myöntämään inhimillisyytensä.
Mia Goth on Harriet Smith ja Anya Taylor-Joy on Emma Woodhouse ohjaaja Autumn de Wilden Emmassa, Focus Featuresin julkaisussa. Kuva: Liam Daniel / Focus Features

Austenin perintö elää

Autumn de Wilden ohjaama Emma sai ensi-iltansa kuudentena maaliskuuta. Kirja julkaistiin 1815. Aikaa on kulunut välissä yli kaksisataa vuotta. Elokuvassa on vanhan ajan charmia. Siihen ei ole purrut moni nykypäivän ilmiö siinä määrin kuin moneen muuhun elokuvaan. Sivuhenkilönä on pastori, joten kirkossa käyminen on luonnollisesti osa elokuvaa ja musiikissakin on hengellisiä sävyjä.
Emma on taide-elokuva sanan kirjaimellisessa merkissä. Kuva suorastaan kutsuu taiteilijaa tarttumaan siveltimeen. Elokuva ei pyri olemaan kokeellinen, eikä katsojan tarvitse todistaa tekotaiteellisuutta. Vihjeitä voi saada vaikka kesähäiden järjestäjä.
Kuvaus on taitavaa. Kamera seuraa kulkijaa sulavasti ja elokuva on isolla kankaalla edukseen. Mielellään sen ääressä varmasti rentoutuu sitten aikanaan kotonakin.
Maaseutumaisemat ovat idyllisen kauniita ja kartanot taiteellisen uljaita. Klassinen ja kansanmusiikki siivittävät tarinaa eteenpäin.
John Rutter perusti Cambridge Singers -kuoron. Kuorolta kuullaan elokuvassa O Waly, Waly. Rutter on tunnettu esimerkiksi Requiemistään. Vuonna 2006 kuningatar Elisabet II myönsi hänelle Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunnianosoituksen Commander of the Order of the British Empire.
Elokuvan säveltäjistä David Schweitzerin musiikki on tuttua etenkin Puuha-Petestä ja Angry Birds Stellasta. Toinen säveltäjä on Isobel Waller-Bridge.
Vaikka ajat muuttuvat, tietyt asiat pysyvät. Se takaa elokuvan istuvuuden nykyaikaan. Eri tavoin on pyritty uskottavuuteen. En tiedä onko lumisadehössötys Austenilta vai onko se piikki nykyajan ihmisille, jotka stressaavat lumisateesta, vaikka paljon isompiakin ongelmia on.
Jane Austenin tarinoissa yhtenä vetovoimaisena tekijänä on kielen leikillisyys: -Olen nyt melko varmasti tehnyt päätöksen. Elokuva saikin kaipaamaan sellaista keskustelukaveria, jonka kanssa keskusteleminen on tutkimusmatkaa rakastavaisten mielikuvituksellisuuteen.
Tempo ei varsinkaan aluksi ole kovinkaan nopea. En tylsistynyt, mutta jäin kaipaamaan enemmän imaisevuutta tarinan pariin. Lopussa kuitenkin huomasin, että olisin elokuvan äärellä viihtynyt pidempäänkin. Elokuvan jälkitunnelmiin kannattaa suunnitella jotakin mukavaa tekemistä, että mukava olo jää elämään.
Elokuva käy paikoin tunteelliseksi, joten kannattaa varata pehmeitä nenäliinoja. En itkenyt, mutta tunnereaktio ajautui paikoin kuitenkin siihen suuntaan. Jos romantiikkaa kaipaava on oman rakkaansa löytänyt ja saanut elokuvateatteriin vierelle, voi kaipuu sitten kohdistua vaikka herkullisiin leivoksiin, joita elokuvassa useaan otteeseen näytetään.
Kaunista ja rikasta Emma Woodhousea esittää Anya Taylor-Joy nousten yhdeksi roolin parhaista esittäjistä. Emman roolin uskon pysyvän aikojen saatossa yhtenä hänen tunnetuimmistaan. Johnny Flynn on Emman ystävä George Knightley. Bill Nighy on Emman isä. Hän lienee suomalaiskatsojille tutuin elokuvan näyttelijöistä, oltuaan esimerkiksi Rakkautta vain -elokuvan Billy Mack ja Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstun Davy Jones.

JK

Kuva : Focus Features
Anya Taylor-Joy ja Johnny Flynn tanssivat yhdessä Emmana ja Georgena. Focus/Universal

Kuvat Copyright Universal (Levittäjä Suomessa)

Jaa artikkeli: