Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Klassista päivään

Mezzosopraano, sellisti Seeli Toivio esiintyi loppiaisena Valkealan kirkossa. Klassisessa ohjelmassa oli enimmäkseen kotimaisia joululauluja ja Johann Sebastian Bachin sellosarjoja.

Seeli Toivio on konsertoinut esimerkiksi Japanissa. Tämä vuosi vie hänet esimerkiksi Äkäslompololle, Laihialle ja Hankoon.

Sellon ja laulun yhdistelmä on vaativa. Laulamisen kannalta olisi parasta seisoa, mutta sellon soittamisen kannalta istuminen on varmasti mukavampi vaihtoehto. Yhdistelmä takaa sen, että yksin voi hoitaa säestyksenkin.

Seeli on äänettömästi laulanut jo pitkään selloa soittaessaan, joten kynnys liittää laulu mukaan oli matala.

Yhdistelmä vaatii harjaantuneisuutta niin soittoon kuin lauluun. Seelin laulutapa on klassinen, joten hengittäminen korostuu.

Soittimen puumateriaalista osa on jopa keskiajalta. Samaa selloa Seeli on soittanut 13-vuotiaasta lähtien. Kielet on vaihdettu kerta toisensa jälkeen. Piikki on kuitenkin vaihdettu vain kerran.

Varmasti sellon rahtaaminen lentokoneeseen herättää huomiota. Sello kulkee lentokoneessa käsimatkatavaroissa. Kesällä se on vilpoisessa autossa, talvella lämpimässä.

Ennakkoon suunnitellun ohjelman lomaan Seeli lisäsi Ave Marian. Ylimääräisenä oli yhteislaulu Maa on niin kaunis, minkä myötä noustiin seisomaan. Sitä säesti pianolla Teemu Kääriäinen.

Oi jouluyössä etenkin oli huikean korkeita kohtia. Kaikkiaan konsertti ylitti odotukseni. Sellosta ja muusikon elämästä olisi voinut kuulla lisääkin.

Huolenpito sellosta välitti kuvan aikaa sitten eläneiden mestarien arvostamisesta ja historian kuljettamisesta pitkälle tulevaisuuteen.

• JK

Seeli Toivion konsertti oli sopivasti yhdeltä, niin loppiaisen aikatauluun oli helppo ujuttaa toinenkin konsertti.

Jaa artikkeli: