Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kohti kattoa

Talvilomaviikolla Valkealatalossa saatiin runsaasti lapsiperheitä liikkeelle. Kaupungin järjestämiä liikuntatapahtumia oli maanantaista perjantaihin.
Maanantai-iltana Valkealatalolla kiipeiltiin. Tunnin jälkeen alkoi väkimäärä hiipumaan. Sinnikkäimmät olivat koko kaksituntisen. Liikuntatapahtumista seinäkiipeily oli ainoa maksullinen. Viidellä eurolla sai kiipeillä minkä jaksoi. Mukaan mahtui viisitoista nopeinta ilmoittautujaa.
Hyvin korkealle kiipesivät uskaliaimmat. Aikuiset vastasivat kiinnityksistä. Kiipeilykerho Kiila tilattiin hoitamaan kiipeily. Mikko Valkonen kertoi heidän kiipeilevän sisällä ja luonnossa. Paikallisessa kiipeilykerhossa on aktiivisia toimijoita.
Viljamia ei pelottanut korkealla, mutta hän myönsi, että vähän tärisee. Sivustakin näki, miten laji kysyy voimia. Jos ei jaksanut kiipeillä, tai odotti vuoroaan, oli mahdollisuus välillä hypellä patjoilla.

Kiila

Juha Rantala muutti 1992 Turusta Kouvolaan. Hän ei onnistunut löytämään seudulta kiipeilijöitä. Olhavan myötä alueella luulisi olleen muita kiipeilijöitä.
Saman vuoden syksyllä Kouvolan kaupungin silloinen nuoritoimenjohtaja Risto Kuparinen otti Juhaan yhteyttä. Kaupunki oli saneeraamassa vanhaa paloasemaa eli Brankkaria nuorisotiloiksi. Samassa yhteydessä sijaitsi vuonna 1948 rakennettu letkunkuivaustorni. Risto arveli sen soveltuvan kiipeilykäyttöön. Projektiin saatiin mukaan myös nuorisotyöntekijä Osku Lakka.
Seuraavana vuonna tornia alettiin rakentaa kiipeilykäyttöön. Talkootyöhön saatiin aluksi Juhan ja Oskun lisäksi Esa Kurri. Lisää kiinnostuneita ilmaantui paikalle, ja torni saatiin kuntoon melko nopeasti. Useimmille sisäseinä mahdollisti ensikosketuksen kiipeilyyn.
1994 kiinnostuneita oli jo sen verran paljon, että toiminnasta päätettiin tehdä järjestäytynyttä. Keväällä perustettiin kerho. Halukkaille järjestettiin heti kiipeilykursseja. Jäsenmäärä ylitti kuukausien myötä viidenkymmenen rajan.
Porukassa vaalittiin alusta asti kiipeilykuria ja -turvallisuutta.
Kiipeilykerho Kiila pyrkii edistämään Kouvolan alueen kiipeilyä. Seurassa on kallio-, jää-, sisäseinä- ja junioritoimintaa. Kiila kuuluu Suomen kiipeilyliittoon. Ohjaajat on koulutettu köysitoiminnanohjaajiksi.
Kotiseinä seuralla on Kouvolan Brankkarilla. Kiipeilyvuoroja kerholla on myös Uttihallilla. Kotikallioina seurassa pidetään Harjua, Louhosta, Mielakkaa, sekä Olhavaa. Kerho on myös tehnyt reissuja niin kotimaahan kuin ulkomaillekin.
Kiipeilykerho Kiila aloitti säännöllisen junioritoiminnan vuonna 2010. Toiminnalle oli runsaasti kysyntää. Aluksi toiminta painottui siihen, että saatiin koulutettua lasten ja nuorten kiipeilyn ohjaajia sekä köysitoiminnan ohjaajia.
JK

Artikkelikuva: Viljami kiipesi monta kertaa.

Jaa artikkeli: