Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolme Luciaa

Espoo, Kauniainen, Helsinki ja Vantaa samalle päivälle ujutettuna ovat seikkailullinen yhdistelmä. Kouvolan keskustan jouluvalot tuntuivat hyvin hillityiltä verrattuna Helsingin keskustaan.

Espoossa tutustuin Talomuseo Glimsiin, josta kerrottakoon toisella kertaa. Bembölen koulun Lucia-kulkue esiintyi Glimsin tuvassa. Tupa oli jouluiseksi koristeltu. Kuistilla oli maton sijasta havuja. Esitys oli ruotsiksi. Suomeksikin toki keskusteltiin. Kannatti olla ajoissa, koska tila on kohtuullisen kokoinen. Ryhmä esiintyi myös kahvilassa. Kaikki paikalle tulleet eivät siltikään mahtuneet. Katsojien ikähaitari oli hyvin laaja.

Kauniaisissa Lucia oli ryhmineen vierailemassa palvelukeskus Villa Bredassa, josta he lähtivät bussiin laulamaan. Musiikista saatiin iloita useiden kappaleiden verran. Välillä bussissa oli runsaasti väkeä, joten kuorolaisten täytyi siirtyä taaemmas. Kuten Glimsissä, hoidettiin säestys kitaralla. Andrea Kjeldsen on Kauniaisten Lucia 2019.

Glimsin talomuseossa korostui hämäränä päivänä Lucian tuoma valo.

Suomen Lucia

Lucian päivänä sattui hieman epäonnea, enkä ehtinyt ajoissa Helsingin Tuomiokirkkoon. Tilanne oli se, että vähän ennen tilaisuuden alkamista jono kiemurteli pitkänä oven edessä. Siis vielä siinä vaiheessa kun kirkko oli jo täynnä. Kolmantenatoista joulukuuta, perjantaina, väkijoukko näki kuitenkin itse esityksen suorana kahdelta suurelta ruudulta Aleksanterinaukiolla.

– Nyt olen jo hieman rauhoittunut, mutta kun sain kuulla uutisen, pulssi oli kyllä korkealla! Tuntuu todella mukavalta, sanoo Sara Ray, Suomen Lucia 2019.

– Tämä tuntuu todella suurelta mahdollisuudelta voida vaikuttaa yhteiskunnassa ja antaa panoksensa heikommassa asemassa olevien puolesta. Minusta tuntuu, että juuri tästä joulussa on todella kyse: ihmisten näkemisestä, hän kertoo.

Hän arvostaa kaikkien kymmenen Lucia-ehdokkaan tärkeää työtä. Sara Ray on suuresti kiitollinen kaikille äänestäneille, riippumatta siitä, kenelle he antoivat äänensä. Myös Folkhälsan kiittää lämpimästi kaikkia kymmentä Lucia-äänestyksessä mukana ollutta ehdokasta.

– Kaikki ehdokkaat antavat suuren panoksen keräykseen. Vuosittain noin viidesosa kokonaistuotosta kertyy äänestyksestä, viestintäjohtaja Camilla Westerlund kertoo.

Sara Rayn kruunasi presidentti Tarja Halonen. Tilaisuuden jälkeen Lucia-kulkue matkasi läpi Helsingin keskustan.

• JK

Artikkelikuva: Lucia-perinnettä ja sen tavoitteita kannattavat äänestivät Suomen Luciaksi Sara Rayn.

Kauniaisissa toteutettiin hieno idea siitä, miten Lucian viestiä viedään ihmisten luokse laulun voimalla.
Lucian tehtävä on tuoda valoa. Suomen Luciaa myös valaistaan.
Jaa artikkeli: