Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolmen kotikonsertin sarja

Kääpälän kylällä saatiin kuluvana kesänä nauttia kolmesta erilaisesta kotikonsertista. JEV-säätiö antoi järjestelyihin tukea, joten ne pystyttiin tarjoamaan maksutta. Keskimmäisellä kerättiin ohjelmin ja kahvituksella varoja hyvään tarkoitukseen.

Christel Vaenerberg ja Eeva Artimo kertoivat omissa vanhoissa tuvissaan järjestetyistä kulttuuri-illoista. Keskimmäiseen konserttiin Heimosuontielle ehätimme mukaan. Konserttien ajankohdat olivat 6., 21. ja 31.7.

Puimalato oli tunnelmallisesti koristeltu.

Neljällä liikkeelle

Kolmen konserttin sarja käynnistyi Peuhussa. Christel Vaenerbergin kunnostama talo ja sen konserttiin sopiva tupa ovat vuodelta 1850.
Tunnelmallisen kreikkalaisen illan tarjosi Laiki Familia -yhtye Helsingistä. Laiki Familia on perustettu vuonna 1994, ja bändissä soittaa kaksi pariskuntaa.
Teuvo ja Tarja Ryynänen ovat ammattimuusikoita. Eero ja Vuokko Heimolinna ovat itseoppineita. Tarja soittaa ja opettaa harmonikkaa. Teuvo ”Teuppi” on kosketinsoittaja. Hän opettaa musiikin teoriaa. Vuokko toimii yhtyeen solistina, ja Eero soittaa busukia (bouzouki). Se on luuttua ulkonäöltään muistuttava kreikkalainen kielisoitin.
Christel kertoo, että molemmat pariskunnat ovat intohimoisia Kreikan ystäviä. Sekä kreikan kieli että maan musiikki sujuvat heiltä luontevasti. Ilta alkoi 30-luvun musiikilla.
– Mukavia olivat välispiikit, joissa yhtyeen jäsenet kertoivat vähän kunkin ajan suoituista musiikkisuunnista ja yhteiskunnallisesta tilanteesta, Christel kertoo.
– Ennen jokaista laulua he myös lukivat käännöksen laulun teksteistä. Paljon oli sekä onnellista että vähemmän onnellista rakkautta, jäähyväisiä, kaipuuta ja vähän syrjähyppyjäkin. Kuulimme myös peräti kaksi kreikkalaista tangoa. Konserttia oli seuramaassa yli 40 henkeä.

Laiki Familia viihdytti ja jakoi tietoa kreikkalaisittain Peuhun vanhassa talossa.

Kesäistä svengiä

Timo Vanonen toivotti tervetulleeksi Elovalkeiden etkoille eli etukäteiskonserttiin Töyrylän tilan vanhaan puimalatoon. Erityisesti hän huomioi Elo-Matin ja Elo-Maijan, jotka lyhyesti esittäydyttyään saivat jäädä vain nauttimaan konsertista.
Reijo Vaurula kertoi Heavenly Swing -yhtyeestä ja sen lauluista. Hän myös haastatteli yhtä soittajista. Yleisöä oli monen ikäistä ja melkein ladon täydeltä. Osa seuraili takapenkeillä musiikin ohella muuta maailmaa kännyköillään. Suurin osa rauhoittui kuuntelemaan.
Reijo totesi, että he ovat menettäneet paikkakunnalta muuttojen vuoksi monta nuorta solistia, mutta aina on löytynyt tilalle uusi. Yhtyeen solistina toimii tällä hetkellä Jenni Salo.
Hänen äänensä paikoin häipyi taustalle äänentoiston osin petettyä kriittisellä hetkellä. Sanoista oli osin samasta syystä vaikea saada selvää jopa tutuissa lauluissa. Tyyli ainakin on veikeä, vahva ja persoonallinen, vaikka ääni ei pystynyt soittoa ylittämään ilman tehokasta vahvistusta.
Matti Volotinen antoi Reijon puhua ihan rauhassa, vaikka Jenni vinoilikin, että Reijo puhuu liian pitkästi. Ilmeisesti Jennillä oli intoa päästä taas laulamaan.
Matti joutui jättämään opinnot Sibelius-Akatemiassa kesken, kun voimat eivät riittäneet opiskeluun. Itse hän on kehittänyt taitojaan vibrafonin soitossa ja pystyy ilahduttamaan näin kuulijoita ja monipuolistamaan yhtyeen kokoonpanoa. Soittimen hallitsijoita on nimittäin harvassa.
Matin sairaus on hyvin hallinnassa, mutta hän on lähtösyy siihen, että tämäkin konsertti järjestettiin Kouvolan seudulla tehtävän mielenterveystyön hyväksi.
Matti aloittikin konsertin kuin kelloilla kutsuen muut mukaan rakastettuun säveleen Päivä vain ja hetki kerrallansa.
Antero Suvilaakso pääsi paikkaamaan trumpettiin. Muut ovat yhtyeen vakiojäseniä: Tommi Huuskonen bassossa, Paavo Hako rummuissa, Aki Lahtinen percussioissa, Markus Vaurula klarinetissa ja saksofonissa sekä Timo Jaakkola tuubassa. Reijo Vaurula soittaa koskettimia.
Tommi sattui olemaan Suomessa konsertin aikaan. Hän kertoi lonkkaleikkauksesta toipuessaan miettineensä elämäänsä. Halu tehdä jotakin yhteisöllistä hyvää sai lähtemään lähetyskiertueelle, jossa musikaaliesityksen ohella vastaillaan kyselijöille uskonasioista.
Wade in the water on vanha negro spiritual, jossa myös sovitus oli vanha. Jotain soiton voimasta osassa kappaleita kertoo, että eräs äiti haki lapselleen kuulosuojaimet kesken konsertin. Eivät niitä tosin aikuiset tainneet kaivata.
Suomi ja englanti vaihtelivat kielinä, kun Jenni tuli mukaan. Anteeksiannolla hän aloitti, I’m forgiven. Löytöretken jälkeen Wayfaring stranger vei läheisten surun huomioiden ilon maahan.
”Jalat pidän mullassa maailman. Katseellani taivasta tavoitan…” eli Pekka Simojoen Kahden maan kansalaisen kertoon sai yleisö yhtyä. Paremmin yleisö tuntui osaavan yhteislauluksi kokonaan varatun Käyn ahon laitaa, Junnu Vainion kesäkevennyksen.
Jenni lauloi vielä neljä hengellistä laulua, joista ylimääräinen oli tarttuva Oh when the saints. Paavo Hakon säveltämän hiljaisen Rukouksen niiden välissä soittivat Paavo, Aki, Tommi ja Matti.
Konsertin jälkeen JEV-säätiön edustaja kiitti kyläyhdistystä, joka puolestaan ojensi yhtyeen jäsenille mansikat, kasvit siis.

Jenni Salo eläytyy vahvasti. Soittajista taustalla näkyvät: Paavo Hako ja Tommi Huuskonen.

Heavenly Swing -yhtye hajaantui osin tolppien taakse.

Vanhalla koululla

Kääpälän vanhan koulun luokkahuoneessa nautittiin heinäkuun viimeisenä torstai-iltana kahvit maukkaiden tiikerikakkupalojen kera ja kuunneltiin kouvolalaisten Erja Kähkösen ja Harri Halosen musisointia.
Koulun omistava Eeva Artimo kertoo laulamisen olleen Erjalle pitkään rakas harrastus. Erja voitti vuonna 2014 Laila Kinnusen nimeä kantavan valtakunnallisen laulukilpailun ja seuravana vuonna Tangomarkkinoiden seniorisarjan hopeaa. Erja esiintyy tanssiorkesterien solistina ja yksityistilaisuuksissa.
Yhteisesiintyminen sujui mallikkaasti ”musiikkimedian sekatyömiehen” Harri Halosen kanssa. Harri tekee yrityksensä Halon Design Studion puitteissa musiikkivideoita. Musiikki on kuulunut hänen elämäänsä lapsuudesta asti.
Tupa täyttyi tässäkin konsertissa. Nämä pienimuotoiset kotikonsertit kokosivat yhteen kyläläisiä ja ystäviä.
Nukkis-kahvilaa Kääpälässä pitävä Kati Kopra leipoi koulun ja Peuhun tarjoilut.
• A&SK

Erja Kähkönen viihdytti vanhalla koululla yhdessä Harri Halosen kanssa.

Artikkelikuva: Konserttisarjan keskimmäiseen, Töyrylän tilan vanhaan puimalatoon, mahtui eniten väkeä.

Jaa artikkeli: