Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Ääkköshoitoa

Kyllä se kertoo ihmisestä jotakin, jollei hän osaa kunnolla sanoa Hämäläistä hämärässä häiritsee häilyvä hämähäkki. Tietenkin sen jälkeen pitää ottaa salmiakkia, silliä ja mennä sisukkaasti saunaan. Muuten kyseinen henkilö kenties kantaa sisimmässään suurta painolastia. Tämä painolasti todennäköisesti johtuu Finlandian ylevöittämän maan väheksynnästä.
Lääkkeeksi tähän sopii ääkkösateriat. Sunnuntaille tietenkin öylätti. Saadaan nurinkurisesti ujutettua molemmat ääkköset melkein vierekkäin. Jos ei ole leivän ystävä, ei auta tarttua ääkkösettömään puuroon. Oikein rohkealle tietysti maistuvat hyönteiset.
Ääkkösaterialle levite ei käy. Mutta tietenkin voi olla levitettä ja mettä, vettä ja muuta nestettä. Kunhan siihen saa jotenkin ääkkösvoimaa tuputettua. Öljyä täytyy olla voin sijaan. Parasta kun se on rypsiä niin ei jouduta aakkosten alkuun. Jos astiat rapsitaan, ei jää tähteitä. Sopimuksen mukaan voi tietysti ottaa toisen kotimaisen käyttöön. Näin saadaan mukaan ainakin blåmögelost eli sinihomejuusto, grönsakssoppa eli vihanneskeitto, havregrynsgröt eli kaurapuuro, ja ruokajuomaksi myös komjölk. Legendaarinen intissäkin tarjottu ärtsoppa tuskin myöskään suomennosta kaipaa.
Aterialle voi kutsua tätejä, setiä, isoäitejä, isoisiä, äitejä, isiä, ystäviä, perheitä. Lapsia, muksuja, naperoita ei valitettavasti voi kutsua. Sen sijaan päivällisellä ja välipalalla voi olla mukana nyyttejä ja prinssejä. Kaikkia ääkkösellisiä ei kannata kutsua ja toisia on vaikea saada kylään. Ääkkösellistä voi kätellä, jos saa sopivaan linnaan kutsun. Siellä sitten ihaillaan kenkiä.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: