Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Australian ongelmia

Ristiriitaista tietoa on siitä, mitä Australiassa on tapahtunut. Australia on äärimmäisten olojen maa. Tulipalojen lisäksi siellä on kärsitty esimerkiksi tulvista ja hiekkamyrskyistä. Ihmisiä kerrotaan pidätetyn palojen sytyttämisestä. Toisaalta taas sanotaan, että syynä on vain ilmastonmuutos.
Tuhoisia tulipaloja on Australiassa ollut monet kerrat. Ilmastonmuutoksen ollessa syyllinen, olisi asiaan pitänyt havahtua jo kymmeniä vuosia sitten, jopa teollistumisen alkaessa.
Australia on maana kuuma. Luonnon kannalta tuhoisia ratkaisuja on sielläkin tehty useita kertoja. Surullisenkuuluisa esimerkki on agakonna. Siinä, missä monesti sammakoita rauhoitetaan, Australian agakonnille pohditaan hävityskeinoja. Suuri sammakko erittää koti- ja villieläimille myrkyllistä ainetta ja kilpailee paikallisten sammakoiden kanssa. Tuo myrkyllisyys johtaa sitten siihen, että niitä on turha heittää millekään pedoille ruoaksi.
1930-luvulla tuotu pieni määrä agakonnia ei ratkaissut tuholaisongelmaa. Nyt miljoonat sammakot ovat todellinen uhka maan luonnolle. Eivätkä agakonnat ole Australian ainoa haitallinen otus. Jos ajattelee maassa olevan vain koalia ja muita herttaisia olentoja, kannattaa pysyä kaukana ja jäädä ihaniin mielikuviin.
Oli syttymissyy mikä tahansa, niin toivottavasti Australiaa ajatellen kehitetään pysyvä ratkaisu siitä, miten metsäpaloja torjuttaisiin. Samaa tietoa tarvittaisiin muuallakin päin maailmaa.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: