Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Digitalisaatio teki teitittelystä loukkauksen

Armeija-aikani ensimmäinen Cooperin testi meni hyvin. Juoksin reilusti yli 3000 metriä, ja ilmoitin tuloksen hengästyneenä yliluutnantille. En ollut varma, kuuliko hän, joten kysyin ”sait sä sen tuloksen”. Siitä seurasi karmea huuto, jota hetken kuunneltuani ymmärsin, että olin unohtanut teititellä.

Intissä pitää teititellä, koska se ilmaisee kunnioitusta korkeampiarvoisia kohtaan. Kun teitittelyyn tottui, sitä tuli käytettyä myös siviilissä. Olin ylpeä, kun osasin osoittaa sillä tavalla vanhemmille ihmisille kunnioitusta. Monet heistä kyllä sanoivat, että tehdään vain sinunkaupat. Oikeassa olivat. Sinutellessa ymmärsi paremmin, että ihmisiähän tässä ollaan molemmat, vaikka toinen onkin vanhempi.

Sitten minusta tuli vanha. Tai ainakin aloin tuntea itseni ikälopuksi, koska ensin kaupan kassat ja lopulta kaikki mahdolliset palvelutilanteessa tapaamani ihmiset alkoivat teititellä. Olen 44-vuotias, mutta tunnen itseni ysikymppiseksi joka kerta kuin käyn kaupassa.

Kun valitin, että teitittely syventää ikäkriisiäni, kaverini lohdutti, että myyjät koulutetaan nykyään teitittelemään lähes kaikkia. Miksi?

Ymmärrän, että vanhassa maailmassa teitittely ilmaisi kunnioitusta iäkkäämpää henkilöä kohtaan. Tuolloin elettiin vielä aikaa, jolloin iän myötä lisääntyvä kokemus oli valttia monille elämänaloilla. Kun hommat pelloilla ja tehtaissa pysyivät sukupolvesta toiseen suunnilleen samoina, 30 vuotta työskennellyt osasi ne paljon parikympistä vasta-alkajaa paremmin. Mummot ja vaarit saattoivat opettaa lapsenlapsilleen kaikenlaista hyödyllistä vielä siinä vaiheessa, kun nämä kolkuttelivat jo kolmeakymppiä.

Sitten tuli digitalisaatio ja käynnisti sellaisen muutosvauhdin, että iästä ja kokemuksesta on pelkkää harmia. Tokaluokkalainen suunnistaa bittiavaruudessa paljon ketterämmin kuin nelikymppinen dinosaurus. Esikoululaiset opettavat isovanhemmilleen, kuinka älypuhelinta käytetään. Työntekijä, josta oli kolmekymppisenä kehittymässä raudanluja asiantuntija huomaa viisikymppisenä, ettei häntä tarvita enää mihinkään. Kaikki, mitä hän osaa, oli tarpeellista viimeksi viisi vuotta sitten.

Enää nuorilla ei ole mitään syytä kunnioittaa vanhoja. Syytä on vain sääliin. Siksi teitittely pitäisi kieltää. ”Te” tarkoittaa nykyään: minä säälin sinua muinaisjäänne. Sillä erotellaan voittajat häviäjistä, taitavat taitamattomista, trendikkäät junteista, työlliset työttömistä, elävät kuolevista. Vanhentuminen nykymaailmassa tuntuu jo muutenkin riittävän kamalalta, ei ole mitään syytä tehdä siitä vielä hirveämpää teitittelemällä.   

Ja kyllä, juoksen varmasti edelleen Cooperissa enemmän kuin suurin osa minua teitittelevistä myyjistä, mutta en silti pysy heidän perässään, koska en osaa ladata appia, jolla voi vuokrata sähköpotkulaudan.

Janne Metso

Jaa artikkeli: