Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Eristystä

Sanna Marinin hallitus on istunut noin viisi kuukautta. Kun hallitus aloitti työnsä, sen tavoitteena oli muun muassa satsata koulutukseen, inhimillistää maahanmuuttopolitiikkaa, kehittää julkista liikennettä ja edistää tasa-arvoa.

Tällä erää tilanne on se, että koulut ovat kiinni, rajat ovat kiinni, julkisen liikenteen käyttö on käytännössä kielletty ja Sanna Marinin viesti kaikille Suomen naisille on: Pysykää kotona!

Venäjällä Sanna Marinin tonttia slaavikyykyssä hoiteleva Vladimir Putin kehitti kansalaisten kotona pitämiseksi ei-työviikon. Ihmisten ei tarvinnut mennä töihin ja valtio maksoi heidän palkkansa. Käytännössä kyseessä oli eristys, mutta Putin ei missään nimessä halunnut käyttää sitä sanaa. Tämä johtui luultavasti siitä, että jos suoraan raumankielellä sanotaan, niin Venäjällä ei koko Putinin valtakaudella ole tapahtunut minkäänlaista eristystä.

Koronaviruskriisin alkuvaiheessa suomalaiset hamstrasivat vessapaperia niin innokkaasti, että Valkealan S-Marketinkin hyllyt kaikuivat tyhjyyttään. Unkarin pääministeri Victor Orban sen sijaan ilmoitti, että hänen ei tarvitse hamstrata vessapaperia, koska hän pyyhkii demokratialla.

Koko Suomen tavoin Kymsote tuskailee hengitysmaskipulan kanssa. Ratkaisu löytyisi Kausalasta. Siellä paikallinen yritys Plastmode on kehittänyt 3-d-tulostettavan hengityssuojaimen, jota hoitohenkilökunta voisi käyttää koronapotilaiden kanssa operoidessaan. Hallitus ei kuitenkaan ole antanut tuotteelle myyntilupaa. Sen sijaan hallitus antoi Huoltovarmuuskeskukselle luvan ostaa hengityssuojia kauneus- ja hämäräbisneksistään tunnetulta Tiina Jylhältä. Tämä tietenkin romutti Huoltovarmuuskeskuksen maineen kansalaisten silmissä. Mutta ei hätää. Tiina Jylhä on luvannut tehdä uutta viiden miljoonan euron maksua vastaan Huoltovarmuuskeskukselle sen kovasti kaipaamaan kasvojenkohotuksen.

Korona iski kovaa myös Kymeenlaakson urheiluelämään. Kookoo pelasi historiansa parasta liigakautta, ja joukkueen suorituksista oli kovin 19 ottelun voittoputki. Mestaruushaaveet romutti kuitenkin covid-19:n voittoputki.

Myös Kouvojen koripallokausi loppui koronan takia kesken. Atlantin takana NBA:ssa sen sijaan mietitään, voisiko pelejä vielä jatkaa. Korislegenda Earvin “Magic” Johnson ilmoitti hiljattain uskovansa, että NBA-kausi voidaan pelata loppuun korona-viruksesta huolimatta. Magicia onkin uskominen viruksiinliittyvissä asioissa. Hänhän tiesi jo 1990-luvulla, että tuntemattoman kanssa voi harjoittaa intiimiä kanssakäymistä ilman suojaa HI-viruksesta huolimatta.

Monet ovat sitä mieltä, että Suomen pitäisi tehdä enemmän koronatestejä. Esimerkiksi Norja on testannut kansalaisiaan paljon enemmän kuin Suomi ja Ruotsi. On kuitenkin syytä huomioida maiden väliset erot. Norjan testausinto johtuu siitä, että maassa on niin paljon riskiryhmään kuuluvia. Norja on nimittäin täynnä huippuhiihtäjiä, joilla on kaikilla astma. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Norja osoittaa minkäänlaista halukkuutta hiihtäjiensä testaamiseen.

Janne Metso

Uusi kolumnisti

Huomasitko, että edeltävä kolumni on uudelta tekijältä? Meillä on ollut tapana sinutella, mutta tässä tapauksessa käytämme sekaannuksen välttämiseksi sukunimeä.

Janne Metso on käsikirjoittaja ja toimittaja, jonka sielu on hänen omasta mielestään harmaa kuin Kouvolan keskusta. Me kouvolalaiset tiedämme, että se on värikkäämpi kuin luullaan.

Janne Metso on ollut pokkaamassa kahta Venla-palkintoa Hyvät ja huonot uutiset -ohjelman tiimin kanssa. Vaikka Metso teki vuosia Hyviä ja huonoja uutisia Henkka Hyppösen kanssa, hän ei vieläkään ole varma, onko Hyppönen kotoisin Valkealasta vai Kouvolasta.

Metso kertoo hukanneensa parhaat vuotensa Villi kortti -ohjelman käsikirjoittajana ja ohjaajana sekä HS Metro-lehden kolumnistina. Häntä iäkkäämmät tietävät, että parhaat vuodet ovat vasta edessä.

Hän aloitti tv-viihteen parissa Yle­­leaks-ohjelmassa yhtä aikaa Joonas Nordmanin kanssa.

Nyt Metso on keski-ikäinen lähiöisä, joka miettii, miksi Nordmanilla on oma tv-show, mutta hän itse on päässyt ruutuun vain näyttelemään Supermaniksi pukeutunutta Jyrki Kataista. Sopivien silmälasien kanssa yhdennäköisyys oli pelottava.

Toimittajana Metso on häärännyt Taloussanomissa, Kauppalehdessä, Nelosella, MTV:llä, Metrossa, Imagessa ja Ylen teksti-tv:ssä sekä onnistunut kaatamaan kahvia Kirsti Paakkasen päälle. (Päihittää päätoimittajan, joka on sotkenut vain kaksi ministeriä.)

Valkealan Sanomat sai ilon nauttia Janne Metson kuivan älykkäästä huumorista poikkeustilan virkistykseksi. Kolumnien lisäksi hän on lupautunut tekemään videopostauksia netin puolelle peräti neljästi viikossa. Jos taloudessa suinkin on jokin laite, jolla nettiin pääsee, Metson (ajatusten)lentoa kannattaa käydä katsomassa vähintään joka toinen päivä. Saa vihjaista kaverillekin.

Jaa artikkeli: