Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Ilmastoasiaa

Ilmasto muuttuu joka tapauksessa. Vaikuttivat ihmiset siihen tai eivät. Tämä ei tietenkään poista ihmisten vastuuta omasta osuudestaan.
Kun kerran puhutaan niin mielellään taloudesta, niin keskustellaan sitten säästöistä. Ei ole luontoystävällistä, eikä taloudellista rakentaa purettavaa hometaloa. Ja ihmettelen rakentajaa, joka kuukaudesta toiseen on projektissa mukana ja kohauttaa vain olkapäitään. Ärsyttäisi itseä ainakin jonkun verran, kun pitkä työ valuisi hukkaan.
Ei ole taloudellista suomalaisten kaataa viemäriin lukuisia kuutioita kahvia vuosittain. Tai ylipäätään muutakaan ostaa poisheitettäväksi.
Vastuuta on kaikilla tahoilla, jotka tuotteiden kanssa ovat tekemisissä. Suomalaisesta voi tuntua pöyristyttävältä, että banaaneja yksittäispakataan muoviin. Jauhelihapakettien tiiviys on kokenut melkoisen kehityksen Suomessa. Mehuja, jogurtteja ja maitoa pakataan usein puuperäisiin pakkauksiin. Eivät voi tätäkään kaikki kansat sanoa tekevänsä.
Taloudellinen ajotapa vähentää päästöjä ja säästää rahaa. Pienikin vähennys tupakoinnista ja ruokahävikistä säästävät sekä luontoa, että lompakkoa. Hävikki ei edistä mitään. Säästöillä on varaa ostaa laadukkaampaa tai vaikka tukea hyväntekeväisyyttä.
Kun puhutaan ilmastosta, täytyy puhua sen todellisista vaikuttajista, eikä pistää päätä pensaaseen.
Perheyhteisöjen erkaantuminen on vaikuttanut huomattavasti ympäristöön. Mitä useammassa eri rakennuksessa ihmiset asuvat, sitä enemmän tiettyjä asioita tarvitaan. En nyt ala ketään komentelemaan muuttopuuhiin. Mutta on erikoista, ettei tästä yhteiskunnallisesta muutoksesta juurikaan edes puhuta ilmastonmuutokseen liittyen.
Jos pienen lapsen vanhemmat eroavat ja etäisyyttä on yhtäkkiä viisikymmentä kilometriä, eivätkö päästöt todennäköisesti nouse?
Ei ole minun asiani päättää, vaikka jotkut eroaisivat sen takia, että toinen rupesi käyttämään ruutupaitoja raitapaitojen sijaan. Mutta on kuitenkin huomioitava, että joku voi käyttää vaikka pilkkupaitoja. Ja jos ei kerta kaikkiaan tykkää niistä, niin sitten ovat ruutupaidatkin melko varmasti parempi vaihtoehto.
Eikö olekin niin, että silloin, kun hiilidioksidipäästöt olivat Suomessa hyvin vähäiset, oli ydinperheiden osuus väestöstä nykyistä suurempi?
Voinee siis sanoa, että kestävät parisuhteet ovat ympäristöystävällisin tavoite myös lastenkasvatuksen näkökulmasta.
Ja kuten esimerkiksi lentomatkustamisessakin, voi jokainen tasapainottaa rasittavampaa osiota säästävämmillä osioilla.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: