Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Joukon haaste

Nimi voi olla Ilona. Ei haittaa vaikka olisi Matti kukkarossa. Kyllä sitä silti voi Oivallisenkin nimen Ansaita.
Joukon jatkoksi pyydettiin häissä juhlavieraita. Letkajenkan rytmit kaikuivat yössä. Aamu saapui. Hän oli tehnyt rankan työpäivän, joten välinokoset olivat tarpeen. Aamu oli Joukon vanha perhetuttu, joka oli nähty ties miten monta kertaa. Aamulla oli kaksi siskoa Aina ja Ilta. Perheessä oli siis Aina, Ilta ja Aamu. Aamu saapui paikalle ennen siskoaan. Ilta oli aamu-uninen. Hän näki jostakin syystä unissa aina siskonsa, ei itseään.
Jouko muistaa lapsuudestaan, miten Aamut seurasivat toinen toistaan. Kaimat leikkivät seuraa johtajaa. -Tulisi olemaan hyötyä työelämässä, kun osaavat tehdä, mitä johtaja pyytää, tuumasi perhetututun isä Otto. Aina oli äiti. Ja on edelleen, ei ole nimeään vaihtanut tai lapsiaan jättänyt. Otti onkeensa poika aina äidin sanoessa: – Otso tuotko metsästä tarpeita kalastusvälineisiin.
Mäen Anna oli aina tiedetty omalaatuiseksi. Ainoa hän oli laatujaan. Se oli hänen toinen nimensä taivutettuna. Vahva nainen hän oli, ei antanut tahtonsa taipua siinä kuin nimensä. Lintubongaus oli suorastaan vetänyt kaksikon yhteen. Jouko ja Anna olivat seuranneet samaa lintua eri suunnista ja linnun lentäessä väliltä pois olivat sitten lyöneet hynttyyt yhteen. Sitä ei tarina kerro, mikä se yksi hynttyynlyönnin kohde oli.
Nuori pari sai vuosien varrella Ansan, Miinan ja Paulan. Suhteessa kompasteltiin ja tunnelma oli joskus räjähtelevä. Kuten sanottua Anna oli omalaatuinen. Hän erosi Joukosta. Suhteen ollessa katkolla, oli pysähtyneisyyden aika. Jouko ei alkanut suremaan, torumaan tai torjumaan mitään. Hän päätti ruveta leipomaan. Se palautti hänet täysikuun läheltä näkemisen haikailemisesta maan pinnalle. Taikina nimittäin tarttui Hilmaan, taloudenhoitajaan. Hilma muisteli toisinaan lapsuuttaan. Hän oli siskonsa Mallan kanssa ollut naapurimaassa, kun isä Valio oli rintamalla. Häntä kannustettiin huutamalla: -Valio! Voita! Malla oli suosittu lapsi, jonka nimi toistui monet kerrat rintamalla ja Loimaalla vähän venytettynä. Autokoulussa hänelle kehotettiin: -Ohjaa, Malla!
Sodasta palattuaan Valiosta tuli elokuvaohjaaja. Kerta toisensa jälkeen itse kunkin näyttelijän autosta katosi ratti. Yksikään ei ollut enää ohjattavissa. Valio kyllästyi huonoon ohjattavuuteen ja vaihtoi alaa. Hän ryhtyi parisuhdeterapeutiksi. Tarkalleen ottaen hän kuitenkin aloitti vaatimattomasti kilopeuttina ja siirtyi sitten megapeutin ja gigapeutin opinnot suoritettuaan vasta terapeutiksi. Käytettävissä oleva tila laajeni huomattavasti opintojen edistymisen myötä. Hän harkitsee pitäisikö pystyttää toimipiste ohikulkevia, hullusti ajavia varten sellaiseen paikkaan kuin Utti. Saisi kylttiin käytännöllisesti merkittyä Terape. Utti. Ja tietenkin pe -kohdalla voisi vaihtaa viikonpäivien lyhenteitä, että tietää sinäkin päivänä hänen olevan tavattavissa.
Valio kuuli nuoren parin riidoista ja päätti ruveta rauhantekijäksi. Hän toi tullessaan lakupiippuja, joiden pahvirasia voitaisiin polttaa takassa sytykkeenä. Lapsetkin osallistuivat mielellään rauhanneuvotteluun. Valio tajusi, ettei hän voi tehdä Rauhaa. Hän on jo naimisissa Rauhan kanssa, joka luonnollisesti on siis olemassa. Rauha oli saapunut miehensä Valion mukana ja oli tunnettu hyväntekeväisyydestään lasten parissa. Hän oli esimerkiksi leiponut lapsille ruisleipää ja se oli tehnyt oikein hyvää. Rauha ei halunnut seistä vaan oli maassa. Onni saapui ihmisten luokse. Naapuri oli ollut poissa jo pitkään. Epäilivat jo monet, tuleekohan Onni ensinkään takaisin. Valio, Onni, Rauha sekä Olivia, Onnin vaimo varas(t)ivat aikaa, mutta antoivat paljon enemmän. Eripura parin perheessä purkautui perjantaina.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: