Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Koronapääsiäinen

Seurakuntalaiset ovat kodeissaan, lukittujen ovien takana ja välttävät tapaamasta toisiaan. Yli 70-vuotiaat ovat erikoisasemassa. Heidän toivotaan pysyvän eristyksissä täydellisesti; heille on järjestetty kauppapalveluja, ja kaupungin ja kunnan viranhaltijat ja vapaaehtoiset soittavat heille puhelimella ja kysyvät, miten voidaan. Ulkoilemassa ja kävelyllä yli 70-vuotiaat saavat käydä, kunhan pitävät riittävän turvavälin toisiin ja välttävät toisten koskettamista, yskimistä, niistämistä ja kasvojensa koskettamista. Ja kotiin mennessä muistavat pestä kädet.
Työikäisistä monet ovat kodeissaan etätöissä. Nettiyhteydet ovat kovilla, kun aikuiset tekevät töitä ja lapset käyvät koulua saman nettikaistan avulla. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala nautitaan kotona ja kavereita ei voida tavata. Netissä voidaan keskustella. Onneksi on WhatsApp ja kaikki muut sähköiset yhteydenpitokanavat.
Lapset ovat poissa päiväkodeista, koska koronan takia päiväkodit ovat suurimmilta osilta suljettuina. Vain lapset, joiden vanhemmat ovat yhteiskunnallisesti kriisin kannalta tärkeässä tehtävässä ovat päiväkodeissa. Muut lapset leikkivät koululaislapsien ja etätöitä tekevien vanhempien kanssa samoissa olohuoneissa.
Onneksi on kevät ja valoisa aika lisääntyy päivä päivältä. Perheet voivat mennä metsiin, kallioille ja vesien ääreen retkeilemään. Eväät mukaan ja iloista retkimieltä; unikin maistuu paremmin kunnon kävelyn jälkeen. Sama ruoka ulkona maistuu paljon paremmalta kuin keittiössä. Oletko kokeillut?
Emme tiedä koronan syytä, emme sitä, kuinka kauan se kestää ja kuinka läheltä se koskettaa kenenkin perhettä. Tiedämme vain, että terveydenhuoltomme on mitoitettu niin, että mikäli taudin leviämistä ei hillitä, kaikkia sairastuneita ei voida hoitaa. Siksi hillitsemme, pysymme kotona ja pesemme käsiämme. (Suihkussakin saa toki käydä, eikä saunominenkaan ole kiellettyä.)
Kirkot ovat kiinni, jumalanpalvelukset järjestetään ilman seurakuntalaisia. Virpomaankaan ei saanut mennä; oksia saa kuitenkin tehdä koristeeksi kotiin. Kestämme tämän. Rakennamme perheille pääsiäisalttarin, kerromme pääsiäisen merkityksestä. Teemme pääsiäisen herkkuruokia. Kasvatamme rairuohoa tai ohraa ja piilotamme pääsiäismunia. Muistamme ystäviä ja tuttavia, karanteenissa ja eristyksissä eläviä, pääsiäiskorteilla ja tekstiviesteillä. Katsomme pääsiäishartauksia netistä, youtubesta ja muista suoratoistopalveluista. Järjestämme oman hartauden.
Laulamme pääsiäislauluja. ”Kuka tuskaani hiljaa koskettaa, kuka tuskaani hiljaa koskettaa? Läpi lukkojenkin, Herra Jeesus tulla voi, kuolleista Hän noussut on!” Hyvää pääsiäistä kaikille, koronasta huolimatta.
Johanna Pyötsiä, virpoja

Jaa artikkeli: