Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Poliisiasia

Data USA -sivustolla kerrotaan poliisien koko henkilökunnan olleen noin 796 000 vuonna 2018. Suurin osa alan työntekijöistä on miehiä. Valkoihoisten jälkeen poliiseista eniten on tummaihoisia. 13,3 % tekee yhteensä suunnilleen 103 000.

Oletettavaa on myös, että suurin osa poliiseista ihonväristä, uskonnosta, tai muista taustatekijöistä huolimatta on työssä pyrkiäkseen pitämään yhteiskuntaa oikeudenmukaisena.

Poliisiväkivalta on tosiasia, johon pitää kiinnittää huomiota. George Floydin menehtyminen poliisitoiminnan takia 25. toukokuuta ei ole hyväksyttävää. Eikä sitä mielestäni muuta se, oliko hän syyllistynyt johonkin rikokseen vai ei.

Onko todella niin, ettei edes tämä noin 103 000 poliisin joukko, ja todennäköisesti valtaosa muistakin, puolusta muiden mukana tummaihoisia? Ainakin kuvista ja videoista voi päätellä, että moni poliisi on pahoillaan tapahtuneesta.

Onko todella niin, että ryhmä valkoihoisia maalasi kasvonsa tummiksi ja sitten ryösteli kauppaa Philadelphiassa? Eivät nimittäin vaaleilta näytä. Valvontakameran videolta selviää, että ovi potkaistiin auki. Siivousapua pyytävä mies kertoo kauppiaan työllistävän yhteisön afroamerikkalaisia. Eikä tämä ollut ainoa liike, jossa oli ongelmia. Mikä tällaisen toiminnan tarkoitus on?

Yksi osuus kokonaisuudesta totuutena ei riitä kokonaistotuudeksi. Poliittinen korrektius tapailee ansalankaa siinä vaiheessa, kun asioiden paraneminen vaatii laajaa näkökulmaa.

Ensinnäkin, kohdistuuko poliisiväkivalta Yhdysvalloissa vain yhteen ja tiettyyn ryhmään? Ajautuuko tämä ryhmä keskimääräistä tiheämmin tekemisiin poliisin kanssa vain ihonvärinsä perusteella? Luottamusta täytyy rakentaa. Ei se olettamalla synny tai syyttelemällä virkoa. Epäluuloiselle ja pelkäävälle ei valeta rohkeutta syyttelemällä.

Kuvitellaanpa tilanne, että poliisit eivät enää ole tekemisissä afroamerikkalaisten kanssa. Jos yhteisöön kuuluvan kauppa ryöstetään, kenen puoleen käännytään?

Mitä tulee viharikoksiin vuosien 2014 ja 2018 välillä, sivusto esittää kolmeksi eniten kohteiksi joutuneiksi ryhmäksi mustat, valkoiset ja juutalaiset. Sitä ei taulukosta eritellä, mikä on tekijöiden tausta.

Joka vuosi yhdysvaltalaisia poliiseja kuolee työssään. 1994 luku oli 114 ja 2016 se oli 59. Näistä afroamerikkalaiset aiheuttivat 46 kuolemaa 1994 ja 15 kuolemaa 2016. Prosenttiosuuksina siis noin 40 ja noin 25.

Henkirikoksia mustat tekivät 8285 vuonna 1995 ja 5486 vuonna 2011. Näistä kohdistui valkoihoisiin vastaavina vuosina 699 ja 448. Jos etnistä taustaa ei ole tiedetty, sitä ei laskettu mukaan. Siis mitä väestöryhmää useimmat uhrit mahtoivat edustaa?

Afroamerikkalaisten yleisimmät kuolinsyyt vuonna 2016 olivat sydäntaudit, syöpätaudit, ja tarkoituksettomat loukkaantumiset. Kolmas tarkoittaa esimerkiksi kaatumisia ja auto-onnettomuuksia.

Kaikkiaan kymmenisen miljoonaa ihmistä selvisi matkasta Atlantin yli joutuakseen orjiksi Amerikoissa. Afrikasta otetuista orjista suurin osa, noin 35 % päätyi Brasiliaan. Yhdysvaltoihin tuotiin alle 500 000. Yli puolet mainitusta väestöstä jakautuu Yhdysvalloissa eteläisiin osavaltioihin. Koillinen, keskilänsi ja länsi ovat sen jälkeen.

Valkoihoinen esivanhempi on hyvin monella afroamerikkalaisista, joten esivanhempia on paitsi Afrikassa, myös Euroopassa. Sanontaa ”Brother from another mother” eli ”Veli toiselta äidiltä” voikin mielestäni laajentaa sisariksi. Jonkun verran on nimittäin valko- ja tummaihoisia, joilla on yhteinen esi-isä. Näinhän puolestaan yhteisen esi-isän esivanhemmat ovat myös yhteisiä.

Toivon sydämeni pohjasta, että ihmiset kaikkialla maailmassa tulisivat paremmin toimeen keskenään.

Jos ilmassa on saasteita, ei kannata syyttää yskijöitä. On vain yksi ihmiskunta ja sen monipuolisuus niin ulkonäön, ajatuksien kuin muidenkin asioiden suhteen on meistä kaikista kiinni. Kannattaa miettiä luovia, kestäviä ja rakentavia ratkaisuja. Vaikka tietyt asiat erottavat, voivat toiset yhdistää.

Totuus ei kysy maailmankatsomustamme, ihonväriämme tai mitään muutakaan tekijää.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: