Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Puheensietokyky

Sanat voivat satuttaa. Selväähän se on. Mutta poliittinen korrektius on usein kiltteydeksi väännetty ulkokuori mahdollisuuteen olla ilkeä. Jos painon takia on vaikea hengittää, ei välittämistä ole hyväksyä ongelmien jatkuminen. Ei tietenkään haukkuminenkaan, vaan asioihin pureutuminen. Hoikka-sanan vaihtaminen liikkuvaiseksi ei muuta sitä tosiasiaa, että harvassa ovat he, joille ei liikunta hyvää tee.
Poliittisella korrektiudella voidaan rajoittaa tiettyjen ilmausten sanomista, ja sallia toiset. Minusta naisiin ja miehiin liitetään nykyään vaikka mitä sanoja, mitkä ovat ihan tarpeettomia. Ihmiskunnan jatkuvuus perustuu siihen, että nainen ja mies ovat keskenään ja saavat lapsia. Se on normi ihan jo siksi, että useimmat niin haluavat tehdä. Elämän täytyy olla todella rankkaa, jos kyseisen asian enemmistöisyys ahdistaa.
Sitä päivää ei tule, että jokaisessa julkisessa tilassa on vessa kaikille sukupuolille, joita käyttäjät haluavat ilmoittaa. Tuskin tuntuu kovinkaan yksilölliseltä, jos vessa on samanlainen kuin kaikki muutkin. Ja vaikka ilmoitettuja sukupuolia olisi potenssiin ääretön, merkittäisiin ne silti todennäköisesti yhdellä tunnuksella. Vaatekauppojen valikoimassakin sukupuolia on periaatteessa yhdestä kolmeen.
Hypätään eläinkuntaan. Jos koirilla olisi vaikka viisisataa sukupuolta, mitkä niistä voisivat saada keskenään jälkeläisiä? Koska sehän on ainoa keino syntyä, että syntyy, onhan? Ja jos ei ole jotakin syntyessään, miten sitä voi olla syntyjään? Mistä se sitten on myöhemmin tullut?
Sukupuolisuus on spektrillä. Voiko tämä loukata jotakin ihmistä? Aivan niin kuin mies – tai siis sellainen, joka voi aiheuttaa raskauden, mutta ei hoitaa sitä loppuun – joka häviäisi raihnaiselle – siis anteeksi ikää kartuttaneelle – kissalle kädenväännössä – siis anteeksi käsienliikuttelussa – voisi olla vain yhdenlainen.
On ahdasmielistä, jos tyttö ei saa ajella pikkuautoilla tai poika keräillä kiiltokuvia. Mutta tuskinpa kannattaa ottaa kansalliseksi tavoitteeksi, että puolet tytöistä alkaa ajella pikkuautoilla ja puolet pojista kerätä kiiltokuvia.
Ajatelkoon kukin miten tahtoo. Mutta esittäköön pätevät perustelut, jos haluaa minun muuttavan mielipidettäni. Kertokoon vaikka, mitkä näistä sukupuolista voivat saada keskenään lapsia. Ja millä perusteella biologinen sukupuoli voisi olla sosiaalinen luomus?
Yksi sun toinenkin, ikään, sukupuoleen, uskontoon ja muihin tekijöihin katsomatta joutuu henkisesti ja fyysisesti kiusatuksi. On riittämätöntä sanoa, että se on väärin. Täytyy miettiä oikeita tekoja. Ja epäluuloja varmasti hälventää, jos ihmisestä tietää useampia asioita.
Voi olla jossakin asiassa hyvin vahva eriävä mielipide ja toisaalta huomata, että hei, tuohan onkin aika monesta asiasta samaa mieltä kanssani. Kannattaakin etsiä niitä puolia, eikä tällä lailla yrittää jakaa ihmiskuntaa niin moneen sukupuoleen, että tuskin kukaan muistaa niitä ulkoa.
Mitä sitten, jos on taisteluhelikopteri. Kunhan on mukana puolustamassa hyvää.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: