Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Riskienhallintaa


Kaksi varuskuntaa ja ilmailu kertovat jo osaltaan siitä, että Valkealassa on riskienhallintaa. On tiedettävä mitä tekee. Laskuvarjohyppyjen yksi suosion tae on juuri laskuvarjoissa. Niiden toimivuus ja käytön osaaminen mahdollistaa harrastuksen jatkumisen.
Vekaranjärvellä tykkimiehenä ollessani rynnäkkökiväärien varomääräyksiä kerrattiin joka ammuntojen edellä. Tuskin tarvitsee edes pohtia, onko sama käytäntö muuallakin. Vakavasti on riskit otettava, ettei kävisi mitään ikävää.
On kuitenkin rajansa sillä, milloin kannattaa varautua. Saappaanheitossa voi saapikas löytää mitä ihmeellisimpiä lentoratoja. En silti kulkisi ympäriinsä kypärä päässä, ettei löyhästi Italian muotoinen jalkine vain satuttaisi päätäni.
En laittaisi laskuvarjoa selkääni ilman, että olen edes menossa lentokoneeseen. En pistäisi turvavyötä päälleni istuessani tietokoneen äärellä kirjoittamassa. Vaikka onhan kotona omat riskinsä.
On mietittävä mitä riskejä kannattaa ottaa. Kannattaa myös miettiä liioitellaanko joitakin riskejä ja vähätelläänkö toisia. Ihminen on henkinen ja fyysinen kokonaisuus, joten kumpikin puoli on hyvinvoinnin kannalta otettava huomioon riskienhallinnassa. Jos kaikki ihmiset kävelisivät kypärä päässä, voisi kuvitella, että vastasyntyneet eivät muusta oppisi tietämäänkään. Luulisivat vielä, että pään voi satuttaa millä tahansa askeleella.
Mutta aika moni ihminen on kuitenkin satuttanut päänsä jäisen tien tai kostean kaakelin takia. Tietyissä tilanteissa jopa autonpesu voi olla riskialtista. Varovainen on joka tapauksessa oltava, joten riskienhallintaan kuuluu suojautumisen harkinta.
Yksi riskienhallinnan puoli on riskin vakavuuden pohtiminen. Miten suuri on todennäköisyys siihen, että sairastuu, kompastuu, tai käy jopa huonommin? Mitkä tekijät lisäävät riskiä ja mitkä taas vähentävät sitä? Sitäkin voi miettiä, miten yleinen riskitekijä on. Kun näitä asioita pohtii, välttyy varmasti helpommin turhilta riskeiltä. Toisaalta varovaisuutta on helpompi säätää sopivalle tasolle, kun ei liioittele riskin suuruutta.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: