Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Siis mitä nuottia

Kolumni: Siis mitä nuottia

Singing

janne
Ma, 01.04.2019 – 12:37

Voi minua tietämätöntä. Sain vasta tietää, että sellainenkin soitin on kuin Boomwhackers. Nämä soivat putket ovat erivärisiä. Niitä käytetään esimerkiksi jalkoja vasten lyömällä.

Sehän nyt on jo vanhastaan tuttua, että kirjoituskoneella voi tehdä musiikkia. The Typewriter for Orchestra on Leroy Andersonin sävellys, jossa kirjoituskone iskeytyy muistiin soolo-osuudellaan.

Theremin sopisi jokaisen hygieniaintoilijan kotiin. Ai miten mukavaa, että on soitin, johon ei tarvitse edes koskea. Ilmaan ei tuppaa jäämään sormenjälkiä.

Hydraulophone sopisi jokaiseen kylpylään ja uimahalliin. Siinä missä viulua tai pianoa ei kannata kylvettää, tämä erikoinen soitin käyttää vettä.

Kasvisorkesteri ei taida muistaa, että ruoalla ei saa leikkiä. Tai sitten he ovat täysin vakavissaan sitä mieltä, että kasviksen soittaminen on kannattavampaa kuin perinteisten soitinten. Porkkana ja muut kasvikset voi ainakin syödä, jos soitin uhkaa nahistua. Kasvissoittimia tehtäessä hyödynnetään kyllä soittamisen kannalta tarpeettomat osat terveellistä keittoa varten. Harva sitä pääsee sanomaan, että söi osan toisen soittimesta.

Lasiharmonikan voisi olettaa olevan edes kohtuullisesti tunnettu soitin. Wolfgang Amadeus Mozart sävelsi sille Adagion. Soittimen suosio kuitenkin romahti aikaa myöten. Laseilla soittaminen ja pulloon puhaltaminen ovat varmasti paljon tunnetumpia äänten tuottajina.

Jos haluaa kuunnella harvinaisia soittimia, niin harvinaisimmasta päästä on Double Contrabass Flute. Se voidaan suomentaa kaksinkertaiseksi kontrabassohuiluksi. Taskuun sitä on turha yrittää tunkea, jos ei satu olemaan jättiläinen ja taskut venähtäneet metrien mittaiseksi. Soitin on niinkin yleinen, että sitä on neljä koko maailmassa.

Kroatian Zadarissa on meriurut. Meri soittaa niitä. Siis se vetinen paikka, missä laivat seilaavat, ei kukaan nainen.
The Singing, Ringing Tree eli laulava, pirisevä tai soiva puu ei ole kasvikuntaa. Kyseessä on metalliputkista tehty veistos, jonka soittajana on tuuli.

Pyrophone eli tuliurut on varmasti huomiota herättävä soitin tarvitessaan tulta äänen tuottamiseen. Tulisieluisten unelmasoitin siis.
Zeusaphone tai The Thoramin on sellainen soitin, että suomenkielisen, iskevän nimen kehittäminen on jo haaste sinänsä. Soitin näyttää iskevän salamoita päästäessään ääntä. Ukkosta pelkäävien on siis syytä pysyä kaukana. 

Ruotsalainen Wintergatan on saanut tunnettavuutta kuulakoneellaan. Marble Machine käyttää paria tuhatta kuulaa. Voisi olla melkoinen haaste kerätä riittävä määrä soitintarpeita kokoon kuulapelissä .

Huutokauppasivuston artikkelista osoitteessa https://www.catawiki.com/stories/4317-our-top-10-favourite-weird-musical-instruments selviää suurimmasta osasta soittimista, ovatko ne vain aprillipäivän puuta heinää vai todellisia instrumentteja.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: