Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Suomea helposti

Laiskan kirjoittajan opas armaan kotimaamme yleisimpään äidinkieleen etenee hyvää vauhtia. Tällä kertaa tartumme sanontoihin, joilla vältyt kirjoittamasta eri asioita eri sanoin. Hiukan voi tulla eroa, jos huomioit äidinkin eleen, et vain tutustu äidinkieleen.
Kuusi palaa. Tuo monenkattava ilmaus, useiden merkitysten hallitsija, kaikkien kaksisanaisten valtias, aikamme höpötys, on ihastuttava kokoelma eri asioita tungettuna pieneen pakettiin.
Jos puu palaa, siinä on jo kaksi merkitystä. Toinen toki vaatii kuljetusta, toinen vaikka puulämmitteisen kiukaan. Siellä voi sitten laittaa sytykkeeksi epäonnistuneen paperille piirretyn kuutosen. Jos numero lähtee teille tietymättömille, pitääkö tehdä jotakin? Ei huolta, kuusi palaa.
Jos kymmenkesäisen syntymäkakusta eivät sammu kaikki kynttilät kerralla, on mahdollista, että kuusi palaa vielä. Jos kymmentä asiakasta kohden neljä jättää kertakäyntiin, kuusi palaa. Riittääköhän käpykakusta kuusi palaa?
Jos kuu on oikein keltainen, on mahdollista, että kuusi palaa. Eikä kannata kantaa huolta siitä, että kuusta tulee sirppi. Kuusi palaa kyllä täyteen kokoonsa.
Haen lakkaa. Noin nyt on huolehdittu marjahankinnoista ja tavoitettu Marja hankinnoista. Sitten käydään puutöiden kimppuun. Mutta ensin haen lakkaa. Mutta en kuitenkaan hae lakkoja.
Jos työnseisauksia tulee, niin ne ei sitten ole minusta kiinni. Ei vaikka viskoisin puut öiden kimppuun.
Katos katos katos katos. Tai jos nyt tarkkoja ollaan niin Katso, katossa katosi katos. Tuohon liittyen löysin kuvan päälle laitetun tekstin: -Tein semmosen juhannustaian, että katos avaimet, puhelin, lompakko, muija ja muisti. Taustalla on koomikko El Risitas, oikealta nimeltään Juan Joya Borja, jonka nauru on hyvin tarttuva. Alkuperäisellä videolla hän kertoo kokemuksistaan keittiössä. Paellapannuja piti sitoa kiinni ja viedä suolaveteen. Tarkoituksena oli niiden peseytyminen. No nousuvesi tuli ja suurin osa pannuista lähti ties minne. Ei sitten koomikkokaan asian kertomisesta selviytynyt nauramatta.
On tärkeää muistaa, että kuusi palaa sopii vastaukseksi hyvin moneen kysymykseen. Paljonko otat kakkua? Montako sokeripalaa saisi olla? Moneen asiaan löytyy sama vastaus, niin ei tarvitse turhaan rasittaa itseään. Tosin täytyy toivoa, etteivät kakkupalat ole kovin isoja ja rasvaisia tai liikkuminen voi olla hyvinkin rankkaa sen jälkeen.
Janne Kousa

Jaa artikkeli: