Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni: Uskonnonmyönteisyyteen

Missä on esimerkiksi eroakultista.fi tai loitsuitta.net?
Kirkosta eroaminen on helppoa netin kautta, mutta miksi esimerkiksi taikauskosta, muinaisuskonnoista ja magiasta vaietaan? Miksi halutaan ihmisten ”vapautuvan” uuden elämän, yhteiselon tai kodin siunaamisesta?
Kuvastaa aika paljon ilmiötä se, että kun raamattuja vaihdettiin toisenlaiseen lukemistoon, kyseessä ei ollut filosofista sisältöä.
Uskonnollisuutta tontutkin edustavat. Muinaisuskon haltioiden perilliset tekevät töitä miehelle, joka on jotenkin tietoinen kaikkien kiltteydestä tai tuhmuudesta. Miksi ei sitten ole sivustoa tontutonjoulu.fi? Ylipäätään sanayhdistelmä on kohtuullisen harvoin käytössä. Tontun joulu antaa haulla kymmenittäin tuloksia.
Kyllä minulla löytyy hyllystä kirjoja, joissa on tonttuja ja vaikka mitä olentoja. Mutta en minä lue tonttujen puheita silloin kun mietin maailmaa.
Ja mielestäni on hyvä erottaa usko ja uskonto. Uskon meidän kaikkien tulleen tähän maailmaan samalta taustalta oli maailmankatsomus mikä tahansa. Jos elämän on mahdollistanut suuri kottikärry tai pyhä pillerinpyörittäjä, niin olkoon. Kuten en jaksa uskoa näihin, en myöskään miellä asteroideilla olevan minkäänlaista ajattelukapasiteettia.
Miksi elämä kehittyi? Mikäli elämä on lähtöisin merestä, niin olisihan se sielläkin selvinnyt. Jos apinoilla ja ihmisillä on yhteisiä esivanhempia, miksi sukupuuhun ei kirjoiteta yhdenkään apinan nimeä? Tottahan kaukaisia sukulaisia pitäisi sitten edelleenkin löytyä.
En usko, että maailma sai alkunsa tuhansia vuosia sitten, enkä sitä, että se tapahtui miljardeja vuosia sitten. Jokin on aina ikuista. Tyhjyys ei luo sisältöä. Tarkoituksettomuus voi suoda kehyksiä, mutta ei taidetta niiden sisälle. Mikään ihmisen luoma laskumenetelmä ei voi mielestäni tuoda varmuudella tietoa asioista, jotka ovat olleet ennen ihmisiä. Mitä tulee evoluutioon ja alkuräjähdykseen, ne ovat teorioita.
Miksi ihmiskunnan historian aikana niin monet naiset ja miehet ovat halunneet olla keskenään ja toistensa lähellä? Miksi naisista puhutaan useammin kauniina ja miehistä komeina? Yksi pienistä eroista. Miten nämä erot ovat syntyneet?
Miksi kaikki ihmiset eivät ajattele samalla tavalla asioista? Mistään ei tarvitsisi riidellä, mitään ei tarvitsisi pohtia. Kuitenkin, kun tällainen ilmiö esiintyy ihmisten kesken, on todennäköisesti kyseessä diktatuuri.
Uskon- ja uskonnonvapaus sisältää vastuun siitä, ettei oma maailmankatsomus aiheuta maailmaan pahuutta. Se sisältää myös mahdollisuuden siihen, etteivät toisen näkemykset aina miellytä.
Jos käydään tiettyä uskomusta vastaan, voi syy vaihdella. Jotkut kammoksuvat valheita, toiset taas totuutta. Vastarinta ei siis tarkoita aina valheen kammoksumista.
Vapaus on myös ainoa tie uskoa niin kuin todella kokee oikeaksi. Pakottamisella voi saada mukaan sanat, mutta ei sielua.
Mielestäni maailmankatsomusta kannattaa pitää eläväisenä sisällyttämällä siihen säännöllistä totuuden etsimistä. Miksi olemme täällä? Millaista elämän kuuluu olla? Mikä on totuus maailman synnystä?
Nöyryys koskettaa ikuisuutta enemmän kuin asioiden lyöminen lukkoon siitä pelosta, ettei pääsisi enää avaimiin käsiksi.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: