Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kolumni – Varo kesää!

 Kesä on vaarallista aikaa. Muista, että juuri tämä kesä voi tappaa sinut ja läheisesi. Pappi voi sitten aloit­taa muistotilaisuuden elokuvasi­taatilla: Tiedän, mitä teit viime kesänä. Olit ulkona.

Vaaroja on loputtomasti, kos­ka luonto on kavala. Aloitetaan auringosta. Sitä kannattaa pelä­tä vielä enemmän kuin toista ke­sän uhkaa, sokeria.

Molemmat tosin toimivat sa­malla tavalla. Ihminen ei tuli­si toimeen ilman aurinkoa eikä sokeria, muttei kykene annoste­lemaan kumpaakaan sopivasti. Talvella suomalainen saa aurin­koa vaarallisen vähän, mutta jos hän lähtee hakemaan sitä ete­lästä, vaara on vielä suurempi. Siellä palaa, saa turistiripulin, hepatiitin ja alkavan maksakir­roosin.

Kesällä, kun aurinkoa olisi kerrankin tarjolla, jo 20 minuu­tin ulkoilu riittää täyttämään d-vitamiinivarastot. Sen jälkeen olet vähän paremmin suojassa joiltakin syöviltä ja sydäntau­deilta. Mutta pidemmästä pais­tattelusta ei koidu terveyshyöty­jä, päinvastoin.

Palataan sokerivertaukseen, koska aurinko on samalla ta­voin katala. Sen uvb-säteily li­sää mielihyvää aiheuttavan be­ta-endorfiini-hormonin eritystä. Kyseessä on morfiinin sukulais­aine, joka aiheuttaa euforian ja riemun tunnetta. Aurinkoon jää siis koukkuun.

Kuten kaikissa huumeissa, en­simmäinen annos on ilmainen, tosin niin ovat auringon kohdal­la kaikki muutkin annokset.

Ja vasta siinä vaiheessa, kun tämä ilmainen ihmeaine on saa­nut ihmisen otteeseensa, tiede­miehet tulevat ja julistavat, että kesällä kaikkien suomalaisten pitäisi välttää suoraa auringon­valoa klo 11-15 tai ihosyöpä uh­kaa.

Palaminen on tiedetty pahak­si jo pitkään, eikä se niin kivalta tunnukaan, mutta nykyään rus­ketuskin on riski.

Ruskettuminen on kuulemma ihon suojakeino auringon ultra­violettisäteilyä vastaan eli rus­ketus tarkoittaa sitä, että soluis­sa on jo tapahtunut dna-vaurio.

Nähdessäsi kauniisti rusket­tuneen, leveästi hymyilevän ke­säihmisen avoautossaan, voit lievittää kateuttasi muistutta­malla häntä tästä faktasta.

Vietä siis kesä sisällä, avaa televisio ja katso jalkapallon EM-kisoja. Mutta vältä Suomen pelejä, niistä voi saada sydän­kohtauksen. On muissakin pe­leissä tosin vaaransa.

Muutamat kisat takaperin me­nin mökkinaapuriin katsomaan Saksan matsia ja unohdin taape­roikäisen poikani ulos.

Kesken kauniin hyökkäyksen poika tuli mökkiin sen näköi­senä, että on kakannut pihalle. Menin etsimään pökälettä. Mi­tään ei löytynyt.

Palasin sohvalle, naapurin koira saapui ulkoa syliini. Ih­mettelin hetken, miksi sen henki haisee ihan siltä itseltään. Sitten tajusin, että poikani tuotos oli mennyt parempiin suihin.

Kaikesta huolimatta, hyvää kesää!

  • Janne Metso
Jaa artikkeli: