Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Konserttihetki juhlassa

Seurakuntakeskuksen yläsalissa juhlittiin vanhustenviikkoa 7. lokakuuta. Kahvitus alkoi jo tuntia ennen. Hyvä niin, sillä väkeä oli paljon.

Juhlaa järjestänyt ja sen juontanut Enni Ollikainen mainitsi teeman olevan Varaudu vanhuuteen. Hän uskoo, että kaikki salissa olleet ovat jollakin tavalla varautuneet vanhuuteen, vaikkakaan ei aina niin tietoisesti.

Tarjoilut kustansi kaupunki. Kahvitukseen saatiin avuksi marttoja. Ritva Niilo-Rämä kertoi heidän laskeneen, että väkeä oli suurin piirtein satakuusikymmentä.

Kotimaani ompi Suomi kaikui komeasti salissa. Päätteeksi laulettiin yhdessä virsi 600, Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.

Yleisöä oli paljon.

Puheita

Kaupungin tervehdyksen toi kaupunginvaltuutettu Minna-Kristiina Mattila.

Minna-Kristiina Mattila haaveilee muutosta Tirvalle. Hän on miettinyt, millaisen kukon hankkii. Eläkkeellä olisi aikaa käydä lavatansseissa. Tanssissa yhdistyvät liikunta, musiikki ja sosiaalisuus. Hän mainitsi stressin haitallisuuden. Stressihormonit kuluttavat elämän voimaa. Oikeaan ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi värikkäät kasvikset ovat hyväksi. Minna-Kristiina on kuullut viisaita sanoja ikäihmisiltä. Hän luovutti kirjoittamansa Ranskalaisen parvekkeen Enni Ollikaiselle, toiveenaan, että kirja kiertää lukijalta toiselle.

Kirkkoherra Arto Helle toi tervehdyksen Valkealan seurakunnalta. Hän puhui vapaasti, pyrkien ottamaan huomioon, mitä edelliset puhujat olivat jo sanoneet ja mitä laulut herättivät. Pappina hän toi esille uutta ulottuvuutta päivän teemaan liittyen. Iän karttumisen myötä myös luopuminen tästä elämästä, kuolemaan valmistautuminen, on tärkeä hoito- tai hautaustestamentin näkökulman lisäksi iankaikkisuuden toivon näkökulmasta.

Minna-Kristiina Mattila on miettinyt asioita pitkälle tulevaisuuteen.
Tarjoilun hoitamisesta saatiin kiittää Marttoja.

Laulun voimaa

Mikko Vihman pientä viihdekonserttia säesti Teemu Kääriäinen. Mikko Vihma muisteli lapsuutensa ajanviettoa seurakuntakeskuksessa. Hän leipoi Marjatta-äidin kanssa keittiössä. Sakari-isän hän muistaa pitäneen juhlapuheita. Alakerrassa Mikko Vihma kävi seurakunnan kerhot.

– Se on ihan samanlainen tila kuin 45 vuotta sitten, ja muistot palasivat heti mieleen. Etsin niitä leluja, mutta ne on viety pois. Ja siellä oli nyt ihan uusia legoja ja muuta. Yleisössä heräsi lämmintä naurua.

Täällä pohjantähden alla, Romanssi ja monet muut tutut laulut osuivat yleisöön. Viimeistään Elegia vakuutti kuulijat vahvalla tulkinnallaan. Mikko Vihma oli niin vahvasti mukana, että pyyhki silmäkulmiaan.

– Koska minä olen Vihma, minua itkettää aina… Loppu jäi kuulematta, kun vaikuttavan tulkinnan herkistämästä yleisöstä kuului kommentin myötä hyväntahtoista naurua.

JK

Erityisesti Elegiassa Mikko Vihmalla kuului vahva kyky tulkita laulun sanomaa.
Jaa artikkeli: