Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Konserttoa sinfonioiden keskellä

Konserttoa sinfonioiden keskellä

Alexandra ja Leo

janne
Pe, 05.04.2019 – 19:08

Kymi Sinfoniettan sinfoniakonsertissa oli kymmenittäin kuulijoita jo taiteilijatapaamisessa. 21. maaliskuuta Kuusankoskitalolla vierailivat pianosolisti Alexandra Silocea ja kapellimestari Leo McFall. 

Konsertti oli viihdyttävä kokonaisuus. Leo McFall on elehtivä ja liikkuvainen kapellimestari. Kappaleiden tunnelmassa ja nopeudessa oli hyvin vaihtelevuutta.

Itse pidän pianomusiikin suhteen eniten vauhdikkaista teoksista, joissa pianistin tukka hulmuaa ja katseessa on kipinää. Sellaisissa kappaleissa sävelet ja sormenliikkeet vilisevät ompelukoneen tikittävällä tahdilla kuulijan verkkokalvoille ja korvakäytäviin. Jos piano tajuaisi pitää varansa, se valittaisi väsymystään pianistin vaativien sormien käsittelyssä. 

Kuullut teokset ovat kauniita, mutta en löytänyt niistä mahtipontista, luomisvoiman suurta vimmaa enkä toisaalta kyyneleet silmiin kirvoittavaa herkkyyttä. Wolfgang Amadeus Mozartin Sinfonia nro 23 D-duuri KV 181/162b:n osat Allegro spiritoso, Andantino Grazioso ja Presto assai sekä Pianokonsertto nro 17 G-duuri, KV 453:n osat Allegro, Andante ja Allegretto-Presto ovat vaativia rytmitykseltään. Alexandra Silocea sai seurata tarkasti muiden soittoa tuodakseen pianon äänen oikeissa hetkissä kuuluviin.

  
Väliajan jälkeen soi Franz Schubertin Sinfonia nro 1 D-duuri, D 82:n osat Adagio -Allegro vivace, Andante, Menuetto (Allegretto) ja Allegro Vivace.   

 

Mieliinjäävä tapaaminen

Taiteilijatapaamisessa oli pääkielenä englanti.  Alexandra Silocea ja Leo McFall kehuivat Kuusankoskitaloa. Leo kertoi, että he yrittivät musiikilla saada kevään tulemaan. Kuulija totesi konsertin olleen sille hyvä alku. Edellisenä iltana Kotkassa konsertin kuullut tuli näet myös Kuusankoskelle. 

Alexandra kertoi, että Mozart on haastavaa soitettavaa. Pinnan alla on tummuutta ja surumielisyyttä. Vaihtelut ovat äkkinäisiä esitetyssä teoksessa. 

Leo korosti tiimityön tärkeyttä tempon yhdessä löytämiseen. Hän ehdotti jo aiemmin Alexandraa solistiksi, mutta silloin yhteinen konsertti jäi toteutumatta. Kymi Sinfonietta pääsi yhdistämään nämä musiikin taitajat samalle lavalle. 

Leo kertoi orkesterin opettavan, mitä tehdä ja mitä välttää. Alexandra mainitsi, ettei Wienissä opiskellessa tullut mahdollisuutta soittaa orkesterin kanssa, jos ei sitä itse järjestänyt. Leo kertoi, että Sibelius-Akatemiassa oli vapaampaa. 

Suoritettuaan osan opinnoista Suomessa Leolta kysytään usein kielen taitamisesta. Leo lauloi pätkän: ”Minun kultani kaunis on.”  Hän oli kuullut, etteivät suomalaiset miehet puhu. Hän hauskuutti kuulijoita kertomalla junamatkasta, jolla vastapäätä istahtanut suomalaisnainen puhui parisenkymmentä minuuttia. Leo huokaisi välillä: ”Joo.” Sitten nainen jatkoi puhumista.  

JK 
 

 

Alexandra
Alexandra Silocea soitti pianoa herkästi ja tarkkuus oli ihailtavaa. 

 

Jaa artikkeli: