Elovalkeat juhlistaa kulttuuriympäristöä, luontoa ja kumartaa kiitollisena talkootyöperinteelle.
Elovalkeiden avajaisia vietettiin Puotimuseon pihapiirissä 30.7.2021. Elovalkeat sytyttivät Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, Elo-Maija Margetta Ala-Krekola, sekä Elo-Matti Keijo Kouvonen.
Avajaiskulkue hevosvaunuineen lähti liikkeelle Valkealan kirkon parkkipaikalta ja eteni Kajon edustajan, Timo Lehmusmetsän, ohjaamana Puotimuseolle.
Viiri nostettiin juhlallisesti salkoon ja nuorten muusikoiden kokoonpano sai kunnian esittää Valkeala-hymnin kantaesityksen.
Kauniin sävellyksen on tehnyt Maiju Laurila, ja hän toimi myös avajaisten ammattimaisena juontajana.

Ajatuksia kotiseudusta
Virallisen avajaispuheen piti kaupunginjohtaja Marita Toikka tyylikkäänä lyhyessä kampauksessaan.
Hän kiitteli Elovalkeiden monipuolista ohjelmatarjontaa ja talkooväkeä, jotka ovat osaltaan edesauttaneet tapahtumien toteutumista.
Paikalla olivat Elo-Maija ja Elo-Matti, joille Toikka osoitti myös kiitoksen sanoja.
– Haluan kiittää teitä aktiivisesta työstänne Elovalkeiden lähettiläinä. Olette hoitaneet tehtäväänne innostuneella ja aktiivisella otteella.

Emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng pohti oivaltavassa ja mielenkiintoisessa puheessaan, onko kotiseutu enää olemassa muualla kuin museoissa?
– Etsitään vastauksista alan tutkimuksista. Se on jaotellut kotiseudun perinteisesti kolmeen eri osaan. Ensimmäisenä on luonto, kivet, puut, metsät ja rannat, jotka lapsuuden maisemissa ovat.
– Toisena on rakennettu ympäristö, kodit ja koulut. Kolmantena henkinen taso, joka muodostuu niistä ajatuksista ja tavoista, jotka tunnistamme kotiseudussamme. Tämä henkinen ja sosiaalinen taso täydentää kokonaisuuden.
Kaikki osa-alueet muuttuvat ja se herättää meissä suuriakin tunteita. Kaikkien näiden muuttuminen tekee meidät ajoittain surulliseksi.
Nordenstreng toteaa, että nyt korona-aikana on noussut esiin neljäs taso, virtuaalinen kotiseutu.
– Täällä Valkealassa voimme ylpeinä todeta, että elovalkeat pantiin pystyyn 70-luvun alussa internetin edeltäjänä tuomalla yhteen Valkealan pitäjän kylät toimimaan koordinoidusti kotiseututeeman ympärillä.
Internetin mahdollistama virtuaalinen kotiseutu löytyy nykypäivänä eri kyläyhdistysten, museoiden ja ihmisten somekanavilta, joihin jaetaan kuvia ja kertomuksia.
– Elovalkeiden avulla kylät verkottuivat, ei tietoverkon, vaan fyysisten kontaktien ja yhteisen kiinnostuksen varassa. Nyt elovalkeat saavat lisävirtaa digitaalisesta verkosta, mutta alkuperäinen toiminta-ajatus kotiseututyön tukemiseksi on ennallaan.
Kotiseutu sisältää paljon muutakin, kuin fyysisiä sijainteja ja rakennuksia ympäristöineen.
– Käsite kotiseutu ei merkitse pelkästään maantieteellisiä paikkoja, vaan se sisältää myös ajallisen ulottuvuuden, muistoja. Lisäksi kotiseutuun liittyy aina kokemuksellisuus ja se on vahvasti henkilökohtainen ja yksilöllinen, Nordenstreng pohtii.
Iloisen hetken tarjosi nuorten Ilmaisutaitoryhmä, joka esiintyi teemalla ”nykypäivän Valkealan kirkonkylä”.
Tytöt kertoivat omista lempiasioistaan ja harrastuksistaan Valkealassa. Esitys huipentui kerronnalliseen tanssiesitykseen.
Kylätoiminnan tiennäyttäjä on ollut pitkäaikaisella ja pitkäjänteisellä panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa ja on kylätoiminnassa ansioitunut henkilö.

Tänä vuonna kylätoiminnan tiennäyttäjäksi on nimitetty Kymenlaakson Kylien ja Leader-ryhmien esityksestä Keijo Kouvonen Valkealasta.
- Laura Parkko