Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulukuulumisia: Jokelan ja Niinistön koulut etäopetuksessa

Joskus parempaan aikaan sinua, hyvä lukija, saattaisi kiinnostaa Jokelan ja Niinistön koulujen tulevaisuuden näkymät ja kaupungin säästötoimista aiheutuvat koulujen yhdistämiset.
Niihin kannattaa palata ehkä myöhemmin, sillä kaiken huomion koulumaailmassakin on viime aikoina vienyt koronavirus ja siitä aiheutuneet toimenpiteet.
Tuskin kukaan osasi vuodenvaihteessa arvata, katsellessaan uutisointia Kiinassa alkunsa saaneesta koronaviruksesta, että Suomessa otettaisiin maaliskuun puolivälissä käyttöön valmiuslaki ja koulut suljettaisiin usean kuukauden ajaksi koko maassa.
Näin kuitenkin kävi, ja maaliskuun 18. päivästä alkaen koulut ovat olleet kiinni opetuksen tapahtuessa pääosin etäopetuksena oppilaiden kotona.
Hallituksen päätös koulujen osalta oli aluksi melko hämmentävä: koulut menevät kiinni, mutta 1.-3.-luokkalaisilla ja erityisen tuen oppilailla on mahdollisuus osallistua lähiopetukseen koulussa, mikäli oppilaan hoitoa ei voida järjestää kotona.
Poikkeustoimet otettiin Suomessa käyttöön niin nopealla aikataululla, ettei kouluilla aluksi ollut selvää kuvaa siitä, kuinka monta oppilasta lähiopetukseen todellisuudessa osallistuu.
Lähiopetukseen Kouvolan kouluissa on ensimmäisten parin viikon aikana osallistunut koulusta riippuen muutamasta oppilaasta pariin kymmeneen oppilasta. Joissakin koulussa ei ole ollut tarvetta lähiopetukselle ollenkaan.
Jokelan ja Niinistön kouluissa oppilaita on viime viikkoina ollut päivittäin noin viisi. Koulun käytävillä on ollut siis kovin hiljaista, sillä normaalipäivänä Jokelassa koulua käy 176 ja Niinistössä 151 oppilasta.
Opettajille etäopetukseen siirtyminen on ollut historiallisen suuri muutos. Muutos, joka piti toteuttaa käytännössä vain muutaman päivän valmistautumisajalla.
Alku onkin ymmärrettävästi ollut harjoittelua ja sopivien käytäntöjen etsimistä sekä totuttelemista täysin uuteen tilanteeseen.
Sekä Niinistön että Jokelan koulujen opettajat ovat tehneet paljon töitä poikkeavassa tilanteessa ja saaneet luotua toimivia tapoja järjestää opetusta etänä poikkeusolosuhteissa. Wilma, Peda.net ja erilaiset videoyhteyspalvelut ovat olleet käytössä jopa ruuhkaksi asti.
Myös kodeilta ja huoltajilta vaaditaan tässä tilanteessa paljon tukea. Suuri haaste niin opettajan kuin oppilaankin näkökulmasta on sosiaalisten kontaktien vähäisyys, kun poikkeusoloissa ei opiskella samassa luokkatilassa tuttujen luokkakavereiden ympäröimänä.
Etäopetuksesta puhutaan nyt paljon, mutta etätyöskentely ei kuitenkaan koske meitä koulujen rehtoreita. Hoidamme työtämme edelleen koululla ja osallistumme lähiopetuksen suunnittelun ja sen järjestämiseen. Huolehdimme luonnollisesti siitä, että lähiopetuksessa on paikalla riittävä määrä opettajia ja ohjaajia.
Parin viikon aikana on kyllä huomannut, miten tärkeää oikean tiedon välittäminen sekä henkisen tuen antaminen opettajille ja muulle henkilökunnalle on.
Esille on tullut paljon kysymyksiä, mutta vastausten löytäminen on usein ollut hankalaa, sillä tilanne on uusi meille kaikille. Työpäivät ovat monesti venyneet pitkiksi, vaikka oppilaita koululla onkin vain muutamia.
Etänä tapahtuvaa koulunkäyntiä on tätä juttua kirjoitettaessa takana noin kaksi viikkoa. Poikkeusoloja ja etäopetusta jatketaan ainakin toukokuun puoliväliin saakka. Opettajille tämä tarkoittaa edelleen jatkuvaa oman työn ja uusien etäopetusmenetelmien kehittämistä.
Näiden kahden viikon aikana kouluilla on kuitenkin syntynyt luottamus siihen, että tästä poikkeuksellisesta tilanteesta selvitään kyllä yhteistyössä kotien kanssa.

Suvivirren olisi tarkoitus soida kouluilla lauantaina 30. toukokuuta. Jäämme siis odottamaan, soiko Suvivirsikin tänä vuonna etänä.

Rehtorit Joonas Nikkanen ja Antti Pasi

Jaa artikkeli: