Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulukuulumisia: Koko yhteisö kasvattaa lasta

Syntyessään kaikki lapset ovat samalla viivalla, jokaisesta voi tulla mitä tahansa. Se, millaiseksi elämänpolku muotoutuu, ei kuitenkaan ole lapsen itsensä varassa. Lapsi muodostaa käsityksensä ihmisyydestä, moraalista, elämisen tavoista ja maailmasta omassa kasvuympäristössään. Samalla rakentuu kyky toimia haastavissa tilanteissa ja tapa kokea ja luoda yhteyttä muihin ihmisiin.

Elinympäristö laajenee nopeasti oman kodin vaikutuspiiristä päivähoitoon, kerhoihin, harrastuksiin ja kouluun sekä kavereiden pariin, ja lapsen elämään ja ajatusmaailmaan vaikuttavat väistämättä monet muutkin. Vastuu lasten ja nuorten turvallisesta ja terveellisestä kasvusta on kaikilla.

Yhteisöllisyys kasvaa pikkuhiljaa eri osapuolten alkaessa tuntea toisiaan ja luottamuksen lisääntyessä. Usein opettaja voi toimia siltana kotien ja koulun välillä. Kodin ja koulun yhteistyö on vanhempainyhdistystoiminnan keskiössä. Parhaimmillaan se on kummankin osapuolen osaamisen ja kyvykkyyden tunnistamista, vahvistamista ja tukemista.
Joskus yhteistyöhön riittää se, että eri osapuolet tulevat kuulluksi ja ymmärtävät toistensa tavoitteet. Yhteisten käytäntöjen kehittäminen on vuorovaikutuksen helmi.

Nykyvanhempien lapsuudessa ja nuoruudessa maailma oli erilainen. Nykyisten 8.-9. luokkalaisten elämässä alkoholi ja tupakka ovat menettäneet suosiotaan (Kouluterveyskysely 2019). Uusina haasteina onkin nuorten sallivampi suhtautuminen nuuskan ja kannabiksen käyttöön.

Tietokoneen, pelikonsolien ja älylaitteiden käyttö saattaa aiheuttaa ristiriitoja. Näistä ilmiöistä kannattaa keskustella yhdessä, niin aikuisten kesken kuin myös nuorten kanssa. Yhtenä rintamana voidaan edistää hyvinvointia niin yksilö- kuin yhteisötasolla tai tarttua varhaisessa vaiheessa havaittuihin epäkohtiin. Vanhan sanonnan mukaan koko kylä kasvattaa.

Vanhempainyhdistystoiminta ei vaadi paljon, mutta se antaa paljon. Haastan jokaisen pohtimaan, millaisen panoksen voisi antaa oman kylän hyvinvoinnin turvaamiselle. Voitko tulla mukaan vanhempainyhdistyksen johtokuntaan? Osallistuisitko toimintaan satunnaisesti vapaaehtoisena? Osoitatko välittämisesi mielipitein ja teoin töissä, kohdatessa tai sosiaalisessa mediassa?

Kouvolan kaupungin tulevat lomautukset tulevat kuormittamaan perheitä kuten edellisten lomautusten jälkimaininkeina vuonna 2013 todettiin.

Korona-viruksen rajoittamistoimet hankaloittavat tänä keväänä kaikkien elämää, ja eniten niiden, joilla on haasteita jo valmiiksi. Nyt jos koskaan on yhteisöllisyyden ja välittämisen aika. Tarjotaan apua, kysytään kuulumisia, tsempataan eteenpäin. Yhdessä olemme vahvempia.

Heli Vaija
Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistys ry., hallituksen jäsen
Valkealan yläkoulun vanhempainyhdistys ry., puheenjohtaja
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, aluekoordinaattori

Jaa artikkeli: