Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulukuulumisia: Mietityttävä tulevaisuus

Kun nykyinen yhteishakuun valmistautuva ikäluokka listasi seitsemännellä luokalla toiveammattejaan, olivat haaveissa muun muassa sisustussuunnittelija, leipuri, lakimies, lääkäri, lähihoitaja, FI-kuski, poliisi, aivokirurgi, arkkitehti, ratsastuksenopettaja, kampaaja, näyttelijä, lentäjä, tubettaja ja diplomaatti.

Nyt kyseiset oppilaat ovat yhdeksännellä luokalla. On tullut aika valita jatko-opintopaikka, joka vastaa omia toiveita ja tulevaisuuden haaveita.

Meidän opinto-ohjaajien tehtävänä on kannustaa oppilasta pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia sekä antaa tietoa eri koulutusvaihtoehdoista ja työelämästä, sillä loputtomien vaihtoehtojen äärellä päätöksenteko vaatii tietoa eri aloista ja ammateista.

Nuoria kiinnostavat eri ammateissa usein sellaiset asiat, joita me opinto-ohjaajat emme osaa kuvitellakaan heidän kysyvän. Palkka, työpäivien pituus sekä työympäristö ovat ymmärrettävästi asioita, joita jokainen nuori pohtii valintaa tehdessään. Yritämme parhaamme mukaan vastailla kysymyksiin sekä etsiä tietoa yhdessä nuorten kanssa heitä mietityttävistä asioista.

Myös erilaisten pelkojen käsittely ja hälventäminen kuuluvat opinto-ohjaajan työnkuvaan. Usein nuoria pelottaa esimerkiksi oman kaveripiirin hajoaminen tai se, ettei saakaan haluamaansa koulutuspaikkaa. Isoja asioita 15-16 –vuotiaalle pohdittavaksi!

Omat haasteensa aiheuttaa myös koulutuksen nopea uudistuminen. Ammatillisen koulutuksen reformi astui voimaan 1.1.2018. Uutta ovat yksilölliset opintopolut ja jokaiselle oppilaalle laadittava henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS.

Koulutuksessa painottuu ennen kaikkea laaja-alainen osaaminen. Tutkinto suoritetaan näyttämällä osaaminen käytännön työtehtävissä teorian sijaan. Työssäoppiminen lisääntyy ja korostuu.

Uusi lukiolaki puolestaan astui voimaan 1.9.2019 ja uudet lukion opetussuunnitelmat otetaan käyttöön viimeistään syksyllä 2021. Nyt yhdeksännellä luokalla olevat oppilaat ovat viimeinen ikäluokka, joka opiskelee nykyisen opetussuunnitelman mukaan.

Myös ylioppilaskirjoitukset muuttuvat: syksyllä lukion aloittavat oppilaat kirjoittavat ylioppilaaksi uusien ohjeiden mukaan, jolloin pakollisia kirjoitettavia aineita on viisi aiemman neljän sijaan.

Monet asiat vaikuttavat nykyisiin yhdeksäsluokkalaisiin, joista osan ammatti saattaa tulevaisuudessa olla vaikkapa monimediakuraattori, slow-palvelujen tuottaja, ekovalmentaja, kyborgi-insinööri tai mobilaattori. Tulevaisuus voi tuoda mukanaan mitä vain!

Ja vaikka päätös tulevasta jatko-opintopaikasta onkin yksi suurimmista nuorten tähänastisessa elämässä, on kuitenkin hyvä muistaa, ettei niin sanottuja vääriä valintoja ole.

Mikään koulutus ei koskaan ole turhaa ja tänä päivänä ammatinvaihtaminen ja uudelleenkouluttautuminen ovat arkipäivää. Tärkeintä onkin suunnata sinne, mikä itseään aidosti kiinnostaa.

Oppilaanohjaajat
Henna-Riikka Rönkä,
Essi Salmenhaara ja
Ulla Sinisalo

Jaa artikkeli: