Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulukuulumisia: Tukioppilastoiminta esittäytyy

Tukioppilastoiminta on Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaa. Valkealan yläkoulussa on 12 tukioppilasta 8-9 luokilta ja me pidämme koulun tunnelman korkealla. Me olemme kiusaamisen vastainen ryhmä, joka auttaa 7.-luokkalaisia sopeutumaan yläkouluun. Osallistumme seiskojen ryhmäytyspäiviin ja KiVa-tunteihin. Koulun viihtyvyyden ylläpitäminen on myös osa tehtäväämme.
Kevät on tukioppilaille kiireisintä aikaa. Keväällä alkaa mm. uusien tukareiden hakeminen sekä koulutuspäivät.
Tukareiden valinta tapahtuu haastattelujen kautta. Kun tukariporukka on saatu kasaan, alkaa syksyllä yläkoulun aloittavien 6-luokkalaisten tutustumiskäynnit. Tutustumispäivinä esittelemme kouluamme niin sisältä kuin ulkoa ja varmistamme, että paikka tulee tutuksi. 6-luokkalaisia tulee monesta eri koulusta, joten varaamme paljon aikaa.

Koulun viihtyvyys
Koulun viihtyvyyttä parannamme mm. aamunavauksilla, pienimuotoisilla kisoilla, vitriinin ja koulun koristelulla sekä teemapäivien järjestämisellä.
Aamunavauksissa tukarit kuuluttavat tiedotusasioita liittyen tukioppilastoimintaan ja kertovat joka vuosi koulurauhanjulistuksen.
Kisoja järjestämme pitkin lukuvuotta, ja ne näkyvät yleisesti vitriinissä. Kisassa voi olla tehtävänä esimerkiksi laskea lasipurkissa olevien höyhenten määrä. Vastaus kirjoitetaan paperille ja viedään tukareiden postilaatikkoon. Voittaja ei tietenkään jää tyhjin käsin, vaan saa tukareiden kokoaman palkinnon.
Halloween, joulu ja ystävänpäivä ovat hyviä esimerkkejä teemapäivistämme. Yhdessä oppilaskunnan hallituksen kanssa laitamme koulun seinät uuteen kuosiin. Jouluna me tukarit olemme viime vuosina tehneet vitriiniin joulukalenterin, jossa joka päivä esimerkiksi luokka saa tehtävän, josta saa palkin-noksi karkkia.

Miten korona vaikutti tukioppilastoimintaan?
Koronasäännöksillä oli suuria vaikutuksia koulumaailmaan. Etäopetukseen siirtymisen ohella myös tukarit joutuivat laittamaan päiväjärjestyksensä uusiksi. Valitsemme aina uudet tukioppilaat keväällä, mutta nyt jouduimme siirtämään valintaprosessimme syksylle. Korona vaikutti myös tutustumispäiviin. Tuleville seiskaluokkalaisille tukarit tekivät koulun esittelyvideon.

Miksi haimme tukareiksi?
Haimme tukioppilaiksi, koska meitä kiinnosti tukioppilastoiminta. Kun aikaisemmat tukioppilaat auttoivat meitä sopeutumaan uuteen kouluun ja luokkaan, tiesimme että haluamme itse auttaa samalla tapaa tulevia 7-luokkalaisia.
Olemme nauttineet ja viihtyneet tehtävässämme erityisen hyvin. Alusta asti tunsimme itsemme tervetulleiksi uuteen porukkaan ja saimme uusia kavereita.

Tukioppilaat toivottavat rauhallista ja mukavaa syksyä kaikille!

Silja Pöyry ja Wilma Vähämaa

Jaa artikkeli: