Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulukuulumisia: Unen merkitystä

Koululaisten kanssa keskusteluista nousee usein esille unen merkitys yhtenä hyvinvoinnin osatekijänä. Usein siitä puhutaan siksi, että sitä on liian vähän, tai unen laatu on huonoa ja olo tuntuu väsähtäneeltä.

Useasti unen merkitystä vähätellään. Ajatellaan, että uni on toisarvoista, ja kaikki eivät tarvitse unta yhtä paljoa. Erityisesti nuoret ovat usein hereillä iltamyöhään, kun taas aikainen kouluaamu edellyttäisi silmien sulkemista hyvissä ajoin.

Mutta mihin se yöllinen aika sitten menee, jos ei nukkumiseen? Aika menee pelaamiseen ja puhelimen erilaisilla sovelluksilla. Tai sitten puhelin voi olla poissa ja pelikoneet suljettuna, mutta yöllä on aikaa miettiä asioita, murehtia ja pohtia. Nukahtaminen on vaikeaa, ja öisin heräileminen on yleistä.

Vanhemmat tunnistavat, että varsinkin nuoret vaikuttavat olevan aina väsyneitä, paitsi silloin kun pitäisi käydä nukkumaan. Nuoret myös kyseenalaistavat helposti, että miksi me aikuiset siitä unesta niin paljon vouhotetaan. Uni on oma asia, ei kuulu muille. Pärjätään ihan hyvin.

Mutta kun… Uni vaikuttaa moneen elämän osa-alueeseen. Se vaikuttaa mielialaan, jaksamiseen, keskittymiseen, aineenvaihduntaan. Se vaikuttaa meidän hyvinvointiin kaikilla elämän osa-alueilla. Lyhytpinnaisuus, keskittymisen ja muistin vaikeudet sekä ärtyneisyys lisääntyvät helposti unenpuutteen ja väsymyksen johdosta. Myös silloin, kun näiden haasteiden varsinaiset syyt ovat jossain muualla, unen puute lisää oireilua.

Tässä kohtaa aikuisten on helppo nostaa päätään, että miten ihmeessä me siihen uneen oikein sitten voisimme vaikuttaa? Kun kännykät ovat latauksessa olohuoneessa ja pelikoneen johdot kaapissa, niin mitä sitten?

Aamuisin lapsi on kiukkuinen ja väsynyt silti. Niin on, ja saa joskus ollakin. Mutta kun uni nähdään tärkeänä, ja siitä jutellaan ja siihen tartutaan aiheena, välitämme silloin tärkeää viestiä lapsille. Me osoitamme, että riittävä uni on osa itsestä huolehtimista, samalla tavalla kuin vaikkapa ravinto on tärkeää.

Ja vaikka se joskus edellyttäisi, että aikuisten on muutettava jo käytännöksi muodostuneita tapoja, tai mikä vielä hurjempaa, puututtava omiin toimintatapoihin. Koska esimerkin voima on tässäkin asiassa yksi merkittävistä tekijöistä.

Mieleeni on jäänyt, miten yksi pieni oppilas puhui päivän parhaista hetkistä. Hän kuvasi, miten nukkumaan meneminen on aivan ihanaa. On mukavaa käpertyä omaan sänkyyn pehmoisten lämpimien peittojen pehmeään syleilyyn, unilelu kainalossa. Siinäpä tavoitetta, löytää sama tunne tästä tärkeästä, jokaisen elämään kuuluvasta asiasta.

Ihanaa kevättä
Karita Valo
koulukuraattori

Jaa artikkeli: