Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulukuulumisia: Verkostoituminen

Viimeisen kolmen vuoden aikana Kouvolassa, joka reilut 11 vuotta sitten muodostui kuudesta kunnasta, on tapahtunut suuria muutoksia. Kaupungin organisaatio on uudelleen muotoutunut useamman kerran, ja suuri osa aikaisemmin kaupungin palveluksessa olleista työntekijöistä on siirtynyt Kymsoteen, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymään. Ihmiset ovat erkaantuneet vanhasta, uusia työpaikkoja on syntynyt ja vanhoja hävinnyt, moni asia on tuntunut vieraalta.
Kuluneen kolmen vuoden aikana on kuitenkin pyritty lisäämään kaupungin, Kymsoten ja kolmannen sektorin yhteistyötä järjestämällä alueellista verkostokoulutusta ja –toimintaa. Itse olen ollut mukana tässä alueellisessa verkostotoiminnassa alusta alkaen ja hiukan kuin vahingossa ajautunut Valkealan alueella toimivan alueellisen ydinryhmän vetäjäksi. Alueellisia ryhmiä toimii viidellä eri alueella Myllykoski-Inkeroinen, Elimäki-Koria, Kuusankoski-Jaala, Kouvola (3) ja Valkeala. Ryhmät kokoontuvat n. 1-2 kuukauden välein ja järjestävät toimintaa joko omalla alueella tai laajemminkin. Ryhmien tärkein tehtävä on lisätä lasten, nuorten (0-29 v.) ja perheiden hyvinvointia alueella.
Valkealan alueen ydinryhmä koostuu monialaisista osaajista. Jäseniä on varhaiskasvatuksesta aina etsivään nuorisotyöhön saakka. Mukana on terveydenhoidon ammattilaisia neuvoloista ja kouluterveydenhoidosta, lisäksi Kymsoten eri toimialoilta lastensuojelusta, perheiden sosiaalipalveluista, perheneuvoloista ja perhekeskuksesta. Mukana on myös kasvatus- ja opetushenkilöstöä varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta sekä oppilashuoltohenkilöstöä. Nuorisotoimi on edustettuna. Mukana on myös seurakunta ja Kymenlaakson ensikotien liitto. Valkealan asukkaista valittu aluetoimikunta on edustettuna. Pahoittelut, jos joku unohtui.
Verkostoituminen, sitä on todella tapahtunut. Alkuun hiukan epäilevästi asiaan suhtautuneena kyselin itseltäni, että no mihinkäs tässä on taas lupautunut ja mitä hyötyä tästä on. Vastaus alkoi hahmottua ajan myötä. Kun ihmiset ja heidän työnkuvansa selkiintyivät, työskentely heidän kanssaan helpottui ja pystyit liittämään asioita oikeisiin henkilöihin, sait oikeasti heiltä tarvitsemaasi apua. Verkosto tiivistyi ja laajeni, osaamista ja ammattitaitoa tuli lisää ja luottamus toisiin kasvoi, yhteistyö parani.
Kuulostelin muiden alueen vetäjiltä kokemuksia verkostotyöstä. He mainitsivat mm. seuraavaa: alueellinen tasa-arvoinen toiminta, positiivinen yhteistyö alueiden välillä, henkilöverkoston tutuksi tuleminen ja on helpompi toimia tuttujen kanssa. On saavutettu juuri niitä asioita, joita on tavoiteltu. Enää ei puutu kuin se, että työn tulokset siirtyvät vieläkin paremmin teidän, Valkealan lasten, nuorten ja perheiden hyväksi.
Viime vuonna järjestimme Litviikkimarkkinoiden yhteydessä ensimmäiset harrastemessut Valkealatalossa ja sen lähiympäristössä. Ne olivat jonkinlainen menestys ja ovat edelleen suunnitelmissa tälle vuodellekin, jos vain korona sen sallii. Odottelemme yhdessä Lionsien kanssa hallituksen uusia linjauksia, miten toimia elokuussa. Elämme tällä hetkellä vähän jos-aikaa, mutta jos tapahtuma järjestetään ja jos olet kiinnostunut esittelemään omaa harrastustoimintaasi tai tiedät jonkun, joka mahdollisesti olisi kiinnostunut esittelemään toimintaansa, ole rohkeasti yhteydessä allekirjoittaneeseen. Annan lisätietoa ja välitän viestiä eteenpäin.
Haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää kevään jatkoa ja toivottavasti turvallisesti ”avautuvaa” kesää!

Antti Pasi
Niinistön koulun rehtori
Valkealan alueen
ydinryhmän vetäjä

Jaa artikkeli: