Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koululauluja melkein muistista

Selänpään aseman koulunäyttelyn avaukseksi sopi hyvin laulella yhteisesti koululauluja. Yleisön sopimisessa puolestaan oli haasteita.

Lauluvihotkin loppuivat kesken, vaikka yhteisistä katsottiin. Niin suosittu oli Selänpään aseman yhteislaulutilaisuus. Näyttely vei suuren osan odotussalin penkeistäkin, joten paikkoja oli vähän. Eteisen puolelle kannettiin tuoleja. Siitä vielä pystyi säestystä seuraamaan.

Erkki Seppälä juonsi lauluja lyhyesti ja säesti niitä harmonilla. Haastattelun myötä jäimme saliin, johon juonnot eivät oheiskertomuksista johtuen oikein hyvin kuuluneet. Hän kertoi muun muassa, miten paljon tuttuja lauluja on Immi Hellen kirjoittanut. Häneltä ovat niin Pieni nokipoika, Suojelusenkeli kuin Jäi toiset aamulla nukkumaan.

Soitto ja laulu kuuluivat, vaikka osin hämäävästi eri korkeuksilta.

Arvon mekin ansaitsemme ansaitsi aloituspaikan. Koivun oksaan korkealle -laulun peippo vaihtui oravaan ja puu kuuseksi. Koivuun palattiin, kun Lapsoset ketterät lähtivät vihtoja taittelemaan. Erkki lupasi, että vastaakin saa käyttää. Hieman oli mennyt joillakin sekaisin sanat, jotka oikein kuuluvat näin: ”Ensin mennään saunaan. Sitten syödään vasta.” Tämä havainnollinen muistutus sanajärjestyksen merkityksestä sopi hyvin tälle koulun musiikkitunnillekin.

Tein minä pillin pajupuusta oli vaativin laulettava, sillä Erkki halusi oikein vahvan hei-huudon. Sen ajoitus varsinkin vaati tarkkuutta. Erkki itse veti vähän muita edellä.

On maista kaikissa sittenkin muistui myös vahvasti mieleen vielä 60- ja 70-lukujen kouluvuosista. Sitä ennen laulettua Meill’ on metsässä nuotiopiiri sen sijaan en muista koulussa ollenkaan lauletun. Silti se on tutuin, koska sitä laulettiin aina kesäleirien iltanuotioilla.

Tähän asti pystyin laulamaan mukana ilman sanoja, vain joissain viimeisissä säkeistöissä hieman haparoiden. Kun mentiin maakuntalaulujen puolelle, kasvoi haparointi selvästi joissakin lauluissa. Tässä vaiheessa lähdimmekin vaivihkaa kohti seuraavia haasteita. Asemalla jäivät soimaan vahvat yhteiset muistot.

A&SK

Artikkelikuva: Kilteimmät tai varhaisimmat oppilaat varasivat pulpetit. Osa oli oikein pukeutunut laulamaan koululauluja.

Sali täyttyi nopeasti koululaulajista. Eteisestäkin piti tilaa etsiä.
Jaa artikkeli: