Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Koulupäivänä temppuillen

Lastenkulttuuriviikkoja vietettiin Kouvolassa helmikuussa. Sirkuskoulu Bravuuri Taikashow työpajoineen vieraili Eskolanmäen, Tähteenkadun, Kaunisnurmen ja Voikkaan kouluilla.
Hiihtolomaa edeltäneenä torstaina vierailin Kaunisnurmen koululla katsomassa esitystä ja ensimmäistä kahdesta työpajasta. Edeltävänä tiistaina koululle saatiin vieraaksi taikuri Timo Tiikkainen. Taikatyöpajassa oppilaat saivat käytettävät taikurivälineet itselleen muistoksi.
Bravuurilaiset esittivät ensin puolituntisen ohjelmansa. Tauon jälkeen pääsivät oppilaatkin temppuilemaan.
Oppilailla tuli mieleen sirkuksesta esimerkiksi leijonankesyttäjät ja trapetsitaiteilijat. Maria ”Maru” Hyytiäinen mainitsi sirkuksen olevan esittävän taiteen laji. Esiintymiset ovatkin todella tärkeitä.

Varmasti monella muuttuisivat silmät ymmyrkäisiksi, jos tällaisia temppuja näkisivät vaikka kaupassa asioidessaan.
Tässäpä vaihtoehto siihen, jos haluatte jättää vain yhdet jäljet jonnekin.
Tasapainottelu vaatii paljon harjoittelua.

Temppuilua

Maru työskentelee Bravuurilla johtajana ja päätoimisena opettajana. Ohjaajia ovat Sini Kaalinpää ja Emilia Nykänen. Apuohjaajina on puolestaan esiintyjäryhmän oppilaita. Vuosittain koulussa opiskelee noin sata oppilasta. Opetuksen arvoja ovat turvallisuus, oikeaopillisuus ja yhteisöllisyys. Opetusta on kuutena iltana viikossa.
Räsynukeilla aloitettiin. Hyvin velttoilivat nuoret. Tässä ohjelmanumerossa korostui jo, miten vahva luottamus sirkuslaisten kesken vallitsee. Harrastamiseen löytyy ammattimaisen motivoitunutta otetta jopa alakouluikäisiltä.
Valot sammutettiin, jotta hulavanteiden kanssa temppuilu oli näyttävämpää. Hulavanteet olivat nimittäin valaistuja.
Työpajaa ennen muun muassa heitettiin kuperkeikkoja sekä tehtiin siltoja ja kolmen henkilön minipyramideja. Luvassa oli siis taatusti erilainen liikuntatuokio. Rasteilta sai leimat käteen. Yhdellä niistä pyöritettiin hulavanteita. Palloa heiteltäessä taputettiin välillä käsiä yhteen. Lautasen pyörittämisessä täytyi olla kevyt liike. Diabolollakin pääsi harjoittelemaan.

Pimeässä vanteiden valot muodostavat kuvioita.

Sirkus

Etenkin Venäjä, Kiina, Ranska ja Saksa ovat tunnettuja sirkusmaina ja sirkustaiteilijoiden kouluttamisesta. Bravuurilaisia suuntaakin Saksaan koululla esitetyllä hyppynarunumerolla.
Näissä maissa sirkuksella on jo pitkät perinteet. Sirkus on suorastaan kansallinen ylpeyden aihe. Sirkuksella on myös huomattavasti suurempi rooli osana aikuisten kulttuuria kuin Suomessa.
Viimeisinä vuosikymmeninä sirkustaiteen suosio ja tunnettuus on kasvanut Suomessa merkittävästi. Lukuisat lapset ja nuoret pitävät sirkusta trendikkäänä harrastuksena. Vauvojen ja aikuisten sirkusopetusta tarjoavat jo monet sirkuskoulut.
Suomen nuorisosirkusliitto edustaa 46 sirkusopetusta antavaa jäsenyhteisöä eri puolilta Suomea. Bravuuri on näistä yksi. Turussa ja Lahdessa saa sirkuksen ammatillista koulutusta. Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa on nelivuotinen sirkuslinja. Se kuuluu esittävän taiteen koulutusohjelmaan. Koulutuskeskus Salpauksessa, Lahdessa, on puolestaan mahdollista käydä kolmivuotinen sirkusartistikoulutus. Moni kuitenkin käy edelleen kauempana oppia hakemassa.
Ulkomailla sirkuksessa on miehiä huomattavat määrät. Suomessa kuitenkin harrastus on tyttövaltainen. Poikia kaivataan harrastuksen pariin lisää. Suomessa harva harkitsee ammattilaisuutta. Sitä tavoiteltaessa on tehtävä valtavasti töitä.
JK

Spagaattikävely vaatii tasapainoaistia.
Työpajassa tasapainoteltiin lautasia. Eräs osallistuja kysyi, mistä sellaisia saa hankittua.
Maru eli Maria Hyytiäinen ja muut bravuurilaiset antoivat ohjeita.

Jaa artikkeli: