Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kouluverkkoa uudistetaan -Valkealaan on tulossa kaksi uutta koulua

Perusopetuksen kehittämisen mediainfossa, Kouvolan kaupungintalolla, kerrottiin tulevista ratkaisuista 13. kesäkuuta. Yhdistämisiä ja lakkauttamisia on suunnitelmissa eri puolilla kaupunkia.
Keskustelua johdatteli kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi. Puheenvuoroja käyttivät myös kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Henna Hovi ja varapuheenjohtaja Matti Lindholm, vs. opetuspalvelupäällikkö Maija Saksa ja suunnittelupäällikkö Risto Mikkola.
Kouluverkon uudistamisessa on käytössä laaja valmistelupohja. Asiaa käsittelevät työryhmät eri tasoilla. Veikko Niemi mainitsi, että mahdollisimman hyvää pohjatyötä on pyritty tekemään. Lapsentahtisia toimintatapoja pyritään löytämään. Tästä esimerkkinä on suunnittelmissa oleva joustava esi- ja alkuopetus.

Palveluja yhdistäen

Erityistukea tarvitsevien oppilaiden opetus on suunnitelmissa huomioitu. Jo vuosia heitä on pyritty yhdistämään muihin kouluihin. Esimerkkinä tästä mainittakoon nykyinen Viialan koulu, jossa opetetaan myös lapsia, joilla on kielen kehityksen erityisvaikeutta. Aiemmin samoja tiloja jakoi Kymenlaakson koulu. Se on tullut tutuksi myös joukolle valkealalaisia oppilaita.
Sairaala- sekä Carea-koulu tulisivat olemaan uuden keskustan yhtenäiskoulun hallinnon alla. Oletettavasti sijaintikin tulee olemaan keskustassa. Erityisen paljon tukea tarvitsevien opetus on tarkoitus järjestää yhdessä paikassa, missä kaikki tuki on saatavilla. Mahdollisimman kohtuullisia koulumatkoja tavoitellaan heillekin.
Tehtaanmäen koulu on rakennuksena suojeltu, joten jatkokäyttöä suunnitellaan koulun lopettaessa. Suunnitelmissa on saada koululle taide- ja arkkitehtuuriresidenssityyppistä toimintaa. Koulun suunnitellutta Alvar Aaltoa arvostetaan ja tunnistetaan maailmalla. Varmasti siis kiinnostusta löytyisi Suomen ulkopuoleltakin. Matkailullinen näkökulma pyritään saamaan mukaan kehittelyyn.
Yliopisto-opintojen saaminen on mahdollista. XAMK tavoittelee yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Teknologia- ja ekologiapainotteinen LUT hankki kumppanin Lahdesta, koska se pienenä yliopistona ei XAMK:a kiinnostanut.

Valkealan tilanne

Valkealan Kirkonkylään tulevat päiväkotipalvelut, kansalaisopiston tilat, kirjasto sekä ala- ja yläkoulu saman katon alle. Myös Kymsoten perhekeskuspalveluja sovitellaan samoihin tiloihin. Mahdollisuuksien mukaan samoja tiloja käytetään eri tarpeisiin. Liikuntasalit pyritään rakentamaan sellaisiksi, että ne palvelevat iltakäyttöä. Tämä liittyy samalla liikuntaverkon kehittämiseen.
Kääpälän koulun kunto on niin huono, ettei sitä kannata peruskorjata. Suunnitelmiin kuuluu uusi koulu Pohjois-Valkealaan. Pohdittavaa on vielä niin sijainnissa kuin muissa tarpeissa. Suunnitelmassa on, että ensimmäiset neljä luokkaa saisivat käydä koulua kohtuullisen matkan päässä kotoa. Sitä vanhemmat lapset hyötyisivät enemmän kirkonkylän palveluista.
Niinistön koulun kunto on yksi parhaimmista koko kaupungissa, joten todennäköisesti sinne tasattaisiin tarvittaessa oppilasmääriä. Etenkin Jokelan koulun tulevaisuuteen vaikuttaa siis oppilasmäärän kehitys. Hallinnollisesti nämä kaksi taajamakoulua joka tapauksessa yhdistyisivät.
Kaipiaisten koulu ehdotetaan lakkautettavaksi, ja oppilaat siirtyisivät Uttiin.
JK

Toimituksen arkistoista löytyi harmaasävyinen kuva Kääpälän koulusta. Yli 15 vuoden takaisessa kuvassa näkyy rakennuksen heikko kunto. Sisäilmaongelmista keskusteltiinkin jo Valkealan kunnan aikana.
Jokelan koulun tulevaisuus riippuu lapsimääristä. Koulurakennus on arvioitu vielä käyttökuntoiseksi.

Niinistön sekä sisältä että ulkoa kaunis koulu on sekä lapsitilanteen että kaupungin parhaan kuntonsa vuoksi selvä jatkaja.

Jaa artikkeli: