Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kouvolan Taideseuran 59. vuosinäyttely – Laulu sinulle

Kuusankoskitalon Galleriassa soivat taiteen sävelet

Kouvolan Taideseuran upeita töitä pääsi ihailemaan marraskuussa Kuusankoskella. Galleriaan astuttaessa oli vierailijaa vastassa laululinnut. Leena Raussin akryylityö on värien juhlaa mielikuvituksellisien lintujen katsellessa ympäröivää maailmaa. Artikkelin ensimmäisessä kuvassa Leena Raussin Metsän rauhaan ja oikealla taulu Metsien laulu.


Gallerian seinillä kukkivat kukat ja vuodenajat vaihtuivat. Kuva: Laura Parkko

Laulu soi myös näyttelyn muissa teoksissa. Onkin mielenkiintoista nähdä, missä sävelet kenelläkin soivat. Monien taiteilijoiden laulu oli tässä näyttelyssä soinut luonnossa, mutta seinillä näkyi myös perinteisiä instrumentteja.

Ei mitenkään yllättävää, et lintuteema tuli esiin monissa teoksissa. Jokainen niistä oli omanlaisensa ja ansaitsi paikkansa näyttelyssä. Laulu soi aalloissa, maisemissa, kasveissa ja henkilöhahmoissa.

Synesteetikko saattaa nähdä kuulemiaan säveliä väreinä. Rauhoittavaa laulua soi Elena Palmsroosin akvarellien aalloissa. Iloisia säveliä helisevät Pirjo Renvallin akryylityöt ja Taru Kurjen maisemassa kaikuu kaipuu etelän lämpöön.

Kuten yhteisnäyttelyssä yleensäkin, oli teosten kirjo laaja. Gallerian seiniä koristivat erilaiset akryylityöt, öljyvärit ja akvarellit. Jalustoilla seisoi upeita veistoksia ja tilateos veti kyllä huomion puoleensa.

Marja Daviddsonin teos Paista päivä, helli helle on kiinnostavasti ryijyllä kehystetty kivelle maalattu akryyliteos. Erilaiset pinnat luovat herkullisen kontrastin.

Marko Taimelan tilateoksessa riitti tutkittavaa. Teos on nimetty Patti Smith, So you want to be a rock´n roll star. Teoksen henkilö ei tyydy olemaan seinäkukkanen, vaan on koristanut itsensä, jos jonkinlaisella yksityiskohdalla. Jokaisella on varmasti paikkansa, merkityksensä. Niitä pohtiessa sai kulumaan tovin, jos toisenkin.

Raimo Pellin Lento herättää saman syksyisen haikeuden tunteen, kuin lintujen lähtiessä etelään. Puiset veistokset Musta enkeli nousee I sekä II seisovat korokkeella ylväinä. Pehmeät muodot eivät tunnu niin uhkaavilta, kuin nimet antavat olettaa.

Tässä näyttelyssä oli jokaisella teoksella paikkansa. Taiteilijoiden laaja kirjo ja innostavat näkemykset vuoden teemaan muodostivat antoisan kokemuksen näyttelyvieraille.


Marko Taimelan tilateos Patti Smith, so you want to be a rock´n roll star.

Näyttelyn kokosi Inari Porkka

Vuosinäyttelyt ovat taideseurojen perinteisiä näyttelyitä. Taideseuran hallitus valitsee kokouksessaan teeman. Tämän vuoden teemana oli Laulu sinulle. Kaikki jäsenet voivat tuoda töitään ”jurytettäväksi”.

Teokset tuodaan ennen näyttelyä jurytettäväksi. Kenenkään töitä ei jätetä pois teknisten seikkojen vuoksi, vaan näyttely kootaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Pääkriteerinä on, että teos on teemaan sopiva.

Joka vuosi palkataan taiteen alalla työskentelevä henkilö kokoamaan näyttelyn. Tänä vuonna Kouvolan Taideseura sai tehtävään Inari Porkan.

Kuvataiteilija Inari Porkka on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee kaakkois-Suomessa. Hän opiskeli kuvataidetta Coventryn yliopistossa Englannissa, ja kandidaatin tutkintonsa jälkeen hän jatkoi tekemällä maisterin tutkinnon mediataiteessa. Hän tutkiskelee pääosin puuvärein paperille toteutetuissa töissään taiteen historiaa.

–Hän sai aikaan tosi upean kokonaisuuden, olimme todella tyytyväisiä hänen päätöksiinsä, Taru kiittelee.

Kuusankoskitalon näyttelytila on todettu hyväksi paikaksi yhteisnäyttelylle. Siellä on hyvä sali, jossa tarpeeksi tilaa.

Kouvolan Taideseura ei ole vain ammattitaiteilijoiden seura ja siihen kuuluu monipuolinen kirjo erilaisia taiteilijoita. Seuralla on ateljee Kouvolan Kuntotalon yläkerrassa. Siellä voi maalata ja sieltä löytyy välineet grafiikan tekoon. Moni tekee tietysti kotona töitä. Osa porukasta harrastaa taidetta kansalaisopistossa.

–Otamme mielellään uusia jäseniä seuraan. Mukavaa on saada myös nuoria mukaan toimintaan, Taru vihjaa.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: