Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kouvolatalon puistossa haamuja

Alexander Reichsteinin näyttelystä näki varmasti todella moni ohikulkija väläyksen. Kartanoiden Kouvola -näyttelyyn kytkeytyvien valoveistosten luomaa tunnelmaa kannatti pysähtyä iltasella aistimaan Kouvolatalon puistoon.

Marras- ja joulukuun vaihteessa oli puolitoista viikkoa aikaa kierrellä katsomassa hohtavia hahmoja. Valohahmoja on nähty vaihtuvissa kokoonpanoissa useilla eri paikkakunnilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Tunnelmaa vahvisti kollaasi eri aikakausien musiikista. Musiikkitaustaan taiteilija valitsi esimerkiksi Sergei Prokofiev’iä.

Alexander Reichstein uskoo jokaisen vanhan talon, puiston, korttelin tai vaikkapa tehdasrakennuksen säilyttävän kuvia ihmisistä, jotka ovat joskus eläneet ja toimineet siellä.

-Mikään ei katoa jäljettömiin. Kauan sitten puhuttuja sanoja ikään kuin kaikuu edelleen, kuuluu askeleita ja hengitystä, kannusten kilinää ja silkkimekon kahinaa. Menneiden aikoja hahmoja kuljeskelee puutarhassa, tapaa toisiaan salongissa, kantaa lastia satamassa tai myy torilla tavaroita.

Työllään Alexander haluaa herättää henkiin entisaikojen ihmisiä. Hänen hahmonsa edustavat eri aikakausia aina 1900-luvun puoliväliin asti.

Jokaiseen näyttelyyn hän valitsee kulloisenkin paikkakunnan historiaan sopivia hahmoja. Alexander uskoo paikallisen historian merkitykseen nykyihmisen identiteetin luomisessa.

JK

Jaa artikkeli: