Kouvolan päiväkotien ja koulujen pihoilla vaalitaan luonnon monimuotoisuutta.

Kouvolan koulujen ja päiväkotien pihoille kylvetään vielä joulun alla kuivien hiekkamaiden eli ns. paahdeympäristöjen kasvien siemeniä.
Paahdeympäristöt ja niihin erikoistunut eliölajisto on Suomessa vähitellen katoamassa maankäytön ja umpeenkasvun seurauksena. Hiekkaiset pihamaat, kuten koulujen ja päiväkotien pihat, tarjoavat otollisen kasvupaikan paahdekasveille, jotka ovat monien pölyttäjien tai muiden hyönteisten ravintokasveja.
Hyönteisten runsaus taas näkyy niitä syövien lintujen määrissä, joten luonnon monimuotoisuus kaupunkiympäristössä lisääntyy.
Luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin väheneminen on ilmastonmuutoksen ohella merkittävin huolta aiheuttava ympäristömuutos.
Siksi se on yksi keskeisistä painopisteistä myös Kouvolan ympäristöohjelmassa. On puhuttu maapallon historian kuudennesta sukupuuttoaallosta.
Monimuotoisuuden väheneminen näkyy jopa suoraan ihmisten terveydentilassa: vähäinen ja yksipuolinen luontokosketus on tutkimusten mukaan vähintään osasyynä lisääntyneisiin immuunihäiriöihin, kuten allergiaan ja astmaan.
Siksi on tärkeää lisätä monimuotoista luontoa etenkin kasvavien lasten lähiympäristössä.
Kouvolan kaupunki on mukana Suomen itsenäisyyden juhlarahaston SITRA:n ns. Sitra Lab -koulutusohjelmassa, jossa etsitään luontopohjaisia ratkaisuja kaupunkiympäristöön. SITRA rahoittaa ohjelman pienimuotoiset kokeilut.
Kouvolassa kokeillaan, miten paahdeympäristön kasvi- ja muu eliölajisto soveltuu aktiivikäytössä oleville pihoille, ja kuinka koulut ja päiväkodit voivat hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustyössään.
Kokeilevia syyskylvöjä
Kouvolan keskustan sijainti Salpausselällä on otollinen paahdelajistolle ja lähiympäristöstä löytyy vielä vastaavia luonnollisia tai aktiivisesti hoidettuja kasvupaikkoja.
Tavoitteena onkin vähitellen löytää lisää sopivia pihoja, kenttiä tms., joista muodostuisi kaupungin sisälle paahdeympäristöjen verkosto.
Kylvöjä tehdään Mansikkamäen ja Urheilupuiston koulujen sekä Puistolan, Käpylän ja Jaakonpuiston päiväkotien pihoilla.
Kylväjinä toimivat koulujen ja päiväkotien oppilaat ja lapset, jotka pääsevät seuraamaan kokeilun tuloksia tulevan kevään ja kesän aikana.
Opitaan ulkona
Joulukuun 7. päivä ja on kylvön aika. Mansikkamäen koulun pihaan kylvetään paahdeympäristöjen kasveja. Toiveena on että, että ensi keväänä pihassa kukkii esimerkiksi päivänkakkaraa, keltasauramoa, tummatulikukkaa ja ajuruohoa.

Opettajat ja varhaiskasvatuksen väki voivat käyttää kasveja hyödyksi opetuksessaan.
Kylvöt päätettiin tehdä ensin Kouvolan keskustan alueella, josta löytyi aiheesta innostunut henkilökunta. Tavoitteena olisi saada hankkeelle jatkuvuutta, mikäli löytyy lisää kiinnostuneita kouluja ja päiväkoteja.
–Jotkut saattavat aluksi vierastaa vähän villimpänä kasvavaa pihaa. Jos hyvin käy, innostus kuitenkin tarttuu myös Kouvolan asukkaisiin, ympäristöasiantuntija Timo Martikainen sanoo.

Linnut lisäävät hyvää mieltä
Eurooppalaisessa tutkimuksessa selvitettiin elämänlaatuun vaikuttavia luontotekijöitä. Tutkimuksessa huomioitiin muun muassa linnut, nisäkkäät ja puut.
Lintujen merkitys nousi selvästi yli muiden. Värikkäät ja laulavaiset linnut herättävät ihmisessä useita aisteja. Lintujen lajikirjo kertoo myös erilaisista elinympäristön ominaisuuksista. Tutkimus julkaistiin Ecological Economics – tiedejulkaisussa.
Toivokaamme, että ensi keväänä värikkäät ja tuoksuvat kukat tuovat lapsille, opettajille ja ohikulkijoille yhtä paljon iloa.
- Laura Parkko