Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kunta-asioita

Poikkeusolojen astuttua voimaan ovat kaupunginhallitus ja lautakunnat siirtäneet viranhaltijoille lisää hallintosäännön mukaista toimivaltaansa. Tällä menettelyllä pyritään siihen, että päätöksenteko on sujuvaa. Kokouksia on pidetty sähköisesti.

Koululaiset
Kouvolassa on kaikille alakoululaisille otettu käyttöön Teams, etäopetuksen mahdollistava sähköpostiosoite. Ajoitus liittyy koronakriisiin, mutta tavoite on luoda pysyviä opetuksen kanavia.
Lisäksi jo aiemmin päätettiin hankkia peruskoulun ja lukion opettajille työvälineiksi yhteensä 400 älypuhelinta, joista ensimmäiset on jo jaettu käyttöön. Tavoitteena on paremmin mahdollistaa yhteydenotot ja eri ohjelmien käyttö etäopetuksessa.
Kouvolan kaupunki käynnistää keskiviikkona ruoka-annospakettien jakelun niille perusopetuksen oppilaille, joilla on tarve saada päivittäinen kouluruoka etäopetuksessakin. Ruoka-annospakettien jakelu käynnistetään todennäköisesti koulujen tiloissa. Viikonlopun aikana perheiltä tiedusteltiin tarvetta. Sen ilmoittaneet voivat noutaa kouluruokapaketin jatkossa maanantaisin kahdeksi ja keskiviikkoisin kolmeksi päiväksi.
Kouvolan kaupungin kasvatuksen ja opetuksen johtotiimi muistuttaa, että perusopetusikäisillä on oppivelvollisuus poikkeusaikanakin.
Kouvolan kaupungin kasvatuksen opetuksen johtotiimi vetoaa huoltajiin, jotta nämä keskustelisivat lasten ja nuorten kanssa. Pääministerin julkistama linjaus myös alle 10 hengen kokoontumisten välttämisestä koskee kaiken ikäisiä. Lasten ei siis pidä kokoontua edes pelaamaan ulkosalla. Kouvolassa on nähty nuorten kokoontuvan joukolla myös kauppoihin ja kauppakeskuksiin.
Aikuisia halutaan muistuttaa pysymään rauhallisina ja auttamaan lapsia ja nuoria käsittelemään poikkeuksellista tilannetta. Erityisesti koululaisilla on tärkeää pitää rutiinit eli heräämis-, nukkumaanmeno ja ruoka-ajat. Koulutyöt tehdään ensin, niiden lomassa tai jälkeen liikutaan ulkona. Illemmalla voi käyttää älylaitteita vielä viihteeseen, kunhan se lopetetaan tuntia ennen nukkumaan käymistä.
Jos kaikki ei suju hyvin, kuraattorit ja psykologit ovat tavoitettavissa myös poikkeusoloissa. Kaupungin Tukea kriisiin -verkkosivuilla on koonti apua ja tukea tarjoavista tahoista.

Päivähoito
Koronavirusepidemian kehittyminen saattaa aiheuttaa kriittisten alojen työntekijöiden kutsumista hätätyöhön normaalin työajan ulkopuolella. Kaupunki tarjoaa vuorohoitoa näiden vanhempien lapsille, joiden hoito ei muutoin järjesty ilta-, yö- ja tai viikonloppuvuoron aikana.
Vuorohoitoa voivat saada lapset alakoulun kolmanteen luokkaan asti sekä sitäkin vanhemmat erityislapset, jos perheessä ei ole yhtään huoltajaa, jota ei ole hätätöihin määrätty.Akuuttitilanteen vuorohoito järjestetään Jaakonpuiston päiväkodissa. Tarvittaessa lapselle järjestetään myös kuljetus. Vähänkään flunssaista lasta ei huolita tähänkään hoitoon.
Jos lapsi on pois varhaiskasvatuksesta poikkeusolojen aikana vähintään kahden viikon ajan, huoltajat voivat hakea hyvitystä hoitomaksuun. Huoltajien tulee ilmoittaa aina lapsen poissaolosta varhaiskasvatusyksikköön etukäteen.

Ikäihmisille
Kouvolan kaupunki aloitti maanantaina 23.3. kauppa- ja apteekkiasiointipalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille. Neljän ensimmäisen päivän aikana palveluun tuli lähes 90 yhteydenottoa. Mukaan tuli heti 40 vapaaehtoista.
Palvelupäivystyksestä pyynnöt välitetään vapaaehtoisille, jotka auttavat kauppa- tai apteekkitilausten tekemisessä. He myös suorittavat ostoksia niiden asiakkaiden puolesta, joilla on kaupassa asiointitili. Kauppa- ja apteekkipalveluiden puhelinpäivystys 30.3.2020 alkaen ma–to klo 9–17, puh. 020 615 5299.
Ikäihmisten toivotaan soittavan apua tai neuvoja tarvitessaan tai ihan voidakseen juttelemalla keventää huoliaan. Mitä kuuluu? -palvelunumero toimii ma-to klo 9–17, puh. 020 615 1266.
Kaupunki valmistelee myös Mitä kuuluu? -soittorinkiä, jossa kaupungin, seurakunnan ja vapaaehtoisten yhteistyönä soitetaan niille kaikille yli 80-vuotiaille, jotka eivät ole kaupungin tai Kymsoten palveluiden piirissä. Soiton tarkoituksena on varmistaa, että kotona on kaikki hyvin ja samalla selvittää, tarvitaanko jonkinlaista apua tai tukea.

Talous
Tilinpäätöstiedottamisen jälkeen on jo tehty ensimmäisiä karkeita arvioita koronan vaikutuksesta Kouvolan kaupungin talouteen.
Valtion kunnille lupaamien tukitoimien konkreettiset vaikutukset eivät ole vielä selvillä. Ilman niitä arvioidaan, että menojen kasvun sekä tuottojen ja verotulojen vähenemisen yhteisvaikutus olisi puolessa vuodessa kaupungille 18 miljoonaa euroa. Sote-menojen arvioidaan kasvavan 6,5 M€. Tuottojen arvioidaan vähenevän 3 M€, kunnallisverojen 6 M€ ja yhteisöverojen 2,5 M€. Lisäksi voi tulla muita kuin sote-alan lisämenoja. Toisaalta tulee säästöä, kun kaikkea ei järjestetä.
Alkuvuoden talous on toteutunut lähes ennakoidusti. Toimintakate on 1,4 M€ suurempi kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Palvelujen ostot ovat kasvaneet edelliseen vuoteen nähden 2,6 M€. Henkilöstökulut sen sijaan ovat hieman edellistä vuotta alhaisemmat.
Kaupunki tarkastelee, pystyykö se osaltaan tukemaan yrityksiä ja nopeuttamaan hankkeiden aloittamista koronatilanteen vuoksi. Jo aiemmin kaupunki päätti kaupungin tilavuokrien maksuaikaa koskevasta 3 kuukauden joustosta.

Kulttuuri ja liikunta
Tietyt Kouvolan kaupungin suositut leikkipaikat, luontopolut, kuntoportaat ja nuotiopaikat ovat paikoin ruuhkaisia, kun kouvolalaiset ulkoilevat nyt paljon. Leikki- ja ulkoilupaikkoja voi käyttää, mutta viranomaisohjeistuksia tulee noudattaa. Vanhempien vastuulla on valvoa ohjeiden noudattamista.
– Ulkoilkaa ja liikkukaa, mutta noudattakaa tervettä varovaisuutta. Kanssaliikkujiin tulee pitää 2-3 metrin etäisyys ja muun muassa noudattaa hyvää yskimishygieniaa: aivastetaan kyynärtaipeisiin, ei käsiin, Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka neuvoo.
Kaikkien ulkomailta tulevien, Suomeen palaavien suomalaisten on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella 14 vuorokauden ajan.
Poikilo-museot tarjoaa nyt tekemistä ja nähtävää kotisohville avaamalla Kartanoiden Kouvola –virtuaalinäyttelyn.
– Keväältä peruuntui lähes neljänkymmenen koululuokan vierailu museossa. Virtuaalinäyttelyn avulla halusimme tarjota kouluille materiaalia etäopetukseen ja toivomme myös muun yleisön löytävän uuden palvelumme, museonjohtaja Anu Kasnio kertoo.
Näyttelyssä voi vierailla omalla kotikoneella tai mobiililaitteella. Näyttelyyn tutustumiseen voi myös käyttää mobiililaitteeseen liitettyjä VR-laseja. Virtuaalitilaan on upotettu lisätietoa näyttelyn esineistä ja linkkejä Kartanoiden Kouvola -videoihin. Play-kaupasta voi ladata älypuhelimeen Kartanoiden Kouvola –tietovisan. Koululaisille on myös näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Kartanoiden Kouvola –virtuaalinäyttely löytyy Poikilon sivuilta: https://www.poikilo.fi/nayttelyt/virtuaalinayttelyt/
Kymsotessa seurataan koronavirustilanteen etenemistä Kymenlaakson alueella. Sairaaloissa valmistaudutaan koronaviruspotilaiden määrän lisääntymiseen. Kiireetöntä toimintaa on vähennetty.
Kymenlaaksossa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta 14.3. Lisää todettuja koronavirustartuntoja alkoi ilmetä säännöllisesti viikon 12 lopulla. Viikolla 13 uusia tartuntoja todettiin jo päivittäin. Silloin vielä kaikkien tartuntojen todettiin tulleen alueen ulkopuolelta.
Niitä ei testata, joilla oireet ovat lieviä, ellei heillä ole todettu selkeää altistumisen lähdettä. Suomessa ei haluta käyttää kattavaa testausta, joilla esimerkiksi Kauko-Idän maissa on saatu tautia rajattua. Kymsotekin myöntää, että todellinen tartuntamäärä on suurempi kuin ilmoitetaan.
Suomen yleinen tilanne koronaviruksen osalta osoittaa, että virukselle voi altistua entistä suuremmalla todennäköisyydellä myös kotimaassa.

Jaa artikkeli: