Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kuntapäätöksiä

YO-juhlat

Kouvolan lukiokoulutus järjestää yhteisen ylioppilasjuhlan kaikille kevään 2020 ylioppilaille lauantaina 29.8.2020 klo 12.
Tänä keväänä ei pystytä turvallisesti järjestämään oppilaitosten valmistujais- ja ylioppilasjuhlia perinteisellä tavalla toukokuun lopulla. Koulutuksen järjestäjien edustajat ovat Kuntaliiton johdolla suositelleet yhteisen juhlatapahtuman järjestämistä perjantaina 28.8. tai lauantaina 29.8.2020.

Kouvolan lukiokoulutus järjestää lauantaina 29.8.2020 yhteisen juhlatilaisuuden kaikille kevään 2020 ylioppilaille, mikäli viranomaismääräykset sen sallivat. Juhlapaikka ja ylioppilaiden vieraiden lukumäärä tarkentuvat myöhemmin, kun kevään 2020 valmistuville ylioppilaille on tehty Wilma-kysely osallistumishalukkuudesta yhteiseen juhlaan.
Ajankohta mahdollisimman lähellä valmistumista ja ennen jatko-opintojen alkamista katsottiin tärkeäksi. Lisäksi halutaan tarjota perheille mahdollisuus juhlia yhdessä lukiosta valmistuvia.

Ylioppilaaksi valmistumisen edellytyksenä ei ole erillinen juhla tai juhlassa luovutettava todistus. Oppilaitoksilla on valmius toimittaa todistukset valmistuville opiskelijoille postitse toukokuun lopussa. Mikäli juhlatapahtumaa ei 29.8.2020 pystytä järjestämään turvallisesti, kevään 2020 ylioppilaat kutsutaan joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Ruokajakelu

Koululaisten ruokapakettien jakelun piiriin otettiin maanantaina mukaan uusia oppilaita. Tarjolle on tulossa myös gluteeniton sekä kasvisvaihtoehto. Yhteensä ruoka-annoksia on ilmoitettu haettavan noin 3300.

Ruokajakelu koulujen etäopetuksessa oleville oppilaille toimii Valkealan yläkoulun lisäksi Elimäellä, Eskolanmäessä, Inkeroisissa, Kaipiaisissa, Kaunisnurmessa, Kouvolan keskuskeittiössä, Keskustan koulussa, Naukiossa ja Saviniemessä.
Ruoka-annospaketteja jaetaan maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 12.30 ja 15 välillä. Maanantaisin jakelussa ovat maanantain ja tiistain annokset ja keskiviikkoisin loppuviikon annokset. Ruokajakelu toimii 13.5.2020 asti.

Jaettavana oleva annospaketti sisältää lounaan jäähdytettynä, tuoresalaatin / tuorelisäkkeen. Päivittäisiin annoksiin sisältyvä maito, näkkileipä ja levite jaetaan kerran viikossa tai harvemmin. Pakkauksen mukana on tuoteseloste.
Noudettaessa ruoka-annoksia jakelupaikoista, on noudatettava yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia koronaan liittyen.

Terveys

Niskalan päiväkodin työntekijällä on todettu koronatartunta. Päiväkoti suljetaan viikoksi. Henkilöstöä ja päiväkodissa hoidettavien lasten vanhempia on tiedotettua.

Kymsote on myös käynnistänyt tartuntaketjun ja altistuneiden kartoittamisen. Altistumiset tartunnalle ovat tapahtuneet 8, ja 9. huhtikuuta.

Perheiden toivotaan pysyvän rauhallisina ja noudattavan Kymsoten antamia ohjeita.
Yleisesti Kymsote vetoaa jokaiseen asukkaaseen, jotta nämä jatkavat rajoitusten noudattamista, vaikka Uudenmaan alueen liikkumisrajoitukset päättyivät.

Eristyksen purkamisen vaikutuksia seurataan Kymsotessa tarkasti. Kymenlaaksolaisten toivotaan noudattavan rajoituksia edelleen. Uudenmaan ja Kymenlaakson tautitilanne on hyvin erilainen.

– Meillä on juuri nyt ollut hyvin hiljainen jakso todettujen tartuntojen määrän kasvussa, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Tartuntojen määrän kasvun lisäksi kysymysmerkki on myös se, miten kansalaiset suhtautuvat Uudenmaan eristyksen purkuun. Eristys oli erittäin vahva toimenpide ja viesti tilanteen vakavuudesta. Eristyksen purku ei tarkoita koronatilanteen helpottamista.

Kymsote toivoo, että kymenlaaksolaiset noudattavat rajoituksia ja pysyttelevät kotiympäristössä.

– Nyt pitää jaksaa välttää muiden kohtaamista kasvokkain niin paljon kuin mahdollista. Kaikki ne tapaamiset, vierailut ja ostosreissut, jotka eivät ole arjen kannalta aivan välttämättömiä kannattaa nyt suosiolla siirtää toiseen ajankohtaan, ylilääkäri korostaa.

Uudenmaan eristyksen loputtuakin:
– Vältä liikkumista ja vierailuja Uudellamaalla. Samoin muuta turhaa matkustamista.
– Vältä tapaamista kasvokkain. Suosi yhteydenpitoa puhelimella ja digilaitteilla.
– Nyt on myös oikea hetki viestittää muualla asuville ystäville ja tuttaville, että vierailut Kymenlaaksossa on parempi siirtää toiseen ajankohtaan.

Hyvää palautetta

Kaupungin poikkeusaikana tarjoamat palvelut ovat saaneet hyvän vastaanoton. Asiointipalveluun tulee keskimäärin noin 15 yhteydenottoa päivittäin. Mitä Kuuluu? -soittorinkiläisiltä saatu palaute työstä on lähes yksinomaan ollut positiivista. Puheluun vastanneet henkilöt ovat soittajien mukaan olleet hyvin ilahtuneita kaupungin yhteydenotosta ja siitä, että heidän pärjäämisestään ollaan kiinnostuneita.

Noin 93% puheluun vastanneista on kertonut pärjäävänsä hyvin omassa kodissaan. Yksittäisiä avuntarpeita on kuitenkin myös noussut esiin soiton aikana ja näistä on ilmoitettu eteenpäin kaupungin asiointipalveluun.

Kouvolan kaupunki käynnisti 8.4. yhteistyössä Kymsoten kanssa ”Mitä kuuluu?” -soittorinkipalvelun yli 80-vuotiaille kouvolalaisille. Henkilöitä, jotka eivät ole Kymsoten kotihoidon, asumisen tai muiden palveluiden piirissä on yhteensä 4517.

Soittajia Soittorinki -palvelussa on yhteensä noin sata. Kolmannes on vapaaehtoisia ja loput Kouvolan seurakuntayhtymän työntekijöitä.

Puhelujen tarkoituksena on selvittää, onko kotona kaikki hyvin tai onko jonkinlaisen avun tai tuen tarvetta. Samalla annetaan neuvoja ja ohjausta mahdollisesti tarvittavan avun järjestämisessä. Myös toiveita liikunta- tai kulttuuripalveluista, esimerkiksi halukkuudesta kotijumppaohjeistukseen, kysytään puhelun aikana. Noin kolmannes vastaajista on lisäksi toivonut jatkosoittoa poikkeusolojen jatkuessa.

Asiointipalvelu tarjoaa kauppa- ja apteekkiasiointipalvelua kaikille apua tarvitseville yli 70-vuotiaille kouvolalaisille. Palvelupuhelin päivystää ma-pe klo 9-17 numerossa 020 615 5299.

Yhteistyötä

Kouvolan seurakunnan avustusyhteistyö eri toimijoiden kanssa heikoimmassa asemassa olevien avuksi laajenee. Mukaan yhteistyöhön ovat lähteneet jääkiekkojoukkue KooKoo, Risto Peltolan leipomo sekä Vaasan leipomo. KooKoo lahjoittaa diakoniatyölle 100 litraa maitoa, joka oli varattu jäähallin kahvioihin peruttuja PlayOff-pelejä varten. Risto Peltolan leipomo ja Vaasan leipomo lahjoittavat leipomon myymättä jääneitä leipomotuotteita, kuten leipää. Puurin kanala lahjoittaa kananmunia. Myös Prisman ravintolamaailma ja Kauppalankadun Rosso liittyivät ruoka-avun lahjoittajiin.

Kouvolan seurakunnan diakoniatyö jakaa lahjoituksena saadut tuotteet diakonian taloudellisen avun kautta niitä tarvitseville. Seurakunnan yhteistyökumppaniksi lähti jo aiemmin Kouvot, jotka toimittavat kauppaostoksia yli 70-vuotiaille kotiin.

– Olemme vuosia tehneet hyvää yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden kanssa. Tällä hetkellä mietimme yhdessä, miten voisimme auttaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Monelle pienituloiselle on ollut suuri apu saada viikoittain koulujen ylijäämäruokaa. Lisäksi kun koululaiset ovat nyt kotona, ruokaa myös kuluu monessa kotitaloudessa huomattavasti enemmän, diakoniatyön johtaja Eija Grönvall kertoo esimerkin.

Jaa artikkeli: