Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kurjet nousivat siivilleen

Asuntomessukierroksen jälkeen saimme kutsun poiketa katsomassa harvinaisen kaunista seinää. Salla Ikonen oli maalannut kolme päivää. Olisi valmista.

Omistajat eivät tahdo kodistaan näyttelykohdetta, vaikka halusivat jakaa taiteen iloa, joten emme kerro sijaintia. Valkealan alueella kuitenkin ollaan. Taiteilija on pihalla vastassa. Omistajat saapuvat, kun olemme hetken ihailleet, miten kurjet nousevat aamu-usvan keskeltä lentoon.

Takana on kolme pitkää ja tuulista päivää. Sade olisi saattanut haitata, vaikka maali kuivuu nopeasti. Piharakennuksen ehyt valkea seinä on saanut väriä monesta purkista. Salla Ikonen on käyttänyt erilaisia suuttimia ja kynäruiskua.

Tulos on hätkähdyttävän aito. Kuin pääsisi mukaan kesäaamun hetkeen.

Aihe oli etukäteen selvillä. Salla teki luonnoksen, jota vain hieman yhdessä muokattiin. Ruiskuvärit ovat sen verran läpikuultavia, että syntyi pehmeitä värikerroksia.

Ulos ja sisälle

Salla Ikonen on maalannut yli sata seinää. Ei hän niistä tarkempaa lukua ole pitänyt. Suurimpia ovat olleet kerrostalon päätyseinät. Valkealasta Salla suuntasi Mäntyharjulle maalaamaan kanoottia.

Kohteesta riippuen Salla valitsee joko ruiskuvärit tai hieman kalliimmat kivitalomaalit. Hinnan hän sopii erikseen kunkin asiakkaan kanssa. Se riippuu niin paljon kohteesta, aiheesta ja muuten työn vaativuudesta.

Kesät kuluvat pitkälti ulkoseinien maalaamisessa. Talvisin on Sallalla riittänyt työtä sisäseinissä. Niitä hän on saanut maalata niin kodeissa kuin vaikkapa ravintoloissa tai sairaaloissa.

Salla Ikonen on viimeiset neljä ja puoli vuotta maalannut täysipäiväisesti. Ensimmäisen seinän hän maalasi yhdeksän vuotta sitten. Maalannut ja piirtänyt hän on koko ikänsä.

Noin puolet vuodesta Salla liikkuu ympäri Suomea ja maailmaa. Etäisin kohde on ollut Etelä-Afrikassa, jonne hänet kutsuttiin festivaaleille mukaan. Kutsuja on tullut moneen muuhunkin suuntaan, mutta kaikkia Salla ei ole ottanut vastaan.

Salla ottaa töihin mieluusti mukaan lähiluontoa. Niinpä Afrikan matkalla valmistui muun muassa leopardi.

Salla kertoo saavansa luonnosta inspiraatiota ja voimaa. Hän liikkuu luonnossa paljon. Joskus on mukana ajatuksia maalausten aiheista, mutta usein päätarkoitus on rauhoittua, aistia tunnelmia ja lisätä hyvinvointia.

Teksti: Auli Kousa
Kuva: Seppo Kousa

Artikkelikuva: Salla Ikonen maalaa kesät ulkona ja talvet sisällä. Yli neljä vuotta hän on elättänyt itsensä täysin seinämaalauksillaan. Valkealaan syntyi usvainen aamumaisema.

Jaa artikkeli: