Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kurnuttava ilopilleri

Syyspäivää Valkealassa piristi pikku loikkija. Toisen sammakon satuin näkemään vieläpä samana päivänä Kuusankosken suunnalla. Eipä sekään ollut iso.
Suomessa tavataan vakituisesti viittä sammakkoeläintä. Ne ovat sammakko, viitasammakko, rupikonna, vesilisko ja rupimanteri. Harvinaisempiakin loikkijoita on nähty. 1930–1960-luvuilla Porvoossa ja Helsingissä esiintyi mölysammakoita. Vuosina 1993 ja 1994 Kotkassa havaittiin yksittäinen viherkonna. Tällä vuosituhannella Suomesta on tavattu uusina lajeina lessonansammakko, alppivesilisko ja syötäväsammakko. Sammakkoeläimet pitävät vielä enemmän leudommista seuduista. Jo Virossa esiintyy 11 sammakkoeläinlajia.
Etenkin pihalla oli todennäköisesti juuri sammakko eli ruskosammakko, tavallinen sammakko, latinankieliseltä nimeltään Rana temporaria. Sen saattaa sekoittaa viitasammakkoon. Sammakolle maittavat esimerkiksi hyönteiset, etanat ja pienet kalat, joita se pyydystää tahmeapintaisella kielellään. Toukille eli nuijapäille ruokalistalla on levää, bakteerimassaa ja paikoilleen kiinnittyneitä pikkueläimiä. Sammakko syö raatoja vain ääriolosuhteissa.

Uhkia

Kaikki nykyään elävät sammakkoeläimet on jaettu kolmeen lahkoon, joita ovat matosammakot, pyrstösammakot eli salamanterieläimet sekä sammakot. Maailmanlaajuisesti sammakot ovat uhattuina. Osa lajeista on jo kadonnut, kuten kultakonna 1989. Monilla tilannetta on tarkkailtava. Rajun poikkeuksen tekee erittäin haitallinen vieraslaji agakonna, joka pitäisi saada hävitettyä Australiasta.
Sammakoilla riskejä ovat lajista riippuen esimerkiksi pieni levinneisyysalue, sopivan elinympäristön väheneminen, keräily, saasteet, UV-säteilyn lisääntyminen ja sammakoiden keskuudessa leviävä sienitauti.
Kutulammikoissa on sammakoiden tulevaisuus. Sammakot ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja eläimiä. On siis tärkeää, ettei kutua siirretä tai hajoteta. Kutulampea voi suojella esimerkiksi hillitsemällä auringonpaahdetta. Toisaalta alkukeväästä vesistö ei saa olla liian viileä. Kutulammikon kuivumista voi estää esimerkiksi varjostamalla kevyellä maastoon sulautuvalla katteella. Lampien ympäristöissä pitäisi olla suojapaikkoja, kosteutta ja ravintoa. Kesäisin aikuiset sammakot ovat maalla. Pienelläkin maapaikalla oleva sopiva lammikko voi auttaa sammakkoja.

Nimiyhteyttä

Laitoinpa huvikseni Forecalla hakuun sammakon. Tuloksena oli sitten sellaiset sanat kuin Sää Sammakko, Heinävesi. Kyllä minä sääsammakoista olen kuullut, mutta Sammakon sää oli ihan uutta ihanuutta. Kyseessä on saari.
Sammakolla hakeminen antoi Ilmatieteen laitoksen sivulla tulokseksi paikan Sammakkovaara, Polvijärvi. Siinäpä olisikin veikeä aihe matkailumainokseen: -Tulkaa Polvijärvelle, meillä on Sammakkovaara!
Jos kuulee puhuttavan sarjakuvahahmo Sammakosta, niin oikeastaan kyseessä on käännösvirhe. Pahisten joukkoon kuuluvan hahmon englanninkielinen nimi on nimittäin Toad. Hahmo kääntyisi siis rupikonnaksi, konnaksi tai puhekielisenä rupisammakoksi.
Kustannusosakeyhtiö Sammakko perustettiin vuonna 1996. Tämä Sammakko palvelee Turusta käsin.
Onnellisen opiskelijan puolesta toimii Opiskelijakunta SAMMAKKO. Se on SAMKin opiskelijoiden oma yhteisö. SAMMAKKO vastaa siitä, että opiskelijaelämä Satakunnassa on ikimuistoista.
Janne Kousa
Pihalla tuli kosteassa syysillassa vastaan pikku loikkija.

Jaa artikkeli: