Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kuu mietteissä

Kansanrunousarkistosta löytyy monia kuuhun ja kuukauteen liittyviä sanontoja.
Kuukausi perustuu Kuun kiertoaikaan Maan ympäri. Yleensä sillä tarkoitetaan nykyisen kalenterin kalenterikuukautta. Latinalaiset nimet näkyvät edelleen useimmissa eurooppalaisissa kielissä taustalla, toisin kuin Suomessa. Latinaksi kuukaudet ovat Ianuarius, Februarius, Martius, Aprilis, Maius, Iunius, Iulius, Augustus, September, October, November ja December.
Aiemmin kuukausi tarkoitti kahden uudenkuun välistä ajanjaksoa. Synodisen kuukauden keskimääräinen pituus on 29,53 vuorokautta.

Kuusta sanottua

Robert Burton kysyi: -Huoliiko kuu koiran haukkumisesta? Taiteellisuudesta kertoi Jean Cocteau: -Kuu on patsaiden aurinko. Samaa henkeä toi esiin Nathaniel Hawthorne mainitsemalla: -Kuunvalo on veistos.
-Kukaan ei tiedä, mistä tulee kuu, tuo kalpea öinen vaeltaja, joka katselee meitä kylmin, unettomin silmin ja ilkkuvasti hymyillen, ilmensi kuun salaperäisyyttä Axel Munthe.
Kansan suussa on kerrottu paljon kuusta. -Kuu paistaa, mutta se ei lämmitä, kuuluu ukrainalainen sananlasku. -Kuu on torpparin aurinko, on vanha kansa sanonut täällä pohjolassa. Kuun vaiheet ovat vaikuttaneet töiden ajoittamiseen. -Alkukuussa leipä nousee, loppukuussa pyykki lähtee, kerrottiin Kauvatsalla.
Kuukauden säästä on ennustettu seuraavia. -Helmikuu helistää, maaliskuu maata näyttää, huhtikuu humahtaa, mainittiin Karstulassa. -Helmikuun hellät tuulet maaliskuulla maksetaan, kerrottiin puolestaan Suomussalmella. -Ku on usma uunna vuonna, nin on halla heinäkuussa, tuumattiin Enontekiöllä. Usma tarkoittaa sumua, usvaa, utua. Poromiesten uskomuksiin kuuluvat: -Vesisadetta on tulossa, kun kuun ympärille muodostuu kehä. Onpa heidän keskuudessaan myös sanottu: -Kylmä pakkaskuukausi on tulossa, kun kuu kääntyy suvella.
JK

Tältä kuu näytti Valkealassa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Jaa artikkeli: