Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kuudennen päivän juhlistus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlat. Niissä nähtiin suomalaista esittävää taidetta sekä juhlatunnelmia aiemmilta vuosikymmeniltä. Juhlalle löytyi niin arvostusta kuin kritiikkiäkin.
Suurin osa illan esityksistä nauhoitettiin etukäteen. Esimerkiksi Biolasten esiintyminen koostettiin useasta eri aikaan nauhoitetusta osasta.

Kaartin soittokunta esiintymässä Presidentinlinnan Valtiosalissa itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Kulttuuria ja luontoa

Juhlan aloitti perinteisesti Kaartin soittokunnan esittämä Jääkärimarssi. Valtiosalissa laulajat Aarne Pelkonen ja Diandra tulkitsivat esimerkiksi Kaj Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan. Orkesterinaan heillä oli Marzi Nyman, Jani Pensola, Jukka Perko, Seppo Kantonen ja Eriikka Maalismaa. Ainakin Marzi Nyman on esiintynyt Valkealassa.
Räppiryhmä Biolapset esittivät Ota pallosta kii -kappaleen Atriumissa ja Peilisalissa. Näyttelemisen konkarit Seela Sella ja Esko Salminen esiintyivät myös Atriumissa. Mika Myllyaho ohjasi esityksen rouva Haukion kokoaman ja toimittaman sitaattikollaasin pohjalta.
Kansallisbaletin tanssijoille antoi tahtia illan ensivalssi Valse Lente. Kanteletaiteilija Ida Elina ja tanssija Atte Kilpinen tekivät yhteistyötä, esittäen oman tulkintansa Finlandia-hymnistä. Ylioppilaskunnan Laulajat tulkitsivat kappaleen Isänmaalle.
Juhlassa seurattiin itsenäisyyspäivän viettämistä eri puolella Suomea. Lähetyksessä Suomen lipun alla liikennöivän rahtilaiva m/s Hjördisin suomalaiset miehistön jäsenet kertoivat, kuinka he kokevat suomalaisuuden viettäessään pitkiäkin aikoja ulkomailla. Rahtilaiva suuntasi Kielin kanavassa kohti Alankomaita. Suomalaisen terästeollisuuden tuotteita oli lastattu mukaan.
Kainuun prikaati harjoittautui Vuosangassa. Sieltä tehdyn aluelähetyksen myötä katsojat kuulivat varusmiesten ja vapaaehtoista asepalvelustaan suorittavan naisen mietteitä itsenäisyydestä ja maanpuolustuksesta.
Närpiössä kasvihuonetilalla esiteltiin puhdasta, kotimaista ruuantuotantoa. Kotimaan kaunista luontoa esiteltiin Ahvenanmaalta Lappiin. Enontekiölle tavattiin käsivarren paliskunnan poroisäntä ja hänen poikiaan. He kertoivat saamelaisten luontosuhteesta ja heidän huolestaan luonnon säilymisestä myös jälkipolville. Käsivarren vierailu päättyi poroisäntä Juha Tornensiksen esittämään joikuun. Juhan isoisä oli aikoinaan omistanut Helsingille saman joiun.

YLE kuvaa materiaalia itsenäisyyspäivän juhlalähetystä varten Presidentinlinnassa. Esiintymässä Biolapset. Kuva: Antti Nikkanen/Tasavallan presidentin kanslia
Näyttelijät Seela Sella (vas.) ja Esko Salminen esiintyvät Presidentinlinnan Atriumissa Helsingissä 2. joulukuuta 2020. Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon ohjaama esitys perustuu rouva Jenni Haukion kokoamaan ja toimittamaan sitaattikollaasiin. Osa Linnan juhlien ohjelmanumeroista toteutetaan suorana, kun taas osa niistä on nauhoitettu etukäteen. Kuva: Emmi Korhonen/Tasavallan presidentin kanslia
Diandra esiintymässä Presidentinlinnan Valtiosalissa itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Sodan kokeneita

Itsenäisyyspäiväviikolla presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat etäyhteyksin pikkulottana talvi- ja jatkosodassa toimineen raumalaisen rouva Aila Salon sekä kokemäkeläisen jatko- ja Lapin sodan veteraani herra Yrjö Rimpisen.
Herra Rimpinen kertoi poteneensa joskus rintamalla ollessaan koti-ikävää. Ajatus siitä, että jättäisi paikkansa tai velvollisuutensa täyttämättä ei ollut kuitenkaan koskaan tullut hänen mieleensä. Rouva Salo toi esille naisten roolin itsenäisyyden säilymisen kannalta.
Kenraali Jaakko Valtanen on viime vuosina totuttu näkemään ensimmäisenä Valtiosaliin saapuvana kutsuvieraana. Presidentti Niinistö tapasi itsenäisyyspäivän alla hänet Presidentinlinnassa. Presidentti luki päiväkirjastaan otteen eräältä aiemmalta itsenäisyyspäivältä. Hän kuvasi tuntojaan kenraalin astuessa kättelyyn Jääkärimarssin soidessa: ”Kun häntä kättelen, käteni on vakaa, katse tarkka, mutta sisimmässä väreilee ja tunne alkaa vallata.”
Kenraali Valtanen luottaa tulevaisuuteen ja suomalaiseen nuorisoon. Yhteiskunnassa on edelleen vahvasti olemassa tahto puolustaa omaa maata ja itsenäisyyttä. Se kumpuaa siitä, miten turvatuiksi Suomessa koetaan yksittäisen kansalaisen asema ja oikeudet. Kenraali jakoi myös presidentti Niinistön ajatuksen siitä, että osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeä osa tätä tahtoa.
Janne Kousa


Artikkelikuva: Lapset tuomassa kynttilöitä Presidentinlinnan Keltaisen salin ikkunalle. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tapasi itsenäisyyspäivän alla Presidentinlinnassa kenraali Jaakko Valtasen, joka on viime vuosina totuttu näkemään ensimmäisenä Valtiosaliin saapuvana kutsuvieraana. Kuva: Jon Norppa/Tasavallan presidentin kanslia
Presidenttipari haastattelussa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.
Jaa artikkeli: