Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kuusaalta löytämään itsensä

Sali täyttyi jo ensi-illassa. Anu Pentik – Nainen, joka loi savesta maailman on monisyinen näytelmä, joka antaa paljon niin silmille kuin mielelle.

Lokakuun lopun lehdessä oli kattava kuvaus Kouvolan Teatterin syksyn kantaensi-illan valmisteluista. Kokemus ei muuta siitä mitään, vaikka Anu Pentik -näytelmän painotukset ovat erilaisia kuin odotin. Takaumat lapsuuteen saavat odotettuakin enemmän tilaa. Ne tarjoavat myös hauskimmat ja surullisimmat hetket.

Aikuisena koetut vaikeudet saavat miettimään ainakin ihmisen jaksamista, asioiden tärkeysjärjestyksiä, tasa-arvoa ja itsensä löytämistä.

Yleisö tietää paljon varsinkin Pentikin tuotteista. Moni reagoi selvästi, kun todettiin, miten Aino pelasti Pentikin tai miten joku muu sarja lähti maailmalle.

Kaikki ovat onnistuneet luomaan yhteen toimivan kokonaisuuden. Lavastus on toimiva ja huikea. Vahvimmin mieleen jäävät luovat tavat käyttää kangasta. Saven vaivaamisessa tulee hienoimmin esiin tavoiteltu tanssillisuus.

Nina Petelius-Lehto on selvä yleisön suosikki. Suuremman roolin nuorena ja aikuisena Anuna tekee kuitenkin Satu Lemola. Nina on sisäistynyt ja tyyntynyt taiteilija. Satu on liekehtivä yrittäjä ja etsii vielä itseään.

Valkealalaisia kiinnostanee, että Ari Teräväinen tekee useita onnistuneita pieniä rooleja.

Näytelmä antaa runsaasti mielikuvia. Niissä myös musiikilla on merkittävä osuus. Pyörivä lava toimii joustavammin ja kuvaavammin kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Esitys ansaitsi kunnioittavat kiitokset. Ensi-illassa suurin kunnioitus kohdistui näytelmän todellisiin esikuviin. Topi Pentikäinen huvitti yleisöä sovinistisen seksikkäällä kommentillaan. Minulle se kääntyi latistavaksi yritykseksi muuttaa näytelmän antamaa kuvaa hänestä itsestään. Anu Pentik vahvisti sen kuvan, jonka Nina oli hänestä nykyisellään antanut.

Odotukset olivat korkealla ja paikka matalalla. Kannatti mennä ja paikka oli lopulta erinomainen.

Kuusaalla hieman erilaisin kipuiluin kasvanut, ja samoja tuntoja taiteellisen luovuuden pyrkimisestä esiin kokenut, löytää ehkä eniten kosketuspintaa. Uskon kaikkien katsojien kuitenkin saavan paljon. Tarjolla on ainakin raikasta ja terveellä tavalla uutta teatteria, joka kannustaa uskaltamaan ja auttaa ymmärtämään elämän haasteita.

• Auli Kousa

Anu nuoruusiässä. Satu Lemola.
Anu ja Topi nuorena. Satu Lemola ja Panu Poutanen.
Anu Pentikiä esittävä näyttelijä Nina Petelius-Lehto.

Kuvat TAVATON media

Jaa artikkeli: