Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kuvia Nuuksiosta

Kotiseutumme Nuuksio -valokuvanäyttely oli Nuuksio-seuran 90-vuotisjuhlanäyttely. Keski-Espoon uimahallin näyttelyssä marras-joulukuussa oli esillä seuran juhlakilpailussa palkittuja kuvia.
Valkealalainen voi samaistua esimerkiksi siihen, että Nuuksion seudullakin saatiin odottaa omaa kansallispuistoa pitkään. Nuuksion kansallispuisto perustettiin 1994 eli vajaa vuosikymmen ennen Repovettä.
Pitkään on kansallispuistoja mietitty alun alkaenkin. Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938. Kuuluisa suomalaissyntyinen tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld teki vuonna 1880 aloitteen suojelualueiden perustamiseksi valtion maille. Sitä pidetään lähtölaukauksena suomalaiselle kansallispuisto-keskustelulle.
Aateloituun sukuun kuulunut Nils Adolf Erik Nordenskiöld vaikutti Ruotsissa. Geologi, mineralogi ja naparetkeilijä johti retkikuntaa, joka purjehti vuosina 1878–1879 ensimmäisenä läpi Koillisväylän. Koillisväylä on Atlantin ja Tyynenmeren Euraasian pohjoispuolitse yhdistävä meritie.

Nuuksion historiaa

Nuuksiosta on löydetty asumisen merkkejä 9000 vuoden takaa. Kyseessä onkin yksi Suomen ensimmäisistä asutetuista alueista.
Jylhään luontoon on kautta aikojen liittynyt alueen kehitys. Kylämaisemaa ovat hallinneet maa- ja metsätalouskartanot, joita ovat Hista, Punjo ja Konungs.
Noin sata vuotta sitten Espoossa asui suunnilleen 6 000 asukasta. Nuuksioon heitä oli asettautunut peräti 400. Sodasta palanneille jaettiin rintamamiestontteja ja evakkoja muutti Karjalasta ja Porkkalasta.
1900-luvun alussa alueella toimi jo työväenyhdistys ja ruotsinkielinen nuorisoseura. Suomenkielinen nuorisoseura syntyi 1929. Nykyinen nimi on Nuuksio-seura. Histan kartanon isäntä Artturi Ihamuotila kuului nuorisoseuraliikkeen johtohahmoihin.
Nuuksion luonto on säilynyt vielä melko hyvin. Kylä on syrjäinen muuhun Espooseen verrattuna. Espoon lisäksi Vihdin ja Kirkkonummen alueilla sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on tunnettu esimerkiksi tunnuslajistaan liito-oravasta.
Omakotitaloissaan asuu Nuuksion kylässä vakituisesti parisentuhatta ihmistä. Jotkut ovat monennen polven nuuksiolaisia. Karhusuolla on iso koulu ja ainakin toistaiseksi vielä on kyläkoulu Nuuksiossa. Koulun lakkautuspäätös peruttiin. Vastarinta paikallisilta asukkailta, kuten vanhemmilta siis tehosi. Pieniä käy Nupurin päiväkodissa. Siihen nähden, että Helsingissä kulkee vähän väliä metrot, bussit ja raitiovaunut, on Nuuksiossa julkinen liikenne heikolla tasolla. Vuoden 2018 tutkimuksen mukaan asukkaat ovat Espoon onnellisimpia.
Vuonna 1983 Nuuksioon perustettiin Suomen suurin kaatopaikka. Ämmässuo on varmasti nimenä tuttu monille muuallakin asuville. Alue on nykyisin HSY:n Ekoteollisuuskeskus.
Nuuksioon kohdistuu kasvupaineita. Lohja-Salo -radasta on puhuttu pitkään. Osa alueen tonteista jäisi ratalinjauksen alle. Monia vuosia on esillä ollut myös Histan rakentaminen, mikä toisi Nuuksioon jopa 20 000 uutta asukasta. Paikallisia huolestuttaa, että valtava rakentaminen voi tuhota luonnon. Nuuksio-seura valvoo rakkaan kotiseudun asukkaiden ja upean luonnon etuja.
JK
Valokuvissa tulee esille niin seudun ainutlaatuinen luonto kuin asukkaiden viihtyvyyskin.

Jaa artikkeli: