Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kuvitettu ullakko

Piian ja Rengin aito tunnelma ottaa valtaansa heti, kun astuu ovesta sisään. Ullakolta varsinkaan ei olisi malttanut lähteä pois.

Näyttelyä tai näyttelyjä ei pitänyt järjestää ollenkaan. Leena Raussi oli jo varautunut säilyttämään tauluja vuoden ja varaamaan sitten paikkoja. Avajaisia ei ainakaan pitänyt olla, mutta soman pienet läheisille taiteen ystäville Leena kuitenkin järjesti, kun Piika ja Renki kerran avasi ovensa.
Olipa jo oman pihan ensimmäiset mansikatkin tarjolla heti kesäkuun alussa.
Mansikat olivat kyllä suuria, mutta vielä suurempia kukkia Leena oli ottanut mukaan. Tuoreet olivat muiden tuomia, ja kuivakukista taiteiltu mahtava seppele tyttären eli Emmikaisa Reijulan käsialaa. Leenan kukat piirtyvät laajoina kankaalle.
Juhlatunnelmaa vahvisti se, että näyttelyn avajaisissa juhlittiin samalla puolison siirtymistä eläkkeelle. Jatkossa yhteistä aikaa rajoittaa enemmän Leenan työ, sillä työksi maalaamista voi jopa usean taulun viikkovauhdilla kutsua.

Jättimäisen seppeleen on muotoillut Emmikaisa Reijula.

Näyttelyistä ensimmäinen

Leena osoitti kiitoksensa erityisesti Jokelassa lähellä asuvalle Eeva-Kaisa Puuskarille, jota Leena vähän väliä pyysi jotakin taulua katsomaan, onko se kokonaisuutena tai jokin kohta nyt hyvä.
Pehmeät akvarellit ovat mennyttä aikaa. Leena Raussi vaikuttaa siirtyneen varsin pysyvästi akryylien pariin. Viime vuoden asuntomessuilla nähty valkoisten ja värikkäiden valtavien kukkien teema jatkuu. Osin se on saanut uusia piirteitä. Esimerkiksi taulu ”Huhtikuu” tuo mukaan aivan uuden kukkamallin, hieman pienemmän. Jotain samaa on myös uusissa lumpeissa.
Täysin uutta ovat värikkäät linnut. Leena osaa maalata paremmin kuin nimetä tauluja, minkä hän itsekin tunnustaa. Pikkulinnut vaihtaisin ainakin mielikuvan perusteella heti Paratiisilinnuiksi. Samaan maailmaan lehahtavat perhoset, jotka ovat myös tulleet mukaan tänä vuonna.
Leopardikin kevään aikana syntyi, mutta se tuntui syövän muita tauluja, eikä siksi päässyt esille tasa-arvoisessa tilassa. Joukolla todettiin, että linnut, perhoset ja varsinkin fasaani olisivat säilyneet sen kanssa jotenkin hengissä. Jossain toisessa paikkaa se varmasti saa tilan täydellisenä katseenvangitsijana.
Aiemmin näyttelyssä nähty morsian on kulkeutunut mallin suvulle. Kaksi henkilökuvaa on tähänkin näyttelyyn valmistunut. Toinen on nimeltään Lettipää. Hellyyttä hehkuvasta äidin ja lapsen yhteydestä on myynnissä julisteita, sillä taulu itsessään on niin läheinen, ettei siitä voi luopua.
Muutamista muista tauluista on tehty kortteja, joista voi vaikka miniatyyritaulun kehystää. Kuvat julisteisiin ja kortteihin on ottanut Anu Hedborg, joka pääsi myös avajaisiin mukaan.

Linnut vievät väreillään ajatukset paratiisiin.

Valmistunut paljon

Näyttelyä avatessaan Leena säteili iloa ja kiitollisuutta. Erityisesti kevät on ollut poikkeuksellisen luova. Joitain tauluja Leena hylkäsi ja maalasi toisen päälle. Muuten kevät on ollut tehokasta aikaa. Osa näyttelyn töistä on viime vuoden puolelta, lähinnä syysaiheet, mutta suurin osa on tämän vuoden satoa.
Leopardin lisäksi kolme muuta vuoden sisällä maalatuista jäi pois, koska ne eivät mihinkään kohtaan sopineet tai tila yksinkertaisesti loppui. Varsinkaan korkeille tauluille ei ullakolla ole kuin muutama mahdollinen paikka. Osa tauluista on sijoitettu alakertaan tai portaisiin.
Leena kertoi, että näyttelyn pystyttämisessä meni lopulta kaksi päivää. Osan paikka piti vaihtaa, kun taulu ei vain suostunut elämään tietyssä valossa.

Perhoset lennähtivät vasta tänä keväänä Leena Raussin tauluihin.

Lisää tarvitaan

Leena huokaili, että pitääkö hänen alkaa taas heti maalata. Kuka voisi auttaa? Pitäisikö kysyä viime vuoden myytyjä tauluja mukaan? Sitä vanhempia Leena ei halua ottaa, koska hän on etääntynyt niistä jo kauas.
Puolakan talomuseolla on tarjolla runsaasti seinätilaa, vaikka näyttelyyn osallistuu muitakin. Ja näyttely alkaa juhannukselta, vaikka Leena oli kuvitellut, että osa Piian ja Rengin näyttelystä siirtyisi Puolakalle heinäkuun alussa.
Harvemmin sentään kaikki taulut saa kuukauden näyttelyssä myytyä. Leena on taidon kasvaessa uskaltanut nostaa kohtuudella hintoja, ja tauluja on näyttelyssä kaikkiaan 46.
Kyselyjä näyttelyn pitämisestä on tullut muun muassa Loviisasta, Turusta ja Tampereelta. Kovin moneen näyttelyyn ei samana kesänä ahkerakaan taiteilija ennätä.

Leena Raussin kesäinen näyttely alkaa jo alakerrasta ja kutsuu portaissa Vinttigallerian suuntaan.

• A&SK

Artikkelikuva: Leena Raussi teki tyttärentyttären eli Siviä Reijulan kanssa jakoa avajaisten tarjoilusta. Leena sai syödä mansikan.

Jaa artikkeli: